Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: 135mm 2.0L vs 200 2,8L +85 1.8

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Czy ktoś z Was zamieniał/zamieniłby 70-200/2.8IS na 135L + 200/2.8L?
    Zakładamy, że mamy już 85/1.8 :-)
    Jakbym do tego dostał nowe 40D lub nowe 5D gratis to tak.
    Bo bez dwóch puszek nie obskoczyłbym np większości kadrów do których służy mi 70-200 w sportach halowych/na koncertach.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Ja tylko gwoli wyjaśnienia, że oryginalny wątek ma już ponad pół roku :-)
    No własnie sytuacja sie troche zmieniła mam aktualnie 85 1,8 135 2,0 i dalej 70-200 4,0 - aczkolwiek nadal mysłe czy tego ostatniego nie pozbyć sie na rzecz 200 2,8. Zbyt duzo czasu aktualnie spędza w szufladzie . Martwi mie tylko ewentualna użytecznośc takiego zestawu stałek podczas moich górskich wedrówek ( rzadkich ostatnio ) tam jednak uniwersalność i wygoda jest podstawą dobrego zdjęcia .

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta

No tak - jednak nie patrzac na rade dla zakladajacego ten watek, gdyz pewnie juz dawno przeszedl na Nikona ;-) ja osobiscie ze wzgledu na jakosc bralbym 135L a ze wzgledu na uzytecznosc i jakosc - drugi zestaw 8)
    Nikona ?? - nie choć jeden z uzytkowników tego forum ostatnio dał mi dużo do myśłenia w tym temacie

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No to ja Ci powiem, ze 85 + 135 + 70-200, to idealny zestaw. Nie zamienialbym 70-200 na 200mm bo same stalki, to z jednym body malo ciekawa sprawa (choc znajda sie i tacy meczennicy ;-))

Dla mnie tylko 70-200 wymienilbym na Twoim miejscu na f/2.8 i tyle. No chyba, ze tylko na dworze nim smigasz, to nie ma sensu.

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    No własnie sytuacja sie troche zmieniła mam aktualnie 85 1,8 135 2,0 i dalej 70-200 4,0 - aczkolwiek nadal mysłe czy tego ostatniego nie pozbyć sie na rzecz 200 2,8. Zbyt duzo czasu aktualnie spędza w szufladzie . Martwi mie tylko ewentualna użytecznośc takiego zestawu stałek podczas moich górskich wedrówek ( rzadkich ostatnio ) tam jednak uniwersalność i wygoda jest podstawą dobrego zdjęcia .

Nikona ?? - nie choć jeden z uzytkowników tego forum ostatnio dał mi dużo do myśłenia w tym temacie

Pawel
    Ja zostawilem sobie wszystkie 3 jednak. Zoom za uniwersalnosc a stalki za wiesz co... pozostaje tylko swiadomie je pakowac do torby lub plecaka. Powloczylem sie kilka dnia po Danii, Szwecji i bylem teraz w Wiedniu i jedno motto mi sie tu nasuwa: Kup mniejsza torbe foto i zastanow sie jakie chcesz zdjecia zrobic tam gdzie jedziesz, a potem dopiero pakuj sprzet.

5d+35/1,4+135/2+24-105/4+TC 1,4+filtr Polar - ZESTAW MIN - zawsze w torbie, a potem zastanawiam sie jaki jeszcze 1 (slownie jeden) obiektyw dorzucic z mojego znanego ci zestawu. Szanuj swoje plecy ;-)))
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No to ja Ci powiem, ze 85 + 135 + 70-200, to idealny zestaw. Nie zamienialbym 70-200 na 200mm bo same stalki, to z jednym body malo ciekawa sprawa (choc znajda sie i tacy meczennicy ;-))

Dla mnie tylko 70-200 wymienilbym na Twoim miejscu na f/2.8 i tyle. No chyba, ze tylko na dworze nim smigasz, to nie ma sensu.
    Wiem to mi podpowiada zdrowy rozsądek i tak chyba rzeczywiście zostanie . 70-200 2,8 nie chce (miałem) i jak dla mnie zbyt kobylasty przynajmniej do tych zadań w których go uzywam ( ewentualna wymiana to tylko 100-400 ).

Cytat Zamieszczone przez tdf Zobacz posta
    Pawel
    ... jedno motto mi sie tu nasuwa: Kup mniejsza torbe foto i zastanow sie jakie chcesz zdjecia zrobic tam gdzie jedziesz, a potem dopiero pakuj sprzet ... Szanuj swoje plecy ;-)))
    Ja poszedłem jeszce dalej - ostatnio nie zabieram ze sobą wiecej niż 2 szkła - nie chodzi tylko o plecy ale i o stawy

Coś już napisał

Domyślnie

To ja robie podobnie...Obecnie mam 24-70 + 50 1.4...Chce dokupic 135 ze wzgledu na bokeh i swiatlo, ktore przyda mi sie do ciasnych portretow. ALe zawsze przed plenerem wybieram tylko te szkielka ktore naprawde sie przydadza, poza tym mam torbe do ktorej wejda max 3 sztuki, po co dzwigac wiecej "a noz sie przydadza".

pozdr.

Cytat Zamieszczone przez tdf Zobacz posta
    Pawel
    Ja zostawilem sobie wszystkie 3 jednak. Zoom za uniwersalnosc a stalki za wiesz co... pozostaje tylko swiadomie je pakowac do torby lub plecaka. Powloczylem sie kilka dnia po Danii, Szwecji i bylem teraz w Wiedniu i jedno motto mi sie tu nasuwa: Kup mniejsza torbe foto i zastanow sie jakie chcesz zdjecia zrobic tam gdzie jedziesz, a potem dopiero pakuj sprzet.

5d+35/1,4+135/2+24-105/4+TC 1,4+filtr Polar - ZESTAW MIN - zawsze w torbie, a potem zastanawiam sie jaki jeszcze 1 (slownie jeden) obiektyw dorzucic z mojego znanego ci zestawu. Szanuj swoje plecy ;-)))

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów