Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Jaki filtr UV do 10-22?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez comatus Zobacz posta
    ... nad morzem przy silnym wietrze (piach latał wszedzie). ....
    Jedyny moment kiedy zakładam UV to właśnie nad/na morzu przy sztormowej pogodzie i to nie z powodu piachu a z powodu soli w powietrzu. Sól się osadza na szkle, krystalizuje i robi takie białe plamy. Paskudnie ciężko się to czyści - trzeba dobrze spłukać wodą - a to nie każdy obiektyw dobrze znosi.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, najbardziej interesująca mnie kwestia została wyjaśniona Filtru UV potrzebuję głównie do pracy w "trudnych" warunkach górskich lub przy lekkim deszczu, wolałbym wtedy nie narażać przedniej soczewki na zabrudzenie i potencjalne uszkodzenie.

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Janusz - dzięki wielkie za rade.
    Ja mam na wszystkich szkłach filtry (jakieś UV + jeden polar w zapasie) dla zabezpieczenia przed rysami i kurzem ale widzę że to nie idzie w parze podczas "pracy" z jakością zrobionych zdjęć.
    Muszę sprawdzić Twoją teorie i podzielić się doświadczeniem.
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zakup zrealizowany Nie zauważyłem, aby założenie filtra powodowało jakiekolwiek winietowanie. Filtr dobrze spisuje się też podczas pracy pod światło. Podsumowując - jestem zadowolony z zakupu i dziękuję za pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjs27 Zobacz posta
    Zakup zrealizowany Nie zauważyłem, aby założenie filtra powodowało jakiekolwiek winietowanie. Filtr dobrze spisuje się też podczas pracy pod światło. Podsumowując - jestem zadowolony z zakupu i dziękuję za pomoc
    A kupiłeś w końcu slim czy zwykły? Ja jestem właśnie na etapie poszukiwania filtra UV do Sigmy 10-20, czyli problem na najszerszym kącie ten sam ;-) Czy jakieś inne firmy produkują wersje slim filtrów UV?

I czy ktoś mógłby mi przybliżyć różnice między seriami Hoya PRO1 a PRO1 Digital?
    Siem de i kilka obiektyvoof

Bywalec Awatar radioel
    Miasto
    Elblag

Domyślnie Poradźcie jaki filtr do 10-22

Hej, pytanie jak w temacie - chodzi o ochronę szkła. Czy standartowy filtr spełni zadanie? czy potrzebny jest SLIM? Czy ktoś z was przerabiał ten temat? Co mi polecicie? średnica 77mm
    Pozdrawiam Radek
    5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

było juz setki miliolny tysiace razy ;-)

nie chce mi sie szukac wiec powiem Ci tylko ze ja mam marumi: uv- seria wpc a cpl-seria dhg.. obydwa slimy z normalnymi gwintami na zewnatrz (nie kazdy slim to niestety ma)..a dzieki temu mozna uzywac standardowego dekielka..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 09-06-2008 o 11:22

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Bylo. CPL - slim. UV - nie slim.
    .

Bywalec Awatar radioel
    Miasto
    Elblag

Domyślnie

najs, dzięki za radę kupuję zwykły UV.
    5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów