Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Sigma DP-1

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja na razie obstawiam Panasonica G1, jak pojawi się w sklepach (choć poczekam pewnie trochę na spadek cen) i pojawią się pełne recenzje. Jako uzupełnienie klasycznej lustrzanki, bo nie zawsze chce mi się targać 5D i ciężkie L-ki.

Wynika ze wstępnych opisów, ze bije na głowę AF-em każdy kompakt, oraz wizjerem.
    AF ma być zbliżony do możliwości budżetowych lustrzanek, a wizjer rozmiarów wizjera z FF i dużo lepszą jakością od dotychczasowych elektronicznych wizjerów. Do tego odchylany LCD i obraz co najmniej jakości tego z Olympusa E-3.
    Może mojego 5D nie pobije matrycą 4-krotnie mniejszą, ale i tak pobije w tej kategorii choćby G10 z 7-krotnie mniejszą matrycą.

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Te aparaty mają zasadniczą wadę - małą matrycę. Obrazki z sigmy bardzo mi się podobają. Szczegółowość obrazu, kolory - po prostu mają to "coś". Do ISO 400 jest świetnie czego nie można powiedzieć o innych kompaktach. Niestety z tego co czytam to sprzęt jest masakrycznie wolny.
    Jeśli ktoś miał styczność z tym sprzętem to chętnie poczytam o uwagach.
    LX-3 ma małą matrycę, ale G1?

Matryca niewiele mniejsza od DP-1. Canonowy APS to crop 1,6x do FF, Sigmowa matryca to crop 1,7x do FF, a Panas G-1 to crop 2x. Różnica nie jest taka znów wielka, wielkosć porównywalna do APS-ów, może 1EV różnicy będzie, ale tylko tyle.

W stosunku do największych kompaktowych matryc to gigant, o typowych kompaktowych nie wspominając. G-1 oczywiście z FF-em przegra w kategorii płytka GO czy wysokie ISO, ale ze standardowym APS-em porównywalny. W stosunku do kompaktów różnica jest juz wielka...
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 28-10-2008 o 14:34 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów