Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Sigma DP-1

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Mnie tez ta sigma interesuje - male, poreczne i ciekawe fotki strzela.

Cena z kosmosu, ale jesli bedzie sie tak swietnie sprzedawac jak ich lustro SD14 w naszym pieknym kraju (w lutym wolali ok 4kPLN, obecnie juz za 2kPLN ja dostac mozna od dystrybutora ), to moze juz wkrotce cena spadnie do rozsadnego poziomu ok 1kPLN
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie Cena DP-1

Witam.

Można już kupić ten kompakcik za jedyne 2399 zł. http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=20875
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie Test Sigma DP1

Witam.

Kolejny test, tym razem na DPReview - http://www.dpreview.com/reviews/sigmadp1/.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

yup..znajomy kupił w foto-net i sobie chwali
    tu jest stronka tego wynalazku
    dp1.pl
    enjoy it...jakość zdjęć jest świetna..a reszta tj. prądochłonność itp to dla mnie drugi plan...
    ogniskowa też pasi więc o co kaman??..czasem lepiej podejść niż przyzoomić!!
    d.es
    onedayone - jeden dzień-jedno zdjęcie

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    yup..znajomy kupił w foto-net i sobie chwali
    tu jest stronka tego wynalazku
    dp1.pl
    enjoy it...jakość zdjęć jest świetna..a reszta tj. prądochłonność itp to dla mnie drugi plan...
    ogniskowa też pasi więc o co kaman??..czasem lepiej podejść niż przyzoomić!!

DP1 wyznacza nową jakość w dziedzinie kompaktów, ale na dpreview lista wad jest dwa razy dłuższa, niż lista zalet, a werdykt końcowy: above average.
    Na pewno warto poczekać na DP2.
    Przy wszystkich wadach, jednak IQ, czyli jakość obrazu jest poza dyskusją.
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 20-05-2008 o 23:15
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Może ktoś używa/używał to cudo i zechce podzielić się spostrzeżeniami? Szukam sensownego kompaktu bo nie zawsze chce się taszczyć lustrzankę.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    szukam sensownego kompaktu bo nie zawsze chce się taszczyć lustrzankę.
    lx-3
    g-1

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    lx-3
    g-1
    Te aparaty mają zasadniczą wadę - małą matrycę. Obrazki z sigmy bardzo mi się podobają. Szczegółowość obrazu, kolory - po prostu mają to "coś". Do ISO 400 jest świetnie czego nie można powiedzieć o innych kompaktach. Niestety z tego co czytam to sprzęt jest masakrycznie wolny.
    Jeśli ktoś miał styczność z tym sprzętem to chętnie poczytam o uwagach.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja na razie obstawiam Panasonica G1, jak pojawi się w sklepach (choć poczekam pewnie trochę na spadek cen) i pojawią się pełne recenzje. Jako uzupełnienie klasycznej lustrzanki, bo nie zawsze chce mi się targać 5D i ciężkie L-ki.

Wynika ze wstępnych opisów, ze bije na głowę AF-em każdy kompakt, oraz wizjerem.
    AF ma być zbliżony do możliwości budżetowych lustrzanek, a wizjer rozmiarów wizjera z FF i dużo lepszą jakością od dotychczasowych elektronicznych wizjerów. Do tego odchylany LCD i obraz co najmniej jakości tego z Olympusa E-3.
    Może mojego 5D nie pobije matrycą 4-krotnie mniejszą, ale i tak pobije w tej kategorii choćby G10 z 7-krotnie mniejszą matrycą.

Te aparaty mają zasadniczą wadę - małą matrycę. Obrazki z sigmy bardzo mi się podobają. Szczegółowość obrazu, kolory - po prostu mają to "coś". Do ISO 400 jest świetnie czego nie można powiedzieć o innych kompaktach. Niestety z tego co czytam to sprzęt jest masakrycznie wolny.
    LX-3 ma małą matrycę, ale G1?

Matryca niewiele mniejsza od DP-1. Canonowy APS to crop 1,6x do FF, Sigmowa matryca to crop 1,7x do FF, a Panas G-1 to crop 2x. Różnica nie jest taka znów wielka, wielkosć porównywalna do APS-ów, może 1EV różnicy będzie, ale tylko tyle.

W stosunku do największych kompaktowych matryc to gigant, o typowych kompaktowych nie wspominając. G-1 oczywiście z FF-em przegra w kategorii płytka GO czy wysokie ISO, ale ze standardowym APS-em porównywalny. W stosunku do kompaktów różnica jest juz wielka...
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 28-10-2008 o 14:34 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używam tej sigmy - fajny aparat. Jakością zdjęć bije wszystkie kompakty i niektóre lustrzanki. Nie nadaje się do low light foto (f4), ma słabą lampę (można nią rozświetlić cienie w dzień, ale niekoniecznie zrobić fajne zdjęcia w nocy). Najlepiej sprawdza się w krajobrazie, architekturze i street foto. Do innych zastosowań średnio.

Co do "wolności", to do robienia krajobrazu nie potrzeba demonów szybkości, a co do street foto, to i tak używam głównie hiperfokalnej i zewnętrznego wizjera.

Osobiście, polecam bardzo każdemu kto wie jak używać stałek. Miłośnicy zoomów powinni się trzymać z daleka.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów