Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Problem z oprogramowaniem

imacandi
    Guest

Domyślnie Problem z oprogramowaniem

Witam wszystkich.
    Mam mały problem. Mianowicie jakiś rok temu kupiłam aparat Canon PowerShot A530 razem z płytką z oprogramowaniem i z instrukcją. Wszystko działało bez zarzutu, aż do czasu kiedy musiałam przeinstalować system komputera. Chciałam ponownie wgrać program do ściągania zdjęć z aparatu, ale nie chce działać. Komputer w nawet nie chce czytać aparatu jako dysku wymiennego, a przecież powinien... Co powinnam zrobić?
    Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Pozdrawiam
    imacandi.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez imacandi Zobacz posta
    Witam wszystkich.
    Mam mały problem. Mianowicie jakiś rok temu kupiłam aparat Canon PowerShot A530 razem z płytką z oprogramowaniem i z instrukcją. Wszystko działało bez zarzutu, aż do czasu kiedy musiałam przeinstalować system komputera. Chciałam ponownie wgrać program do ściągania zdjęć z aparatu, ale nie chce działać. Komputer w nawet nie chce czytać aparatu jako dysku wymiennego, a przecież powinien... Co powinnam zrobić?
    Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Pozdrawiam
    imacandi.
    Trochę w stylu: nieczynne z powodu, że zamknięte
    Ale ok, jaki masz system na kompie?
    Czy zainstalowałeś odpowiednie poprawki do systemu?
    Czy zainstalowałeś poprawnie sterowniki (w szczególności USB)?
    Na pewno masz system pozbawiony "robali, wirusów i całego badziewia" (czym i jak sprawdzałeś)?
    Pozdrawiam

yogin2
    Guest

Domyślnie

u mnie problemy zaczęły sie gdy podłączyłem inne urządzenie usb high speed, widzi 400d ale nie moż importować plików, więc kiorzystam z czytnika. Wszystkie poprawki posiadam, ale nie ingeruje szkoda czasu z windowsem, na ubuntu bezproblemowo

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogin2 Zobacz posta
    u mnie problemy zaczęły sie gdy podłączyłem inne urządzenie usb high speed, widzi 400d ale nie moż importować plików, więc kiorzystam z czytnika. Wszystkie poprawki posiadam, ale nie ingeruje szkoda czasu z windowsem, na ubuntu bezproblemowo
    Witam kolegę ze Stargardu Szcz., kiedyś chodziłem tam do szkoły
    Ale wracając do tematu, nie każdy ma cierpliwości/umiejętności/ochotę przesiadać się na linuksa lub instalować drugi system (nie mówiąc już o gmeraniu w windzie)
    W tej sytuacji czytnik jest chyba najsensowniejszym rozwiązaniem

imacandi
    Guest

Domyślnie

System mam Windows XP, na poprawkach do systemu się nie znam, więc nie wiem, a w "dodaj sprzęt" pisze o aparacie, że urządzenie działa poprawnie.

Co sie da z tym zrobić, no i co z poprawkami?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez imacandi Zobacz posta
    System mam Windows XP, na poprawkach do systemu się nie znam, więc nie wiem, a w "dodaj sprzęt" pisze o aparacie, że urządzenie działa poprawnie.

Co sie da z tym zrobić, no i co z poprawkami?
    Nie trzeba się znać. Wystarczy kliknąć na "Windows Update" w menu. System podłączony do netu jest w stanie sam sobie ściągnąć update'y. Oczywiście system musi być legalny

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

imacandi
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nie trzeba się znać. Wystarczy kliknąć na "Windows Update" w menu. System podłączony do netu jest w stanie sam sobie ściągnąć update'y. Oczywiście system musi być legalny
    System jest legalny i wszystkie update'y miałam ściągnięte. Ale nadal nie działa...
    Jakieś inne rozwiązania?

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Od początku. Wchodzisz mój komputer->właściwości->sprzęt.
    Nie powinno być żadnych wykrzykników na tej liście.
    Potem proponuję wyinstalować oprogramowanie, zrestartować system i zainstalować jeszcze raz. Ważna jest kolejność (najpierw oprogramowanie, potem podłączamy aparat... chociaż czasem trzeba dokładnie odwrotnie).
    Po zainstalowaniu i podłączeniu w mój komputer->właściwości->sprzęt sprawdź czy jest ok (bez wykrzykników).
    Jeśli dalej nie działa, pomyśl, co się od tego czasu zmieniło. Czy aparat podłączony do innego komputera działa ok? Może problem kabelka.

imacandi
    Guest

Domyślnie

Odinstalowałam program, zrestartowałam system, zainstalowałam ponownie. Podłączyłam aparat, weszłam w "mój komputer" ->właściwości->sprzęt i nie było żadnych wykrzykników.
    Wątpię, żeby to był problem kabelka, bo próbowałam z dwoma...
    I nic.

Do tego, kiedy aparat jest podłączony w ogóle nie włącza mi się "mój komputer".

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dobrze. a wśród urządzeń widzisz aparat?
    Spróbuj zainstalować soft i podłączyć aparat do innego kompa.
    Wtedy będzie wiadomo, z czym jest problem.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów