Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 71

Wątek: Dokładnie testujcie szkła przed zakupem

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

A czy macie jakiś przepis na przetestowanie w rozsądnym czasie obiektywu, którego się nie zna z praktyki a w sklepie ( albo u sprzedającego) jest jeden egzemplarz - ten który możemy ale nie musimy kupić ? Zakładam, że wybranie najlepszego spośród kilku jakoś pojdzie ale często jest to egzemplarz "sprowadzony" dla kupującego i trzeba podjąc decyzję: biorę czy nie? Jak podejść do takiego testu?
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Ja swoje 24-70/2.8 L brałem w ciemno od Tommiego z Łodzi,nie widze żadnych wad dyskwalifikującch ten obiektyw.Moze miałem szczescie i trafiłem na ostrą sztuke...
    W ciemno kupiłem takze 70-200/2.8 L IS i równiez nie widze wad.:-P

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

ja kupiłem gablotkową, ostatnią 24-70 L. Przestrzelałem dziada, w domu sprawdziłem na kompie jak sobie radzi, i na drugi dzień: B-I-E-R-E!!

Początki nałogu

Domyślnie

Czy mozna postawic teze ze statystycznie stalki beda miec mniejsze rozchwianie jakosciowe ze wzgledu na prostsza konstrukcje?

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    Czy mozna postawic teze ze statystycznie stalki beda miec mniejsze rozchwianie jakosciowe ze wzgledu na prostsza konstrukcje?
    myślę, że spokojnie można taką tezę postawić, zwłaszcza w odniesieniu do tych stałek, które są znane z ostrości :-)
    jak kupowałam 85 1.8, wszystkie 4 egz. były równie ostre od pełnej dziury [sprawdzałam już w sumie z czystej ciekawości, bo mogłam po prostu wziąć pierwszy egz.]
    dwie 135 L, które sprawdzałam [jeszcze bez kupowania, niestety], tez idealnie, ale to idealnie ostre, adalbert kiedyś mi pisał, że to jest szkło, które można brać w ciemno
    bawiłam się dzisiaj w Fotoit [minęłam się więc z oskarkowym - a może nie? było tam w czasie mojej obecności aż 2 przystojnych facetów ] 35 L, ostry od 1.4, aż szkoda, że przyjechałam po co innego...

a oskarkowemu dziekuję za ten wątek, bo już byłam na granicy sprzedania mojego 24-70, licząc na to, że poradze sobie bez niego - teraz przemyślę to sobie jeszcze raz

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    Wg mnie - tak. Ale wśród zoomów widzi się bardziej i mniej stabilne (równe) egzemplarze. Chyba trzeba wcześniej poszperać i poczytać. Często wskazówką są diametralnie różne opinie na temat danego modelu.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez energia_ki Zobacz posta
    bawiłam się dzisiaj w Fotoit [minęłam się więc z oskarkowym - a może nie? było tam w czasie mojej obecności aż 2 przystojnych facetów ] 35 L, ostry od 1.4, aż szkoda, że przyjechałam po co innego...
    Jak dwóch przystojnych, to nie my. Ja byłem z nikoniarzem, jest stary, brzydki i źle mu z oczu patrzy
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Ja mam zupełnie inne zdanie - nie kupować zamienników, ale wyłącznie canonowskie szkła i to te z wyższej póły ( w miarę potrzeb i możliwości ofkoz). Prędzej czy później poczuje się wartość tych szkieł.
    Jestem dokładnie tego samego zdania: może kupować rzadziej, ale tylko oryginalny, dobry sprzęt. Tanie zakupy wyrobów canonopodobnych zawsze prędzej, czy później idą pod młotek i to zwykle z niemałą stratą.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Oskarkowy w pełni daję Ci rację , tez wybierałem 24-70/2.8 z trzech sztuk i mam najlepszą z tych trzech ( a były różnice i to całkiem spore ) , podobnie 85/1.8 pierwsza była gorsza od 70-200/2.8 ( na 85 mm) ale dostałem jeszcze dwie i mam swój 85/1.8 .
    Inni mogą różnie twierdzić co do powtarzalności szkieł , ja wiem jedno ,że wśród tych dobrych trafiają się lepsze sztuki i o to chodzi aby je mieć .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To widać ja jestem nie typowy bo nie robie mega testów przed zakupemTyko czy af kręci i przysłona się zamyka, ogólny wygląd,czy nie ma jakiś wbić ,pęknięć ,odprysków na soczewkach,czy w ogóle ma soczewki i tyle.Tak kupiłem już 50 1.4(ostatnia w sklepie) ,70-200 4 i ostatnio 16-35 II i nie mam problemów z tym sprzętem,aha każde szkło z innego sklepupozdrawiam

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów