Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Czyszczenie płytki z punktami AF

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie Czyszczenie płytki z punktami AF

Czy ktoś z Was przeprowadzał czyszczenie płytki z punktami AF, tej, co w 40D znajduje sie pomiędzy pryzmatem a matówką? Może da sie ja zdjąć w jakiś sensowny sposób? Naleciało mi trochę paprochów i jak sądzę, siedzą sobie po tej wewnętrznej stronie, bo gruszkowanie pod matówką nic nie daje.
    Ps. Żytnia - nie
    .

Domyślnie

Mam podobnie w 400D, próbowałem gruszką ale paprochy dalej są

Coś już napisał Awatar pkalamajski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Czy ktoś z Was przeprowadzał czyszczenie płytki z punktami AF, tej, co w 40D znajduje sie pomiędzy pryzmatem a matówką?
    Ps. Żytnia - nie
    Tak. Efektem mojego czyszczenia była konieczność wymiany tego elementu na Żytniej. Jak doprowadziłem matówkę z punktami AF do takiego stanu opisywać nie będę, coby się nie kompromitować :wink:.

Jeśli nie pomaga gruszka, spróbuj air dusterem, ale to też ryzykowne, bo możesz zapluć matówkę syfami, które z air dustera wylatują wraz ze sprężonym powietrzem. Może się uda wyczyścić, ale równie dobrze możesz ją pobrudzić jeszcze bardziej.

Możliwe też, że pyłki osiadły po drugiej stronie, i tego już raczej nie wyczyścisz samodzielnie.

Na pewno nie dotykaj absolutnie niczym tej matówki. Najlepszym rozwiązaniem jest nauczyć się żyć z paproszkami w wizjerze, a jeśli naprawdę Cię irytują, przygotuj 85PLN i idź na Żytnią.
    PK

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak się nazywa ten element w 5D na którym są punkty AF pod matówką? Mozna go jakoś wyjąć celem delikatnego wyczyszczenia? Z czego jest zrobiony?
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkalamajski Zobacz posta
    Tak. Efektem mojego czyszczenia była konieczność wymiany tego elementu na Żytniej. Jak doprowadziłem matówkę z punktami AF do takiego stanu opisywać nie będę, coby się nie kompromitować :wink:.
    Nie przejmuj się, ja wykończyłem własnoręcznie swoją matówkę. Od tamtej pory nie podejmuje się większych napraw , wysyłam na Żytnią, a muszę powiedzieć, że po ostatniej wizycie jestem w 100% zadowolony.;-)

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    Jak się nazywa ten element w 5D na którym są punkty AF pod matówką? Mozna go jakoś wyjąć celem delikatnego wyczyszczenia? Z czego jest zrobiony?
    W 5D możesz sobie wyjąć matówkę, i masz wtedy dojście od obu stron, jeśli nic się nie przykleiło (a nie powinno), to gruszka/gruszka z pędzelkiem da spokojnie radę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    tak, mozna wyjac, jak oddalem do czyszczenia matryce i powiedzialem ze na matowce chyba mam jakis pylek to panowie na ul. Czapskich w Krk wyjeli matowke i ten element nad nia i wszystko pieknie wyczyscili, wydmuchali i nie ma ani jednego pylka.

trzeba odkrecic ta blaszke z gabkami amortyzujacymi lustro podczas kłapania i wtedy jest dostep ponad matowke.

Matowke wczesniej trzeba wyjac.

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale to nie jest przyczepione jakimiś "drucikami" do body? Siedzi w jakimś gnieździe czy po prostu wyjmuje się jak matówkę?
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Domyślnie

matowka w 5D jest wymienna, odpina sie taka ramke wyjmuje matowke, odkreca blaszke z gabkami wysuwa ta plytke co jest miedzy matowka a pryzmatem.

Bywalec
    Miasto
    Olesno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ABJ Zobacz posta
    (...) oddalem do czyszczenia matryce (...) na ul. Czapskich w Krk
    sorry za lekkiego offtopa, ale ile tam kasuja za czyszczenie matrycy?
    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów