Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Wątek: Dokładnie testujcie szkła przed zakupem

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

No ja w temacie ale z innej beczki...
    Padl mi monitor CRT i musialem kupic cos nowego----> LCD i okazalo sie ze moje e-lik lepiej rysuja, zdecydowanie lepiej:grin: :grin:
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdf Zobacz posta
    No ja w temacie ale z innej beczki...
    Padl mi monitor CRT i musialem kupic cos nowego----> LCD i okazalo sie ze moje e-lik lepiej rysuja, zdecydowanie lepiej:grin: :grin:
    Podkreślam: laptopowy LCD. Ich rysowanie jest ... deczko inne niż stacjonarnych nowoczesnych LCD.

O LCD, laptopach, ich kalibrowaniu, jakośći itp zapraszam tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=27212
    http://canon-board.info/showthread.php?t=15128
    http://canon-board.info/showthread.php?t=27840

Awatar Neros
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Aberracja faktycznie nie pomyślałem .. ale co do ostrości kiedyś był tu temat poruszany odnośnie tego ze na lcd ( generalnie ) wszystko wydaje sie być ostre a potem na crt nie zawsze. Było to poruszane przy okazji oceny zdjęć których autor ( pracujący na lcd ) był przekonany ze są szczytem ostrości a tu zonk.

Wtedy jeszcze miałem crt sony a teraz mam lcd 20' i świat od razu stał się piękniejszy. inna sprawa ze wtedy posiadałem 300d z kitem.
    C 30d : C 24-70 f2,8 : C 50 f1,8 : C 70-200 f4 : S ST-DG 500 SUPER

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Tak jak napisał Vitez między LCD laptopa a LCD "stacjonarnym" faktycznie widac różnicę. Ktoś kto działa w domu na CRT i LCD laptopa a w robocie ma stacjonarnego LCD będzie widział róznicę.

Zauważyłem, że w moim przypadku na CRT (Samsung 757dFX) zdjęcia o lepiej wyglądają niż na stacjonarnym LCD (BenQ FP 71G+) i o wiele lepiej niż na laptopie.
    Porównując na CRT zdjęcia wyglądają o wiele "cieplej" i są bardziej "miękkie" niż na obu LCD. Mimo kombinowania z ustawieniami.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Tak jak napisał Vitez między LCD laptopa a LCD "stacjonarnym" faktycznie widac różnicę.
    No OK ale jednocześnie podałem odpowiednie wątki na ten temat. Prosze nie kontynuować tego offtopa tu.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Neros Zobacz posta
    Teraz to jest taka fobia ze jak kupuję nowe szkło to jest to w sumie więcej strachu niż radości a jak kupowałem Tamrona 17-50 to wogóle masakra! Potem siedziałem w domu i robiłem testy i już miałem wymieniać na inny ale na szczęście zrobiła się pogoda i wybyłem do lasu. Nagle okazało się ze wszystko jest ok.

Nie dajmy sie zwariować.
    Przedtem byłem w innej stajni i tam ludzie bardzo się cieszyli, że canonierzy nie dość że kupują sprzęt o wiele droższy, to jeszcze bardzo kiepskiej jakości, muszą wybierać spośród samych wadliwych egzemplarzy, a oni za drobne pieniądze mają sprzęt cacy, nie muszą wybierać, bo każdy egzemplarz jest dobry.
    Autentyk !!!

Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 11-03-2008 o 23:29
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu

Domyślnie

I po co komu byl ten digital ? Zeby kupic obiektyw musze zabrac laptopa ( a lepiej jeszcze monitor LCD), lampe, statyw i tablice testowe ???
    A nawet jak wybiore najlepszy do 40D, czy mam gwarancje ze tak bedzie po zmianie na 5D ?
    Inna sprawa to obrot sprzetem po naprawach i z ewidentnymi wadami, ale to juz chyba powinny regulowac przepisy, sprzet po naprawie powinien miec wyrazne oznaczenie, a nowy odpowiednie zapakowanie np. foliowanie.
    Niektore sklepy typu MediaMarkt sa znane z tego, ze dostaja "drugi sort". Zapewne wiele sklepow w Polsce opyla tez zagraniczny "refurbished". W laptopach to standard.
    Wniosek z watku jest taki - kupowac osobiscie, u sprawdzonych sprzedawcow z mozliwoscia zwrotu jesli okaze sie kiepski. Wybieranie z kilku egzemplarzy nic tu nie da, jesli wszystkie sa podobne. Raczej trzeba miec sprawdzony odnosnik.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    (.....)
    Inna sprawa to obrot sprzetem po naprawach i z ewidentnymi wadami, ale to juz chyba powinny regulowac przepisy, sprzet po naprawie powinien miec wyrazne oznaczenie, a nowy odpowiednie zapakowanie np. foliowanie. (....)
    Ja bym wypalał jakiś znaczek - na przedniej soczewce na przykład .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Z jakoscia eLek to nie tylko u nas problem. Oto co pisza na photozone.de w podsumowaniu testu 24-70 :

http://www.photozone.de/Reviews/Cano...review?start=2

"..The Canon EF 24-70mm f/2.8 USM L proved to be a worthy representative of the pro grade lens league ... if you can get a good sample. During the last two years four lenses has seen the lab with only one within specs - this is disappointing especially for a lens of this price class. If you´re lucky enough to get a decent sample you can expect a very high performance level...".

Wiec teorie o refurbished i drugi sort na naszym rynku raczej nie teges. Podejrzewam ze czesc tych obiektywow mogloby chulac nieco lepiej po wizycie na zytniej ( jesli ma sie na tyle ciepliwosci i szczescia ze poprawnie wyjustuja )

pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

>>Wiec teorie o refurbished i drugi sort na naszym rynku >>raczej nie teges

Ktos pisal o wycietym kodzie. Pasuje jak ulal. Na pewno czesc sprzetu sprzedawanego z tzw. gwarancja sklepowa pochodzi z takiego zrodla. Canon tez moze opychac naprawiany sprzet, ale chyba wtedy ma obowiazek odpowiednio oznakowac. Kupowalem kiedys laptopa z 3 letnia gwarancja producenta, ale mial wyrazne zaznaczone "renewed".
    Co do nowego sprzetu to ciekawe skad bierze sie taki rozrzut - tolerancje czy kiepska kontrola jakosci ? Dla starych konstrukcji mozna to zrozumiec - byly projektowane pod analogi, ale np. EF-S ???

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów