Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 71

Wątek: Dokładnie testujcie szkła przed zakupem

Coś już napisał Awatar bejrut
    Miasto
    London/Tbg

Domyślnie

zastanawiam sie czy testy szkiel w sklepie ktore prowadzicie sa naprawde wiarygodne? czy uzywacie statywu, tych samych warunkow oswietlenia itp.??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    No, a pełna rozpacz bedzie, jak się okaże, że pstryka tym losowym szkłem ********e foty, nawet jeśli 10% mniej ostre
    może jeszcze 10 emotków... nie wiem jak miarodajne były testy autora tematu (powtarzalność etc), ale przykro słyszeć o tym. Jestem w stanie zrozumieć że canon ma jakąś tam cieńką kontrolę jakości tańszych obiektywów... ale eLek? To tak jak byś szedł do salonu mercedesa, wybrał np SLRa za 500tysięcy, i musiał przyjść ze swoim mechanikiem bo mogą Ci sprzedać auto z wadą silnika.

Jak już firma decyduje się na dystrybucje produktów z 'ekstraklasy' (bo z tego co rozumiem, to eLki są najdroższymi szkłami canona), i opatrzyła je paskiem który ma oznaczać sprzęt wyższej jakości to nie powinna wypuszczać z fabryki wadliwych egzemplarzy. Jednym słowem wstyd.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bejrut Zobacz posta
    zastanawiam sie czy testy szkiel w sklepie ktore prowadzicie sa naprawde wiarygodne? czy uzywacie statywu, tych samych warunkow oswietlenia itp.??
    Nie w sklepie a w domu :razz: , statyw jest obowiązkowy i często wężyk , jak również warunki oświetleniowe , do tego karty testowe, oględziny szkieł , fotografowana scena , itp . Na ile można stworzyć podobne warunki do testów ;-).

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Czytając ten wątek, można aż przestraszyć się kupowania szkieł ... Tylko skąd wiadomo, czy te 3 egzemplarze nie były "cienkie" i wybierałeś spośród 3 słabych szkieł.. :P
    Z wątku wynika również, że sprzedaż wysyłkowa odpada zupełnie

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    może jeszcze 10 emotków... nie wiem jak miarodajne były testy autora tematu (powtarzalność etc), ale przykro słyszeć o tym. Jestem w stanie zrozumieć że canon ma jakąś tam cieńką kontrolę jakości tańszych obiektywów... ale eLek? To tak jak byś szedł do salonu mercedesa, wybrał np SLRa za 500tysięcy, i musiał przyjść ze swoim mechanikiem bo mogą Ci sprzedać auto z wadą silnika.
    Kierując sie Twoją analogią, to powinieneś raczej przyjść z tapicerem, żeby sprawdził, czy wszystkie szwy na tylnym siedzeniu są dokładnie i równo położone. Albo czy tapicerka w bagażniku pod zapasowym kołem się nie marszczy. Każdy ma swoje zboczenia, ci od samochodów również.

Cytat Zamieszczone przez Bonku5 Zobacz posta
    Czytając ten wątek, można aż przestraszyć się kupowania szkieł ... Tylko skąd wiadomo, czy te 3 egzemplarze nie były "cienkie" i wybierałeś spośród 3 słabych szkieł.. :P
    Z wątku wynika również, że sprzedaż wysyłkowa odpada zupełnie
    Wszystkie 3 szkła były bardzo dobre (pomijając to wadliwe). Gdybym nie miał możliwości porównania, to wziąłbym pierwsze z brzegu i miałbym świetny egzemplarz. Sęk w tym, że są dość drobne, ale jednak różnice. Czy będzie je widać w codziennej pracy, to nie wiem, ale zawsze miło jest mieć świadomość, że zrobiło się wszystko żeby dysponować najlepszym sprzętem.

A sprzedaż wysyłkowa? Na forum jest sprzedawca, którego największym kapitałem jest nasze zaufanie. U niego bym kupił wysyłkowo.
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Ja jestem przekonany, że te "różnice w egzemplazach" wynikają często z niemiarodajności sklepowych pomiarów- jedno szkło testuje ktoś na paszczy pana sprzedawcy, drugie na dekoldzie pani kasjerki. Do tego dochodzi fakt, że af sam z siebie czasami lepiej ustawi ostrość czasami gorzej na danym szkle, nie ma idealnej powtarzalnosci.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    Ja jestem przekonany, że te "różnice w egzemplazach" wynikają często z niemiarodajności sklepowych pomiarów- jedno szkło testuje ktoś na paszczy pana sprzedawcy, drugie na dekoldzie pani kasjerki. Do tego dochodzi fakt, że af sam z siebie czasami lepiej ustawi ostrość czasami gorzej na danym szkle, nie ma idealnej powtarzalnosci.
    Aha.. a ta sama wizytówka przestrzelona 2x w ciągu minuty pokazuje za jednym razem niebieskie obwódki liter w bokehu a za drugim nie.. Ciekaw jestem czemu...

Dobra, ja nie mam zamiaru bronić teraz tego, co napisałem wcześniej. Róbcie co chcecie, ale miejcie potem na tyle przyzwoitości, żeby nie pisać w wątkach o żytniej, backfocusach czy nieostrych szkłach..
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Kierując sie Twoją analogią, to powinieneś raczej przyjść z tapicerem, żeby sprawdził, czy wszystkie szwy na tylnym siedzeniu są dokładnie i równo położone. Albo czy tapicerka w bagażniku pod zapasowym kołem się nie marszczy. Każdy ma swoje zboczenia, ci od samochodów również.

Wszystkie 3 szkła były bardzo dobre (pomijając to wadliwe). Gdybym nie miał możliwości porównania, to wziąłbym pierwsze z brzegu i miałbym świetny egzemplarz. Sęk w tym, że są dość drobne, ale jednak różnice.
    A sprzedaż wysyłkowa? Na forum jest sprzedawca, którego największym kapitałem jest nasze zaufanie. U niego bym kupił wysyłkowo.

A w ogóle to całe dywagowanie na temat jakości najlepszych szkieł jest IMHO w głównej mierze sztuką dla sztuki i infantylną chęcią posiadania lepszej łopatki, niż ma Kazio z tej samej piaskownicy i dysponujący łopatką produkcji tej samej firmy.:-D
    Dywagowanie, by nie użyć bardziej dosadnego określenia.

Bardzo wielu ludzi kupując elkę w dobrym sklepie sprawdza tylko, czy papiery są w porządku i są zadowoleni.

Ludzie z innych stajni czytając narzekania canonierów na swój sprzęt często nie bardzo rozumieją, o co tu w ogóle chodzi ???
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

to ja jestem dziwny, bo wszystkie swoje stalki kupilem wysylkowo.. i hej - sa super
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    to ja jestem dziwny, bo wszystkie swoje stalki kupilem wysylkowo.. i hej - sa super
    Nie popadaj przypadkiem w niepotrzebne stresy, ale porównywałeś może te stałki z innymi egzemplarzami?
    Jarek

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów