Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: 40D czy K20D... za i przeciw ?...co wybrac?

Maximus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
    A ja przypomnę - czasy niewolnictwa skończyły się chyba nawet przed tym jak zacząłeś fotografować (jakkolwiek nieprawdopodobne się to wydaje).

Jeśli chcesz pomocy - to pokory, bo prostactwo jakie z ciebie wychodzi jest nie do zaakceptowania. Nikt tu nie ma obowiązku ci odpowiadać, więc doceń fakt że mimo wszystko ktoś nadal to robi - ode mnie bowiem dostałbyś jedynie garść inwektyw na priv.

..i kto tu jest prostakiem ?......
    chyba nie czytasz co piszesz......"inteligencie"

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    ...co do tego "krecenia" mialem podobne uczucia przy wyborze 30D tylko alternatywa mial byc zachwalany i nagradzany Pentax K10.

Trwalo to az do rzucenia okiem na testy porownawcze z Canonem i Nikonem... a calkowicie przeszlo po wzieciu do reki Pentaxa. Wykonanie (co z tego, ze uszczelnione) plastikowe i raczej dretwa nawigacja. To co z tylu w Pentaxie udaje kolko nawigacyjne Canona to przeciez kilkupozycyjny przelacznik. A nawigacja po 30D i 40D to sa nieprzeczalne zalety systemu C. Sprobuj.

To prawda, ze K20 ma juz 100ISO (K10-nie), to prawda, ze jest nowa matryca i nalezy tez liczyc na nowy soft. Dosc, ze w K10 nalezaloby rzezbic wylacznie w RAW, bo osiagi w JPG-ach sa dla wielu osob niesatysfakcjonujace. I chce tu uciac zlosliwe komentarze, ze to samo mozna powiedziec o kazdej puszce. Nieprawda. K10 mial tendencje do gubienia detali w swiatlach i wypuszczal lekko zamydlone fotki w porownaniu do D80 i 30D nie piszac o D200 i innych korpusach.

Jezeli koledzy sygnalizuja, ze wybor szkiel jest rownie wazny a moze wazniejszy, zastanow sie co naprawde daje ci korpus. Ma byc wygodny, ergonomiczny, tak jezeli chodzi o klawisze jak i nawigacje w sofcie. Obrobka obrazu, ktora odbywa sie w puszce musi byc wsparta przez dobry soft a procesor ma byc wydajny... pytanie skad Pentax ma tylko 3 klatki na sekunde aspirujac do klasy semi pro. Moze uklad cierpi na duza matryce i latanie dziur z softu K10? Zastanow sie. Kupisz nowo wychodzacy aparat bo cie kreci a moze istnieje starszy korpus o lepszych parametrach i niekoniecznie C albo P ale np. D200?

chylę czoła przed Tobą

pierwsza sensowna podpowiedź:-)
    dzięki
    też trochę przeraża(nie dowierzam) ta matryca, trochę za piękna z jednej strony, a z drugiej tak jak piszesz,
    ....Moze uklad cierpi na duza matryce i latanie dziur z softu K10....
    Ostatnio edytowane przez Maximus ; 02-03-2008 o 17:17 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maximus Zobacz posta
    ..i kto tu jest prostakiem ?......
    chyba nie czytasz co piszesz......"inteligencie"
    ...
    To może ja, przełamię się także - tak jak powyżej napisałeś nie rozmawiamy na tym forum - mnie próbowałeś zaatakować pierwszego, wyśmiałem cię - później napisałeś Goomis-iowi:

ale fociłem już na długo przed tym jak się pojawiłeś na świecie, więc wywody na temat fotografowania - daruj sobie
    Wiesz - jakoś trudno mi zaakceptować twój styl wypowiedzi - czegoś chcesz a nie potrafisz sie zachować... skoro fotografujesz 50 lat to chyba potrafisz dokonać świadomego wyboru aparatu - jeśli nie potrafisz to wszystkie twoje wypowiedzi - szczególnie tą zacytowaną powyżej traktuję jako formę gówniarskiego trolingu. I mam wrażenie że jakikolwiek aparat kupisz - i tak nie będziesz potrafił go obsłużyć.

