To może ja coś powiem. Zacząłem się bawic w Canona i tak już zostało i to mi pasuje i systemu nie zmienię. W sumie to jest chyba tak, że jak jesteś naprawdę zielony i zaczynasz z fotografią to Myślę, że różnicy między 400D + kit a 1DmkIII + powiedzmy 16-35/2.8 to nie zauważysz i tak bo i tak większośc zdjęc będziesz miał dla własnej przyjemności, nie widzisz wielu rzeczy które już dla tych "starych wyjadaczy" są widoczne jak plastyka szkła, GO, bokehy itp. itd. Rożnica może byc taka, ze masz w ręku puszke co ma więcej bajerów szybciej strzela itd. Sprzęt nie zrobic z Ciebie mega fotgrafa chocby kosztował i milion złotych jak nie umiesz się nim posłużyc i nie masz "oka" ani doświadczenia to różnic w zdjęciach nie będzie. Tak naprawdę teraz dodatkowo w fotografii cyfrowej dochodzi czynnik post-procesingu i tak wiekszośc zdjęc nad którymi tak wzdychamy to efekt wiedzy o programach graficznych, a jak byś zobaczył zdjęcie prosto z puszki to byś powiedział: "pff takie też umiem!" i pewnie miał byś rację ale już obrobic tego pff żeby wyglądało na Woooooow to już nie umiesz. Tak naprawdę to jeden ch** czy będziesz miał canona, nikona, pentaxa czy zenita! Jeżeli robisz zdjęcia sam dla siebie to z każdego aparatu zdjęcie będzie dla Ciebie satysfakcją. Tym większą ile więcej będziesz umiał i dostrzegał. Tak naprawdę jeżeli fotografia nie jest Twoja pracą to bez różnicy czym robisz. Mam wielu znajomych którzy cieszą się ze swoich zdjęc ktore są poruszone, nieostre, za ciemne, miejscami prześwietlone, szumiące i w ogóle wszystkie niedoskonałości techniczno-kompozycyjne świata mógłbym wymienic! I nie nie są chorzy umysłowo albo niewidomi! Po prostu te zdjęcia są jakąś pamiątką, uchwyconą chwilą i co z tego, że są takie, że 3/4 userów z tego forum by je wywaliło do śmieci jeszcze na poziomie puchy? Jesteś zielony? Chcesz się nauczyc robic zdjęcia? Ok kup se Zenita i zapisz się na zajęcia fotograficzne! Gwarantuję, że sprawi Ci dużo więcej przyjemności niż jaki kolwiek aparat świata. Chcesz robic zdjęcia dla siebie? Uwiecznic chwilę? Kup to co Ci będzie lepiej pasowac i sprawi Ci większą frajdę. Co będzie Ci się lepiej używało - to co zrobiło na Tobie lepsze pierwsze wrażenie! Chcesz byc reporterem? Kup Canona - miałem w ręku pentaxa i np. zmiana ISO trwała 5x dłużej i w dodatku doprowadzała mnie do szału :-P Sprzęt to tylko narzędzie. Kiedyś ludzie robili zdjęcia Pentaconami i zenitami bez żadnych z bajerów istniejących obecnie a jakoś budziły i budzą zachwyt również dzisiaj. Aparat nie zrobi za Ciebie zdjęcia.