Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Photoshop 6 czy Elements 6 - do poligrafii ????

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez sailOr
    hmm czy na pewno photoshop wystarczy? nie bedziesz potrzebowal illustratora? (w sumie to nie wiem, ale mam watpliwosci)

...no to nie miej. Oczywiscie, ze mozna zapamietac wektorowa maske.
    Ale ja mam tylko dostarczyć zdjęcie wraz ze ścieżką odcinania. Kto inny (agencja reklamowa obsługująca sklep meblowy) będzie tworzyć z tego ulotki. Wg Kellby'iego PS do tego wystarczy - po prostu trzeba zapisać zdjęcie jako EPS z osadzoną w środku ścieżką. Książka którą mam opisuje operacje w oparciu o CS (po prostu CS). Czy zatem PS 6.0 ma te opcje ?? Zakładam, że tak.

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    Gdyby nie brak obrobki RAW z poziomu Pshopa 6 to ten program w zupelnosci by wystarczyl Woydowi do pracy.
    Ludzie! Przeciez wiekszosc osob pracujacych w poligrafii spokojnie dalaby sobie rade pracujac wylacznie na prostej i wydajnej wersji 6 a nawet 5.5.
    Kazdy Pshop o wyzszych numerkach/"cs-ach" przynosi ulepszenia i udogodnienia ale to nie na wersji CS3 rozpoczeto profesjonalnie stosowac pakiet Adobe (ja np. jade od czworki).

[...]

...a co do tytulu watku: elements-tak, do zdjec z pikniku, ale nie do pracy.
    Do RAWów mam C1 i DPP - jakoś "dam radę". A jak wpadnie kilka zleceń to zapewne machnę update na CS2 a potem CS3 - koszt (wg obecnych cen) i tak wyjdzie niższy niż o kilka stówek niż gdybym kupował nowego CS3.

Obiektyw - dzięki za konkretną odpowiedź. Gdyby ktoś jeszcze był w stanie napisać jasno, czy w PS 6.0 mogę bez problemu zapisać fotkę jako EPS ze ścieżką odcinania - będę wdzięczny na maxa. Chyba, że zna ktoś miejsce, z którego mogę ściągnąć jakieś demo PS 6 i samemu potestować.
    Ostatnio edytowane przez woyd ; 27-02-2008 o 23:02

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Gdyby ktoś jeszcze był w stanie napisać jasno, czy w PS 6.0 mogę bez problemu zapisać fotkę jako EPS ze ścieżką odcinania - będę wdzięczny na maxa. Chyba, że zna ktoś miejsce, z którego mogę ściągnąć jakieś demo PS 6 i samemu potestować.
    Tryout Photoshopa 6 ma ograniczoną funkcjonalność i niestety nie pozwala zapisywać pracy...

Ale można spokojnie z PS6 wypuścić EPSa ze ścieżką odcinania. Sprawdzone empirycznie. Poniżej (na dowód ) fragment instrukcji:

To save a path as an image clipping path:

1 Draw and save a path or convert an existing selection into a path.

2 Choose Clipping Path from the Paths palette menu.

3 For Path, choose the path you want to save.

4 For good results with most images, leave the flatness value blank to print the image using the printer's default value. If you experience printing errors, enter a new flatness value.

Values can range from 0.2 to 100. In general, a flatness setting from 8 to 10 is recommended for high-resolution printing (1200 dpi to 2400 dpi), a setting from 1 to 3 for low-resolution printing (300 dpi to 600 dpi).

The PostScript interpreter creates curved segments by linking a series of straight line segments. The flatness setting for a clipping path determines how closely the straight line segments approximate the curve. The lower the flatness value, the greater is the number of straight lines used to draw the curve and the more accurate the curve.

5 Click OK.

If you plan to print the file using process colors, convert the file to CMYK mode. (See Converting between color modes (Photoshop).)

6 Save the file:
    # To print the file using a PostScript printer, save in Photoshop EPS, DCS, or PDF format.
    # To print the file using a non-PostScript printer, save in TIFF format and export to Adobe InDesign or to Adobe PageMaker 5.0 or later.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Łukasz - wielkie dzięki. Kupuje 6-tkę.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Uprawnienia umieszczania postów