A teraz merytorycznie - Pentax jest po prostu lepszy pod każdym względem - niezależnie od segmentu cenowego - porównywałem K10d z 400d - przepaść - wykonanie, materiały, jakość - w sensie ogólnym i ergonomia. Podejrzewam, że podobnie jest w segmencie wyższym bo dlaczego miało by być inaczej - miałem okazję dość długo "bawić się" K20D - jest super nie ma sobie równych w swoim segmencie rynku. Obiektywy oczywiście nieważne - nawet ich nie podpinałem pod żaden z aparatów bo po co ?

Pasuje Panie Maxi-mus ?

Przem312
    Guest

Domyślnie

Tak czytam to i czytam... I aż wierzyć się nie chce.

Maximus, trafiłeś na forum CANONA. Prawdopodobieństwo, że znajdziesz tu kogoś kto rzeczowo i obiektywnie będzie umiał porównać te 2 puszki jest znikome. Nikt cię nie przekonał dotychczas i ty nikogo nie przekonałeś, kończy się to na zwykłych wycieczkach osobistych. Nie wiem jak tym, ale ja się już nauczyłem, że zadawanie tego typu pytań do niczego cię nie doprowadzi. Jedynym sposobem na dokonanie wyboru jest poczytanie o ewentualnych awariach i seryjności tych awarii, przeczytanie dwóch obiektywnych testów, pójście do sklepu w celu wymacania obu puszek, poczytanie o budowie menu i decyzja co ci bardziej odpowiada. Tu naprawdę nikt ci już jak zdążyłeś zauważyć nie jest w stanie pomóc.

Ale kiedyś w jednym z takich tematów przeczytałem jedno mądre zdanie: czy stać cię na komfort posiadania sprzętu który nie jest sygnowany najpopularniejszą marką? To zawsze wiąże się z droższymi akcesoriami/droższymi naprawami. Do mnie najbardziej przemawiający pod tym względem jest rynek samochodowy. Kupisz auto których jest multum na ulicach-masz spokój bo masz pewny serwis i części. A i prawdopodobieństwo "pożyczenia" go jest mniejsze. Miałem kiedyś Mitsubishi Spacerunner. Rozbity migacz musiałem za 140 zł sprowadzać z Japonii. Ostatecznie podmieniłem go maluchowym.

I nikt mi nie wmówi, że jakikolwiek rynek na świecie działa inaczej
    Ostatnio edytowane przez Przem312 ; 02-03-2008 o 17:45

Maximus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez delaa Zobacz posta
    To może ja, przełamię się także - tak jak powyżej napisałeś nie rozmawiamy na tym forum - mnie próbowałeś zaatakować pierwszego, wyśmiałem cię - później napisałeś Goomis-iowi:

Wiesz - jakoś trudno mi zaakceptować twój styl wypowiedzi - czegoś chcesz a nie potrafisz sie zachować... skoro fotografujesz 50 lat to chyba potrafisz dokonać świadomego wyboru aparatu - jeśli nie potrafisz to wszystkie twoje wypowiedzi - szczególnie tą zacytowaną powyżej traktuję jako formę gówniarskiego trolingu. I mam wrażenie że jakikolwiek aparat kupisz - i tak nie będziesz potrafił go obsłużyć.

A teraz merytorycznie - Pentax jest po prostu lepszy pod każdym względem - niezależnie od segmentu cenowego - porównywałem K10d z 400d - przepaść - wykonanie, materiały, jakość - w sensie ogólnym i ergonomia. Podejrzewam, że podobnie jest w segmencie wyższym bo dlaczego miało by być inaczej - miałem okazję dość długo "bawić się" K20D - jest super nie ma sobie równych w swoim segmencie rynku. Obiektywy oczywiście nieważne - nawet ich nie podpinałem pod żaden z aparatów bo po co ?

