Czyszczenie płytki z punktami AF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dr11
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1143

Czyszczenie płytki z punktami AF

Czy ktoś z Was przeprowadzał czyszczenie płytki z punktami AF, tej, co w 40D znajduje sie pomiędzy pryzmatem a matówką? Może da sie ja zdjąć w jakiś sensowny sposób? Naleciało mi trochę paprochów i jak sądzę, siedzą sobie po tej wewnętrznej stronie, bo gruszkowanie pod matówką nic nie daje.
    Ps. Żytnia - nie
    .
  • sokol3015
    • 2008
    • 12

Mam podobnie w 400D, próbowałem gruszką ale paprochy dalej są
    http://sokol3015.plfoto.com/

Komentarz

• pkalamajski
      Coś już napisał
      • 2007
      • 64

Zamieszczone przez dr11 Zobacz wpis
      Czy ktoś z Was przeprowadzał czyszczenie płytki z punktami AF, tej, co w 40D znajduje sie pomiędzy pryzmatem a matówką?
      Ps. Żytnia - nie
      Tak. Efektem mojego czyszczenia była konieczność wymiany tego elementu na Żytniej. Jak doprowadziłem matówkę z punktami AF do takiego stanu opisywać nie będę, coby się nie kompromitować :wink:.

Jeśli nie pomaga gruszka, spróbuj air dusterem, ale to też ryzykowne, bo możesz zapluć matówkę syfami, które z air dustera wylatują wraz ze sprężonym powietrzem. Może się uda wyczyścić, ale równie dobrze możesz ją pobrudzić jeszcze bardziej.

Możliwe też, że pyłki osiadły po drugiej stronie, i tego już raczej nie wyczyścisz samodzielnie.

Na pewno nie dotykaj absolutnie niczym tej matówki. Najlepszym rozwiązaniem jest nauczyć się żyć z paproszkami w wizjerze, a jeśli naprawdę Cię irytują, przygotuj 85PLN i idź na Żytnią.
      PK

Komentarz

• Hiv
        Początki nałogu
        • 2005
        • 321

Jak się nazywa ten element w 5D na którym są punkty AF pod matówką? Mozna go jakoś wyjąć celem delikatnego wyczyszczenia? Z czego jest zrobiony?

Komentarz

• marcin42300
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 23

Zamieszczone przez pkalamajski Zobacz wpis
          Tak. Efektem mojego czyszczenia była konieczność wymiany tego elementu na Żytniej. Jak doprowadziłem matówkę z punktami AF do takiego stanu opisywać nie będę, coby się nie kompromitować :wink:.
          Nie przejmuj się, ja wykończyłem własnoręcznie swoją matówkę. Od tamtej pory nie podejmuje się większych napraw , wysyłam na Żytnią, a muszę powiedzieć, że po ostatniej wizycie jestem w 100% zadowolony.;-)

Komentarz

• Szczur88
            Początki nałogu
            • 2008
            • 384

Zamieszczone przez Hiv Zobacz wpis
            Jak się nazywa ten element w 5D na którym są punkty AF pod matówką? Mozna go jakoś wyjąć celem delikatnego wyczyszczenia? Z czego jest zrobiony?
            W 5D możesz sobie wyjąć matówkę, i masz wtedy dojście od obu stron, jeśli nic się nie przykleiło (a nie powinno), to gruszka/gruszka z pędzelkiem da spokojnie radę.
            www.t-jack.pl
            Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• ABJ
              Bywalec
              • 2007
              • 234

tak, mozna wyjac, jak oddalem do czyszczenia matryce i powiedzialem ze na matowce chyba mam jakis pylek to panowie na ul. Czapskich w Krk wyjeli matowke i ten element nad nia i wszystko pieknie wyczyscili, wydmuchali i nie ma ani jednego pylka.

trzeba odkrecic ta blaszke z gabkami amortyzujacymi lustro podczas kłapania i wtedy jest dostep ponad matowke.

