Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Jaki filtr UV do 10-22?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jaki filtr UV do 10-22?

Witam,

Niedawno stałem się posiadaczem Canona EF-S 10-22 w związku z czym, pojawiła się potrzeba skompletowania dodatkowego osprzętu w postaci filtru UV. Czy chcąc uniknąć winietowania powinienem szukać tylko wersji slim, czy mogę zamontować do tego szkiełka coś o szerszym gwincie? Jakiej marki filtr byście mi polecili? Póki co wytypowałem: Hoya UV HMC Super. Ktoś z Was używa tego filtru lub wie jak on współpracuje z tym obiektywem?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Mam szara Hoye UV i jest OK, nie jest to slim. O slimie pomysl jesli nie chcesz odkrecac UV podczas podpinania polara (ale wg. mnie jest to juz lekkie gnojenie jakosci obrazu). W takim wypadku to juz tylko UV - slim i polar - slim.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 28-02-2008 o 16:05
    .

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Mam szara Hoye UV i jest OK, nie jest to slim. O slimie pomysl jesli nie chcesz odkrecac UV podczas podpinania polara (ale wg. mnie jest to juz lekkie gnojenie jakosci obrazu). W takim wypadku to juz tylko UV - slim i polar - slim.
    Przykręcanie dwóch filtrów na raz to zbrodnia za którą powinni wsadzać do pudła. Za doradzanie tego to dożywocie conajmniej - obowiązkowo spędzone na czytaniu książek o fotografii

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Przykręcanie dwóch filtrów na raz to zbrodnia za którą powinni wsadzać do pudła. Za doradzanie tego to dożywocie conajmniej - obowiązkowo spędzone na czytaniu książek o fotografii
    Ale ja sie Januszu z Toba w 100% zgadzam Dlatego dodalem to 'wg. mnie...' w nawiasie. A i tak kazdy zrobi tak, jak mu bedzie najwygodniej.

EDIT: Wracajac do tematu: UV - nie slim wystarczy, polar juz raczej slim (polar slim ma mniej wiecej taka grubosc jak UV nie slim). W sytuacjach, gdy robi sie jakies nocne fotki, gdzie wystepuja jasne swiatla punktowe np. latarnie, polecam sciagnac filtr tak na wszelki wypadek. Mi sie udalo pare razy zlapac przez niego odblaski w jakiejs dziwnej konfiguracji ustawienia sceny.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 28-02-2008 o 16:34
    .

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Ja do C 10-22 kupiłem Super HMC Pro 1, a więc slim, kierując się zasadą, że do UWA należy kupować cienki filtr. Nie wiem czy ma to wpływ na jakość optyczną - pomyślałem że przy tak szerokim kącie grubość szkła może mieć znaczenie.
    Rozważając z kolei zasadność ochrony przedniej soczewki to uważam, że przy konstrukcji C10-22 z przednią soczewką przesuwającą się w tubusie obiektywu filtr stanowi rozsądne uszczelnienie tego rejonu.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    ...
    Rozważając z kolei zasadność ochrony przedniej soczewki to uważam, że przy konstrukcji C10-22 z przednią soczewką przesuwającą się w tubusie obiektywu filtr stanowi rozsądne uszczelnienie tego rejonu.
    Niezupełnie To obiektyw względnie tani i koszt przyzwoitego filtra to ok 250 - 330 zł co przekracza 10% ceny szkła. Swoich obiektywów z zasady nie chronię UV-ką. Od ochrony naprawdę jest dekiel i "tulipan". Jeszcze mi się nie zdarzyło porysować czy uszkodzić przednią soczewkę choć wielokrotnie wkładałem aparat bez dekla na obiektywie do torby. Poza ekstremalnymi sytuacjami UV jest zupełnie niepotrzebna. Nic nie daje a popsuć może bardzo dużo.

dr11 do "nocnych" zdjęć UV-kę należy bezwzględnie zdjąć. W końcu aparat i tak jest na statywie więc co grozi soczewkom? Jak się statyw obali to UV-ka niewiele pomoże.

EDIT: Coby nie było, ze nad wyraz rozpieszczam swoje szkiełka fotka jak wygląda stopka i obudowa zarysowania na korpusie powstały "w ogniu walki' Soczewki dalej bez jednej ryski

Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 28-02-2008 o 20:52

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, najbardziej interesująca mnie kwestia została wyjaśniona Filtru UV potrzebuję głównie do pracy w "trudnych" warunkach górskich lub przy lekkim deszczu, wolałbym wtedy nie narażać przedniej soczewki na zabrudzenie i potencjalne uszkodzenie.

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Janusz - dzięki wielkie za rade.
    Ja mam na wszystkich szkłach filtry (jakieś UV + jeden polar w zapasie) dla zabezpieczenia przed rysami i kurzem ale widzę że to nie idzie w parze podczas "pracy" z jakością zrobionych zdjęć.
    Muszę sprawdzić Twoją teorie i podzielić się doświadczeniem.
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zakup zrealizowany Nie zauważyłem, aby założenie filtra powodowało jakiekolwiek winietowanie. Filtr dobrze spisuje się też podczas pracy pod światło. Podsumowując - jestem zadowolony z zakupu i dziękuję za pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjs27 Zobacz posta
    Zakup zrealizowany Nie zauważyłem, aby założenie filtra powodowało jakiekolwiek winietowanie. Filtr dobrze spisuje się też podczas pracy pod światło. Podsumowując - jestem zadowolony z zakupu i dziękuję za pomoc
    A kupiłeś w końcu slim czy zwykły? Ja jestem właśnie na etapie poszukiwania filtra UV do Sigmy 10-20, czyli problem na najszerszym kącie ten sam ;-) Czy jakieś inne firmy produkują wersje slim filtrów UV?

I czy ktoś mógłby mi przybliżyć różnice między seriami Hoya PRO1 a PRO1 Digital?
    Siem de i kilka obiektyvoof

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów