To może ja coś powiem. Zacząłem się bawic w Canona i tak już zostało i to mi pasuje i systemu nie zmienię. W sumie to jest chyba tak, że jak jesteś naprawdę zielony i zaczynasz z fotografią to Myślę, że różnicy między 400D + kit a 1DmkIII + powiedzmy 16-35/2.8 to nie zauważysz i tak bo i tak większośc zdjęc będziesz miał dla własnej przyjemności, nie widzisz wielu rzeczy które już dla tych "starych wyjadaczy" są widoczne jak plastyka szkła, GO, bokehy itp. itd. Rożnica może byc taka, ze masz w ręku puszke co ma więcej bajerów szybciej strzela itd. Sprzęt nie zrobic z Ciebie mega fotgrafa chocby kosztował i milion złotych jak nie umiesz się nim posłużyc i nie masz "oka" ani doświadczenia to różnic w zdjęciach nie będzie. Tak naprawdę teraz dodatkowo w fotografii cyfrowej dochodzi czynnik post-procesingu i tak wiekszośc zdjęc nad którymi tak wzdychamy to efekt wiedzy o programach graficznych, a jak byś zobaczył zdjęcie prosto z puszki to byś powiedział: "pff takie też umiem!" i pewnie miał byś rację ale już obrobic tego pff żeby wyglądało na Woooooow to już nie umiesz. Tak naprawdę to jeden ch** czy będziesz miał canona, nikona, pentaxa czy zenita! Jeżeli robisz zdjęcia sam dla siebie to z każdego aparatu zdjęcie będzie dla Ciebie satysfakcją. Tym większą ile więcej będziesz umiał i dostrzegał. Tak naprawdę jeżeli fotografia nie jest Twoja pracą to bez różnicy czym robisz. Mam wielu znajomych którzy cieszą się ze swoich zdjęc ktore są poruszone, nieostre, za ciemne, miejscami prześwietlone, szumiące i w ogóle wszystkie niedoskonałości techniczno-kompozycyjne świata mógłbym wymienic! I nie nie są chorzy umysłowo albo niewidomi! Po prostu te zdjęcia są jakąś pamiątką, uchwyconą chwilą i co z tego, że są takie, że 3/4 userów z tego forum by je wywaliło do śmieci jeszcze na poziomie puchy? Jesteś zielony? Chcesz się nauczyc robic zdjęcia? Ok kup se Zenita i zapisz się na zajęcia fotograficzne! Gwarantuję, że sprawi Ci dużo więcej przyjemności niż jaki kolwiek aparat świata. Chcesz robic zdjęcia dla siebie? Uwiecznic chwilę? Kup to co Ci będzie lepiej pasowac i sprawi Ci większą frajdę. Co będzie Ci się lepiej używało - to co zrobiło na Tobie lepsze pierwsze wrażenie! Chcesz byc reporterem? Kup Canona - miałem w ręku pentaxa i np. zmiana ISO trwała 5x dłużej i w dodatku doprowadzała mnie do szału :-P Sprzęt to tylko narzędzie. Kiedyś ludzie robili zdjęcia Pentaconami i zenitami bez żadnych z bajerów istniejących obecnie a jakoś budziły i budzą zachwyt również dzisiaj. Aparat nie zrobi za Ciebie zdjęcia.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Lepiej chyba nie było można tego ująć, masz 100% racji.
A nasz przyjaciel najwyraźniej oczekuje, że ktoś za niego podejmie decyzję.:smile:
Jeśli nie ma większego doświadczenia i nie interesuje go problem szkieł, to może kupić aparat dowolnej liczącej się marki (a jest ich kilka) i będzie zadowolony.![]()
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Wyluzuj trochę Maximus.
Zadając tytułowe pytanie spodziewałeś się, że wielu forumowiczów posiada oba te aparaty i powiedzą Ci który jest lepszy ?
Dziwisz się, że tutaj się chwali sprzęt Canona ?
Większość tutaj piszących wybrało sprzęt Canona (w tym, wielu nieprzypadkowo :wink: ) i skoro nie zmieniają systemu, to chyba świadczy o tym, że są z niego zadowoleni.
A ty oczekiwałeś głosów, że Canon jest BE ?
Na dodatek w porównaniu z aparatem, który ledwo od paru tygodni jest na rynku - na dpreview jeszcze go nawet nie ma.
Wygląda mi na to, że już dokonałeś wyboru, a odpowiedzi na Twój post miały utwierdzić Cię w przekonaniu, że wybrałeś słusznie.
A, że tak się nie stało ?
- Strzelasz focha za fochem, obrażając się i obrażając ośmielających się burzyć Twój koncept wyboru systemu wyłącznie na bazie korpusu.
Pozdrawiam,
Pirx
po pierwsze nic nie wybrałem, a nawet powiem więcej, że szala 40D / K20D wynosi 80% / 20%
i wcale nie chciałem usłyszeć - nie kupuj Canona!
tym bardziej że z premedytacją zadałem pytanie na forum gdzie raczej trudno jest spotkać posiadacza innego systemu, chodziło mi tylko o obiektywizm,
po prostu mam jeszcze wybór i chce z tej możliwości świadomie i zarazem jak najlepiej skorzystać
A ja przypomnę - czasy niewolnictwa skończyły się chyba nawet przed tym jak zacząłeś fotografować (jakkolwiek nieprawdopodobne się to wydaje).
Jeśli chcesz pomocy - to pokory, bo prostactwo jakie z ciebie wychodzi jest nie do zaakceptowania. Nikt tu nie ma obowiązku ci odpowiadać, więc doceń fakt że mimo wszystko ktoś nadal to robi - ode mnie bowiem dostałbyś jedynie garść inwektyw na priv.
..i kto tu jest prostakiem ?......
chyba nie czytasz co piszesz......"inteligencie"
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chylę czoła przed Tobą
pierwsza sensowna podpowiedź:-)
dzięki
też trochę przeraża(nie dowierzam) ta matryca, trochę za piękna z jednej strony, a z drugiej tak jak piszesz,
....Moze uklad cierpi na duza matryce i latanie dziur z softu K10....
Ostatnio edytowane przez Maximus ; 02-03-2008 o 17:17 Powód: Automerged Doublepost
To może ja, przełamię się także - tak jak powyżej napisałeś nie rozmawiamy na tym forum - mnie próbowałeś zaatakować pierwszego, wyśmiałem cię - później napisałeś Goomis-iowi:
Wiesz - jakoś trudno mi zaakceptować twój styl wypowiedzi - czegoś chcesz a nie potrafisz sie zachować... skoro fotografujesz 50 lat to chyba potrafisz dokonać świadomego wyboru aparatu - jeśli nie potrafisz to wszystkie twoje wypowiedzi - szczególnie tą zacytowaną powyżej traktuję jako formę gówniarskiego trolingu. I mam wrażenie że jakikolwiek aparat kupisz - i tak nie będziesz potrafił go obsłużyć.
A teraz merytorycznie - Pentax jest po prostu lepszy pod każdym względem - niezależnie od segmentu cenowego - porównywałem K10d z 400d - przepaść - wykonanie, materiały, jakość - w sensie ogólnym i ergonomia. Podejrzewam, że podobnie jest w segmencie wyższym bo dlaczego miało by być inaczej - miałem okazję dość długo "bawić się" K20D - jest super nie ma sobie równych w swoim segmencie rynku. Obiektywy oczywiście nieważne - nawet ich nie podpinałem pod żaden z aparatów bo po co ?
Pasuje Panie Maxi-mus ?