Matowke wczesniej trzeba wyjac.
              abjphotography.com

Komentarz

• Hiv
                Początki nałogu
                • 2005
                • 321

Ale to nie jest przyczepione jakimiś "drucikami" do body? Siedzi w jakimś gnieździe czy po prostu wyjmuje się jak matówkę?

Komentarz

• ABJ
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 234

matowka w 5D jest wymienna, odpina sie taka ramke wyjmuje matowke, odkreca blaszke z gabkami wysuwa ta plytke co jest miedzy matowka a pryzmatem.
                  abjphotography.com

Komentarz

• timo
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 125

Zamieszczone przez ABJ Zobacz wpis
                    (...) oddalem do czyszczenia matryce (...) na ul. Czapskich w Krk
                    sorry za lekkiego offtopa, ale ile tam kasuja za czyszczenie matrycy?
                    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
                    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Komentarz

• artprof
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 126

właśnie jestem na etapie czyszczenia pyłków z matówki (30D). po odkręceniu blaszki z amortyzatorkiem do lustra, wysypały mi się po kolei sprężynka, matówka, mosiężny dystans, płytka z punktami AF. o ile złożenie tego z powrotem nie jest trudne, to manewrowanie pensetą wymaga opanowania. niestety przed zabiegiem miałem 2 syfy, a teraz mam ok.5:-|
                      dzisiaj ponowna walka z utrojstwem...
                      aha... przy okazji dołożyłem matówce lekką ryse
                      ogólnie nie polecam domowej manufaktóry w tym rejonie.

Komentarz

• sebfoto
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 380

Ale to nie jest przyczepione jakimiś "drucikami" do body? Siedzi w jakimś gnieździe czy po prostu wyjmuje się jak matówkę?
                        Wiem, że wątek jest stary, aczkolwiek u mnie najpewniej pod płytką z punktami AF jest syf. To [link] może się komuś przyda, bo ładnie pokazane jest jak to rozkręcić. Zabiorę się do tego, gdy tylko zaopatrzę się w narzędzia
                        Ostatnio edytowany przez sebfoto; 29084. Powód: link
                        Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• MariuszM
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 245

Zamieszczone przez sebfoto Zobacz wpis
                          Wiem, że wątek jest stary, aczkolwiek u mnie najpewniej pod płytką z punktami AF jest syf. To [link] może się komuś przyda, bo ładnie pokazane jest jak to rozkręcić. Zabiorę się do tego, gdy tylko zaopatrzę się w narzędzia
                          Lepiej tego nie dotykaj, bo:
                          - i tak nawalisz więcej syfu,
                          - porysujesz matówkę i płytkę z punktami AF,
                          - rozkalibrujesz układ (ostro będzie na zdjęciu, ale nie w wizjerze).

U mnie tym się skończyło, a potem => Żytnia.
                          Biegam, bo lubię

Komentarz

• amroz
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 772

Zamieszczone przez artprof Zobacz wpis
                            niestety przed zabiegiem miałem 2 syfy, a teraz mam ok.5:-|
                            dzisiaj ponowna walka z utrojstwem...
                            aha... przy okazji dołożyłem matówce lekką ryse
                            ogólnie nie polecam domowej manufaktóry w tym rejonie.
                            też nie polecam. Czyściłem w swoim 5dII i zamiast wyczyścić to jest jeszcze więcej syfu.

Komentarz

• sebfoto
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 380

Zamieszczone przez MariuszM Zobacz wpis
                              Lepiej tego nie dotykaj, bo:
                              - i tak nawalisz więcej syfu,
                              - porysujesz matówkę i płytkę z punktami AF,
                              - rozkalibrujesz układ (ostro będzie na zdjęciu, ale nie w wizjerze).

U mnie tym się skończyło, a potem => Żytnia.
                              Niestety, za późno. Jutro potestuję, a syf był niemiłosierny.
                              Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

Pracuję...
                              X