No własnie sytuacja sie troche zmieniła mam aktualnie 85 1,8 135 2,0 i dalej 70-200 4,0 - aczkolwiek nadal mysłe czy tego ostatniego nie pozbyć sie na rzecz 200 2,8. Zbyt duzo czasu aktualnie spędza w szufladzie. Martwi mie tylko ewentualna użytecznośc takiego zestawu stałek podczas moich górskich wedrówek ( rzadkich ostatnio
) tam jednak uniwersalność i wygoda jest podstawą dobrego zdjęcia .
Nikona ?? - nie choć jeden z uzytkowników tego forum ostatnio dał mi dużo do myśłenia w tym temacie![]()
No to ja Ci powiem, ze 85 + 135 + 70-200, to idealny zestaw. Nie zamienialbym 70-200 na 200mm bo same stalki, to z jednym body malo ciekawa sprawa (choc znajda sie i tacy meczennicy ;-))
Dla mnie tylko 70-200 wymienilbym na Twoim miejscu na f/2.8 i tyle. No chyba, ze tylko na dworze nim smigasz, to nie ma sensu.
Pawel
Ja zostawilem sobie wszystkie 3 jednak. Zoom za uniwersalnosc a stalki za wiesz co... pozostaje tylko swiadomie je pakowac do torby lub plecaka. Powloczylem sie kilka dnia po Danii, Szwecji i bylem teraz w Wiedniu i jedno motto mi sie tu nasuwa: Kup mniejsza torbe foto i zastanow sie jakie chcesz zdjecia zrobic tam gdzie jedziesz, a potem dopiero pakuj sprzet.
5d+35/1,4+135/2+24-105/4+TC 1,4+filtr Polar - ZESTAW MIN - zawsze w torbie, a potem zastanawiam sie jaki jeszcze 1 (slownie jeden) obiektyw dorzucic z mojego znanego ci zestawu. Szanuj swoje plecy ;-)))
Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Wiem to mi podpowiada zdrowy rozsądek i tak chyba rzeczywiście zostanie . 70-200 2,8 nie chce (miałem) i jak dla mnie zbyt kobylasty przynajmniej do tych zadań w których go uzywam ( ewentualna wymiana to tylko 100-400).
Ja poszedłem jeszce dalej - ostatnio nie zabieram ze sobą wiecej niż 2 szkła - nie chodzi tylko o plecy ale i o stawy![]()
To ja robie podobnie...Obecnie mam 24-70 + 50 1.4...Chce dokupic 135 ze wzgledu na bokeh i swiatlo, ktore przyda mi sie do ciasnych portretow. ALe zawsze przed plenerem wybieram tylko te szkielka ktore naprawde sie przydadza, poza tym mam torbe do ktorej wejda max 3 sztuki, po co dzwigac wiecej "a noz sie przydadza".
pozdr.