Tak czytam to i czytam... I aż wierzyć się nie chce.
Maximus, trafiłeś na forum CANONA. Prawdopodobieństwo, że znajdziesz tu kogoś kto rzeczowo i obiektywnie będzie umiał porównać te 2 puszki jest znikome. Nikt cię nie przekonał dotychczas i ty nikogo nie przekonałeś, kończy się to na zwykłych wycieczkach osobistych. Nie wiem jak tym, ale ja się już nauczyłem, że zadawanie tego typu pytań do niczego cię nie doprowadzi. Jedynym sposobem na dokonanie wyboru jest poczytanie o ewentualnych awariach i seryjności tych awarii, przeczytanie dwóch obiektywnych testów, pójście do sklepu w celu wymacania obu puszek, poczytanie o budowie menu i decyzja co ci bardziej odpowiada. Tu naprawdę nikt ci już jak zdążyłeś zauważyć nie jest w stanie pomóc.
Ale kiedyś w jednym z takich tematów przeczytałem jedno mądre zdanie: czy stać cię na komfort posiadania sprzętu który nie jest sygnowany najpopularniejszą marką? To zawsze wiąże się z droższymi akcesoriami/droższymi naprawami. Do mnie najbardziej przemawiający pod tym względem jest rynek samochodowy. Kupisz auto których jest multum na ulicach-masz spokój bo masz pewny serwis i części. A i prawdopodobieństwo "pożyczenia" go jest mniejsze. Miałem kiedyś Mitsubishi Spacerunner. Rozbity migacz musiałem za 140 zł sprowadzać z Japonii. Ostatecznie podmieniłem go maluchowym.
I nikt mi nie wmówi, że jakikolwiek rynek na świecie działa inaczej