Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: dwa kable synchro + dwie kostki pc i nic..

Bywalec
    Miasto
    Tarnów/Warszawa

Domyślnie dwa kable synchro + dwie kostki pc i nic..

Witam..

Dzisiaj robiłem testy podpinając dwie lampy błyskowe za pomocą kostek pc
    tego typu http://allegro.pl/item316705651_kost...x_pc_test.html

Pod 30d podpiąłem kabel sychro do jednej kostki na to lampa 550ex, od tej kostki drugim kablem podpiąłem się do kolejnej kostki na której zamontowałem lampę 380 ex..

Niestety efekty tego nie przyniosły rezultatu w postaci wyzwolenie dwóch lamp naraz..Nie wyzwala się żadna, jak odpiąłem drugą kostkę synchro to ta pierwsza lama się wyzwalał..

Czy macie na to jakieś sensowne wytłumaczenie?? Wszystkie kable są sprawne kostki również - sprawdzałem je z osobna..

Dzięki za pomoc..

Bywalec
    Miasto
    Tarnów/Warszawa

Domyślnie

http://www.jasnezetak.pl/lampy.JPG

tak to wygląda, heheh rysunek jest mega

Początki nałogu

Domyślnie

Wyłączyłeś E-ttl w obydwu lampach?

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

użyłes dokładnie tych kostek czy o podobnej budowie?

Bywalec
    Miasto
    Tarnów/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mutt Zobacz posta
    użyłes dokładnie tych kostek czy o podobnej budowie?
    no przepraszam dokładnie to użyłem tych kostek : http://allegro.pl/item320580872_kost...ca_stopka.html

a co do pytania powyżej , to 550 dałem na manual a 380 nie da sie wyłączyć..

Po za tym sprawdzałem jeszcze to podpiecie z 550 na manulalu oraz lampa vivitar taka strą i tez nic ;-/

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

a jeżeli podepniejsz tylko jedną lampę to działa?

Początki nałogu

Domyślnie

Pytam się, bo ostatnio miałem podobny problem. 350D na niego kostka z wyjściem PC ------- Kostka synchro 2xPC + Metz 58 -------- Luxon 122A (stara niemiecka lampa). Metz za chiny ludowe nie chciał odpalić. Okazało się, że to ja jestem idiota, bo nie wyłączyłem e-ttl. Palą obydwie.

Najprościej to wziąć miernik i sprawdzić czy są przejścia na kostce i kablach. Jak są to znaczy, że coś w lampach nie tak. Co to nie wiem, bo żadnej w łapach nie trzymałem, a jedyne co przychodzi mi do głowy to wyłączyć e-ttl lub zakleić zbędne styki (czyli zostawić tylko ten środkowy).

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Miałem podobny problem. Jak zakładasz lampe na taką kostke, musisz coś podłożyć pod te cztery styki do e-ttla bo kostka je zwiera i lampa wariuje. Najlepiej zabezpieczyć to tak zeby tylko środkowy błysk lampy miał kontakt z kostką.
    Korzystam z takiej kostki i dwoch lamp wlasnie w sposob przez Ciebie opisany i wszystko smiga!
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Bywalec
    Miasto
    Tarnów/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Miałem podobny problem. Jak zakładasz lampe na taką kostke, musisz coś podłożyć pod te cztery styki do e-ttla bo kostka je zwiera i lampa wariuje. Najlepiej zabezpieczyć to tak zeby tylko środkowy błysk lampy miał kontakt z kostką.
    Korzystam z takiej kostki i dwoch lamp wlasnie w sposob przez Ciebie opisany i wszystko smiga!
    sprawdzę - pewnie będzie śmigać - mam nadzieje

Dzięki !!

tomekkos
    Guest

Domyślnie

I co, sprawdziłeś jak z tym zaklejeniem styków?
    Chcę zrobić coś podobnego ale tylko z 550ex i szukam potwierdzenia że to działa Czy używasz do tego kabla pc - pc, czy jakieś kombinowane rozwiązanie masz? Jak podepniesz samą 550ex to działa wszystko ok?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów