...kurde jutro odbieram 135 nawet mnie nie straszcie tym bf...chyba nie będę dzisiaj spał....
...kurde jutro odbieram 135 nawet mnie nie straszcie tym bf...chyba nie będę dzisiaj spał....
CANON...
no i odebrałem ff/bf nie stwierdzam (zrobiłem głupi test na linijkę, ostrość jest wewnątrz punktu - kwadratu- przy powiększeniu w zoombrowzerze 100%)
seria z 2007 (VU10..) ostrość .....porównanie do 24-70 - nie ma sensu na korzyść oczywście stałki
co do sedna wątku to wybrałem 135L zamiast 85L ponieważ jest znacząco tańsza, przy af 5D będzie to sprawniejszy tandem, jakość - nie mam porównania, w każdym razie na f2 jest cudownie...kolejne szkiełko w dół ...chyba 50L (ponoć podobna pod kilkoma względami do 85L) i 24 lub 35L zamiast tych dwu...ale to tamat na kolejne wątki
CANON...
ktoś na 5D i 85L może mi w napisać czy zdarzają mu się w tej kombinacji "pudła" co jakiś czas? znalalzem taka informację
i nawet skłaniam się by ja potwierdzićNatomiast jest jedna rzecz i tu warto uwazac, ze 5D lubi nie trafiac przy tym obiektywie (ponoc 1D mk3 radzi sobie znacznie lepiej, ponoc ok 80-90% trafien).
5d grippen
17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...
mam obydwa szkła, są zupełnie inne. gdybym definitywnie miał zostawić sobie jedno, byłoby to 85 L, jest dla mnie praktyczniejsze, jaśniejsze, niesamowicie ostre, powolne, ale znośnie. z tym, że jak napisał Cichy - warto/trezba miec obydwa. 135 jest również niesamowite
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
?
lepsze do czego? ;-)
myślę, że prędzej zastąpie 135 85tką, niż odwrotnie
Ostatnio edytowane przez habakuk ; 10-03-2008 o 12:40 Powód: Automerged Doublepost
Adam - chyba mi nie powiesz że lepiej mi się robi 135tką niż 85tkąnapisałem że w mojej opinii, dlatego że ta ogniskowa mi nie leży i dlatego że 135tka jest szybsza, mniejsza, mniej aberuje i jest tańsza. i mi się nią lepiej robi więc IMO jest lepsza.
edit: mam nadzieję Adam, że nie odwołujesz tego co kiedyś powiedziałeś, mianowicie tego że jak będę przy okazji w Krk to będzie można sobie zobaczyć Twoje 50L. właśnie przymierzam się do zakupu i żeby do końca się przekonać do zakupu, to chętnie bym nim kilka fotek zrobił![]()
Ostatnio edytowane przez schabu ; 10-03-2008 o 22:50