Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Dokładnie testujcie szkła przed zakupem

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Dokładnie testujcie szkła przed zakupem

Cześć,
    Dziś po raz kolejny przekonałem się, że nawet wśród najlepszych szkieł można znaleźć "te perełki".
    Byłem zmuszony do kupienia 24-70L. Jeszcze miesiąc temu miałem swój dobry, sprawdzony egzemplarz, który w przypływie własnej głupoty sprzedałem. Niestety okazało się, że bez tego zooma nie zrobię wielu potrzebnych mi zleceń.
    Ale do rzeczy:

Przebierałem sobie spokojnie wśród 3 szkieł w dwóch sklepach. Sprawdzałem ostrość i aberracje na 3 ogniskowych. Jedno ze szkieł miało backfocus, ale tak konsekwentnie powtarzalny, że aż strach. Dwa pozostałe były bardzo dobre i równe. Jedno trochę bardziej aberrowało. Ponieważ różniły się też ceną, wróciłem do pierwszego sklepu, już z myślą tylko o zakupie. Sprzedawca odezwał się, że jakby coś, to ma jeszcze jeden egzemplarz. Myślę sobie, co mi tam..
    Czwarte szkło było jeszcze ostrzejsze od tego wybranego, nie było najmniejszych śladów aberracji. Strzał w dziesiątkę.

Aha, jako materiał do porównań mieliśmy ze sobą d3 z 24-70 i laptopa, czyli żadnego oglądania na ekranikach, przypominania sobie, jak pracował poprzedni itp.

Oczywiście sposób testowania był możliwie jak najbardziej podły, tyko na f/2.8, tylko świecące przedmioty, na których mogłem podejrzewać aberracje. Być może inni nie zauważyliby wady w ogóle do końca dni szkła, ale wierzcie mi, różnice w poszczególnych egzemplarzach są dość znaczne. Warto więc zarobić sobie na miano "pogromcy pudeł", jak pieszczotliwie sprzedawcy określają testujących do bólu

Dlaczego to wszystko napisałem? W czasie, gdy testowałem jedno szkiełko w FOTOIT wpadł jakiś koleś, poprosił to samo szkło, wyjął z pudła, obejrzał i zapłacił. W zasadzie zafundował sobie pełną loterię w temacie tego, co przyniósł do domu.
    Jarek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No, a pełna rozpacz bedzie, jak się okaże, że pstryka tym losowym szkłem ********e foty, nawet jeśli 10% mniej ostre

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    No, a pełna rozpacz bedzie, jak się okaże, że pstryka tym losowym szkłem ********e foty, nawet jeśli 10% mniej ostre
    Tak, masz rację trzeba kupować obiektyw nawet jak ma wady bo przecież i takim da się zrobić dobre zdjęcia...

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Najwyżej się odwrotnie zamocuje i do makro będzie jak znalazł

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    A czyja rozpacz, jeśli można prosić o precyzję?
    BTW, nie kupiłeś dziś przypadkiem obiektywu?
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Byłem zmuszony do kupienia 24-70L. Jeszcze miesiąc temu miałem swój dobry, sprawdzony egzemplarz, który w przypływie własnej głupoty sprzedałem. Niestety okazało się, że bez tego zooma nie zrobię wielu potrzebnych mi zleceń.

Czyżbyś wpadł na pomysł że od dziś tylko stałki ?? Pytam się bo mnie też meczy taki "koszmar" ale juz poraz enty doszedłem do wniosku że żadne 35 1,4 nie zrekompensuje mi straty tego zooma

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Czyżbyś wpadł na pomysł że od dziś tylko stałki ?? Pytam się bo mnie też meczy taki "koszmar" ale juz poraz enty doszedłem do wniosku że żadne 35 1,4 nie zrekompensuje mi straty tego zooma
    Przez praktycznie cały rok nie używałem tego zooma w ogóle. Czasami, jakieś sporadyczne przypadki, ale nic, czego nie dałoby sie obejść inaczej. Tylko podróżował i ważył.
    A jak tylko go sprzedałem pojawiły się zlecenia, gdzie od jakości obrazu ważniejsza jest szybkość działania.
    Ostatnio nadźwigałem się przez pół nocy dwóch korpusów z lampami i masą szkieł. Zwyczajnie nie miałem gdzie tego zostawić. Gdybym mógł, opędziłbym imprezę w całości na 1dIII z 24-70. Ale mądrym jest się po czasie.. Przynajmniej w moim przypadku.
    Jarek

Zablokowany

Domyślnie

Różnie to bywa z doborem szkieł. Wiele zależy od body. Kupiłem niedawno z powrotem tamrona 28-75 (miałem wówczas 40d) z kilku powodów. Jeden z nich to potrzeba uzupełnienia tego zakresu ogniskowych i chęć posiadania 2,8 (17-40 nie ma tej zalety). Na 40d tamron hulał jak trzeba. Po zapięciu do 1d - rozczarowanie. To szkło zupełnie nie czuję się z body. Wyłazi niedoskonałość AF w całej rozciągłości. 17-40 i 70-200 dosłownie dostały skrzydeł. USM jest stworzony to błyskawicznego Af jedynek. Tamron pewnie pójdzie pod młotek. Komuś nie przyda, bo na XXd był naprawę dobrym szkłem i całkiem szybkim.

yogin2
    Guest

Domyślnie

noi jak to przeskoczyć, płacisz kupe szmalu, myślisz, że wszystko bedzie zaj...e, a tu kupa. Też to przećwiczyłem z paroma obiektywami i wniosek mam jeden, toche nielogiczny ale brzmi: mam zaj...e ostrego i szybkiego kita 18-55. I jak to śpiewał Liroy: jak tu się nie wkur....
    Najrozsądniej kupować tanie zamienniki super obiektywów i jeśli coś nie tak to do kibla i po nowy
    pozdrawiam ps. dzis nocne foto

No w sumie ten Tamron 28-75 jest całkiem ale też jak napisał himi różnie to bywa na różnym body, przypomina to troche windows i te problemy a to płyta zła ... a szkoda pisać
    Ostatnio edytowane przez yogin2 ; 29-02-2008 o 19:30

Zablokowany

Domyślnie

Ja mam zupełnie inne zdanie - nie kupować zamienników, ale wyłącznie canonowskie szkła i to te z wyższej póły ( w miarę potrzeb i możliwości ofkoz). Prędzej czy później poczuje się wartość tych szkieł. Ja tamrona zastąpię na razie 85 1,8 lub 50 1,4 z czasem 24-70. Do pracy potrzebuję zoomów bardziej od stałek, choć miło mieć to i to

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów