40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
w moim przypadku tak ,
i nie uważam że jak na rynku jest -naście szkieł w podobnych ogniskowych to jest to na plus , i tak każdy kupuje w danym zakresie jedno a nie pięć szkiełek,
bo po co mi np 50/1,8 i 50/1,4 ? - kupuje to które lepsze , albo to na które mnie stać, - jeśli się mylę popraw mnie![]()
na marginesie prosiłem o nie wrzucanie tematu szkieł please
jak piszesz...![]()
jeśli się sprawdzi SUPER !!! - a nie latanie ciągłe do serwisu i
... Panie "podkręć" bo BF .....Panie "podkręć" bo FF ......
bez urazy ....przeczytaj uważniej moj pierwyj post![]()
Ostatnio edytowane przez Maximus ; 29-02-2008 o 17:00 Powód: Automerged Doublepost
[QUOTE=Maximus;435623] po co mi np 50/1,8 i 50/1,4 ? - kupuje to które lepsze , albo to na które mnie stać, - jeśli się mylę popraw mnie![]()
/QUOTE]
Masz racje - w danym momencie - tak - w zupelnosci.
Lecz wez tylko pod uwage iz za jakis czas gdy przyjdzie ci "ochota" lub potrzeba i bedzie Cie stac to chyba lepiej miec wowczas mozliwosc wyboru jak jej nie miec?
OK, nie bede juz poruszal kwestii szkiel - jak rozumiem tutaj podjeles decyzje i koniec.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
[QUOTE=marekk_ok;435629]
nie mowie że mam rację na 100%, ale spytam tylko raz:
dlaczego ktoś (nie mówię tu o tobie) wychwala szkła Canona bo ile ich jest i jaki wybór i jakie super - a jedzie sam na Tamronach i Sigmach?
a propos tych dwóch ostatnich - jeśli chodzi o Pentaxa też coś mają fajnego - a zanim poznam porządnie moje lustro (bez względu które) będzie jeszcze więcej szkieł i na C i na P
.....i wcale nie podjąłem jeszcze decyzji .....szukam ZA i PRZECIW zarówno k20-stce jak i 40D-stce, a w temacie "stać cię" odpowiadam - tak stać mnie i na "L-ki" i na "ZEISS-y"
Ostatnio edytowane przez Maximus ; 29-02-2008 o 17:17
"za"ZEISS-y",to chyba raczej nie do Pentaxaa w temacie "stać cię" odpowiadam - tak stać mnie i na "L-ki" i na "ZEISS-y"![]()
Dla mnie pomijanie kwestii szkieł przy wyborze systemu jest troszkę niezrozumiałe. Wybierając aparat wybierasz system z wszystkimi jego wadami i zaletami. A wracając do tematu. Mogę się wypowiedzieć o 40d bo miałem go w łapkach i używałem. Dobry focus, dobra jakość zdjęć, dla mnie dobra funkcjonalność. o Pentaxie sie nie wypowiadam bo nie miałem go w rekach,a specyfikacji nie ma sensu przepisywać.
C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/
zgadzam się z Tobą w 100%każdy system , zresztą jak wszystko ma swoje + i -,
dlatego w pierwszym poście zaznaczyłem aby nie poruszać tematu szkieł, bo wiem co mnie czeka dalej po wyborze danego systemu.
Miałem w łapkach 40D i K10D (praktycznie to samo co K20D), obie puchy leżały w łapkach OK, no może 40-cha lepiej, a co do klików na puchach - to w obu przypadkach trzeba się przyzwyczaić do ich położenia,
i tu powtarzam - chce wybrać puchę (a co za tym idzie -system) i myślałem że coś usłyszę innego tzn. konkretne ZA i PRZECIW , ale nie, skąd wciąż te same gadanie w kółko Macieju
jak ktoś gdzieś napisał:
"....moje grabki ładniejsze,
a moje wiaderko bardziej kolorowe..."
czy jakoś tak
Zero "mój-sprzętu-krytyki", jak już kupiłem to co?..mam powiedzieć ze coś tam jest lipa?...nie mimo wszystko mój to jest ten cacy.....
Bardzo dużo przedtem czytałem na forach, od kilku tygodni mam parcie na szkło, nie od wczoraj,
i przeraża mnie to że tak naprawdę (poza paroma wyjątkami , a byli to ,tu im cześć oddaje, przeważnie "fotografowie" a nie "foto posiadacze" ), wszyscy równo jak w chórze na jedna nutę, zamiast podpowiedzieć "amatorowi","początkującemu" lub po prostu "zielonemu" -
-chłopie To ma-to, a To ma-to -złe , a to ma dobre,
"to kupą na niego Panowie" a na "L"-ke Cie stać - bo jak nie to zapomnij o dobrych zdjęciach! i to jest pomoc???...........
..to po cholerę te działy "dla początkujących", "dla zielonych" itd itd
jak nie potraficie dostrzec czegoś co Wam sie nie podoba w własnym sprzęcie ale nie lepiej krytykować to czego nie macie - niż to co posiadacie , aby jeden z drugim choć trochę wiedział co go czeka jak se kupi dana puchę......a tak to łazi "zielony" od forum do forum i co?.....i nic -powiem więcej jeszcze mniej wie niż przedtem , wodogłowie mu się robi i zawstydzony a raczej zaszczuty wywodami że nie jest w stanie zrobić porządnej foty jak se nie kupi "coś tam"....
jakie to polskie, nie prawdaż?.........
...a zadałem proste pytanie
AMATORZY i ZIELONI !!!
(tutaj nie chce nikogo obrazic, sam uważam sie za "zielonego" i poniższa tresc jest właśnie podsumowaniem tego co i was dręczy)
....kupcie sobie to co wam się podoba i na co was stać, a fotami się nie przejmujciei tak nie traficie po pierwszych fotach do NG, ale z czasem?..kto to wie, czego wam życzę....bo to wy macie robic te foty a nie "sprzęt" jaki by on nie był i z jakim napisem
a jak już opanujecie to co macie - to sami dojdziecie do wniosku co wam brakuje......nie patrzcie na te śmieszne rankingi chociażby na "optyczne.pl" bo to nie są rankingi jakości sprzętu - tylko ilości posiadaczy , przekładając to na nasz język -
im więcej ich ma -tym lepsze , a to nigdy nie szło w parze z prawdą ....
Ostatnio edytowane przez Maximus ; 29-02-2008 o 19:15
Jak by nie był cacy - to by się nie kupiło - po to się czyta, porównuje,maca ;-), żeby kupić to co jest cacy... (parafrazująć Twój styl wypowiedzi)
Masz jakiś kompleks przyjacielu ?
Jak proste to trzeba było sobie samemu odpowiedzieć...
I może jeszcze admin ma to przykleić - albo dodać do banera ?
Skoro wiesz wszystko - po co założyłeś wątek ?
Odpowiedzi Ci nie pasują - więc się pewnie obraziłeś ? I się żegnasz w ten sposób ?