Pasuje Panie Maxi-mus ?

bez komentarza

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Zacytuj chociaż poprawnie - tak żeby nie wypaczać mojej wypowiedzi -jak nie umiesz - podpowiem na PW jak to zrobić.

Maximus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przem312 Zobacz posta
    Tak czytam to i czytam... I aż wierzyć się nie chce.

Maximus, trafiłeś na forum CANONA. Prawdopodobieństwo, że znajdziesz tu kogoś kto rzeczowo i obiektywnie będzie umiał porównać te 2 puszki jest znikome. Nikt cię nie przekonał dotychczas i ty nikogo nie przekonałeś, kończy się to na zwykłych wycieczkach osobistych. Nie wiem jak tym, ale ja się już nauczyłem, że zadawanie tego typu pytań do niczego cię nie doprowadzi. Jedynym sposobem na dokonanie wyboru jest poczytanie o ewentualnych awariach i seryjności tych awarii, przeczytanie dwóch obiektywnych testów, pójście do sklepu w celu wymacania obu puszek, poczytanie o budowie menu i decyzja co ci bardziej odpowiada. Tu naprawdę nikt ci już jak zdążyłeś zauważyć nie jest w stanie pomóc.

Ale kiedyś w jednym z takich tematów przeczytałem jedno mądre zdanie: czy stać cię na komfort posiadania sprzętu który nie jest sygnowany najpopularniejszą marką? To zawsze wiąże się z droższymi akcesoriami/droższymi naprawami. Do mnie najbardziej przemawiający pod tym względem jest rynek samochodowy. Kupisz auto których jest multum na ulicach-masz spokój bo masz pewny serwis i części. A i prawdopodobieństwo "pożyczenia" go jest mniejsze. Miałem kiedyś Mitsubishi Spacerunner. Rozbity migacz musiałem za 140 zł sprowadzać z Japonii. Ostatecznie podmieniłem go maluchowym.

I nikt mi nie wmówi, że jakikolwiek rynek na świecie działa inaczej

Dzięki
    trafiłem na forum Canona -świadomie i nie próbowałem nikogo nawet trochę przekonywać do Pentaxa , bo jakoś wszyscy od początku założyli że chcę ...

Ty podałeś prosty przykład.........ale sensowny i mówiący tak wiele
    i tak naprawdę przekonałeś mnie i potwierdziłeś abym jednak wybrał Canona(potwierdziło to wcześniejszy mój wybór).

I tak wybór padł na 40-ke i myślę że pozostali nie powieszą mnie na najbliższym drzewie i pozwolą zaistnieć wśród canon-forumowiczów na dłużej.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Do "delaa"

nie wiem kto tu ma kompleksy?

napisałeś że ja cie atakowałem......?
    wróc do swojego pierwszego i następnych postów , żadnej sensownej odpowiedzi tylko właśnie ataki z twojej strony - nie z mojej

ja byłem nie zdecydowany -OK, ale o co tobie chodzi??

pozdrawiam

jednocześnie zamykając te wątek
    Ostatnio edytowane przez Maximus ; 02-03-2008 o 18:16 Powód: Automerged Doublepost

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

myślę że pozostali nie powieszą mnie na najbliższym drzewie i pozwolą zaistnieć wśród canon-forumowiczów na dłużej.
    Wiesz ... mam co do tego złe przeczucia i mieszane uczucia. Nie wykazałeś się zbyt wysokim poziomem kultury - w moim mniemaniu argument wieku i wywyższanie sie tym sposobem jest bardzo niskich lotów.
    Cytowanie z ciachnięciem czyjegoś posta i dopisanie "bez komentarza" - to łamanie Pkt 2 Regulaminu. Dalej wymieniać nie będę tylko zamykam ten żałosny wątek a Tobie radzię przemyśleć parę spraw.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów