zastanawiam sie czy testy szkiel w sklepie ktore prowadzicie sa naprawde wiarygodne? czy uzywacie statywu, tych samych warunkow oswietlenia itp.??
zastanawiam sie czy testy szkiel w sklepie ktore prowadzicie sa naprawde wiarygodne? czy uzywacie statywu, tych samych warunkow oswietlenia itp.??
może jeszcze 10 emotków... nie wiem jak miarodajne były testy autora tematu (powtarzalność etc), ale przykro słyszeć o tym. Jestem w stanie zrozumieć że canon ma jakąś tam cieńką kontrolę jakości tańszych obiektywów... ale eLek? To tak jak byś szedł do salonu mercedesa, wybrał np SLRa za 500tysięcy, i musiał przyjść ze swoim mechanikiem bo mogą Ci sprzedać auto z wadą silnika.
Jak już firma decyduje się na dystrybucje produktów z 'ekstraklasy' (bo z tego co rozumiem, to eLki są najdroższymi szkłami canona), i opatrzyła je paskiem który ma oznaczać sprzęt wyższej jakości to nie powinna wypuszczać z fabryki wadliwych egzemplarzy. Jednym słowem wstyd.
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Czytając ten wątek, można aż przestraszyć się kupowania szkieł ... Tylko skąd wiadomo, czy te 3 egzemplarze nie były "cienkie" i wybierałeś spośród 3 słabych szkieł.. :P
Z wątku wynika również, że sprzedaż wysyłkowa odpada zupełnie![]()
Kierując sie Twoją analogią, to powinieneś raczej przyjść z tapicerem, żeby sprawdził, czy wszystkie szwy na tylnym siedzeniu są dokładnie i równo położone. Albo czy tapicerka w bagażniku pod zapasowym kołem się nie marszczy. Każdy ma swoje zboczenia, ci od samochodów również.
Wszystkie 3 szkła były bardzo dobre (pomijając to wadliwe). Gdybym nie miał możliwości porównania, to wziąłbym pierwsze z brzegu i miałbym świetny egzemplarz. Sęk w tym, że są dość drobne, ale jednak różnice. Czy będzie je widać w codziennej pracy, to nie wiem, ale zawsze miło jest mieć świadomość, że zrobiło się wszystko żeby dysponować najlepszym sprzętem.
A sprzedaż wysyłkowa? Na forum jest sprzedawca, którego największym kapitałem jest nasze zaufanie. U niego bym kupił wysyłkowo.
Jarek
Ja jestem przekonany, że te "różnice w egzemplazach" wynikają często z niemiarodajności sklepowych pomiarów- jedno szkło testuje ktoś na paszczy pana sprzedawcy, drugie na dekoldzie pani kasjerki. Do tego dochodzi fakt, że af sam z siebie czasami lepiej ustawi ostrość czasami gorzej na danym szkle, nie ma idealnej powtarzalnosci.
Aha.. a ta sama wizytówka przestrzelona 2x w ciągu minuty pokazuje za jednym razem niebieskie obwódki liter w bokehu a za drugim nie.. Ciekaw jestem czemu...
Dobra, ja nie mam zamiaru bronić teraz tego, co napisałem wcześniej. Róbcie co chcecie, ale miejcie potem na tyle przyzwoitości, żeby nie pisać w wątkach o żytniej, backfocusach czy nieostrych szkłach..
Jarek
A w ogóle to całe dywagowanie na temat jakości najlepszych szkieł jest IMHO w głównej mierze sztuką dla sztuki i infantylną chęcią posiadania lepszej łopatki, niż ma Kazio z tej samej piaskownicy i dysponujący łopatką produkcji tej samej firmy.:-D
Dywagowanie, by nie użyć bardziej dosadnego określenia.![]()
Bardzo wielu ludzi kupując elkę w dobrym sklepie sprawdza tylko, czy papiery są w porządku i są zadowoleni.
Ludzie z innych stajni czytając narzekania canonierów na swój sprzęt często nie bardzo rozumieją, o co tu w ogóle chodzi ???![]()
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
to ja jestem dziwny, bo wszystkie swoje stalki kupilem wysylkowo.. i hej - sa super![]()
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB