Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Zmniejszanie i Wyostrzanie do weba

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    j... prostej ogolnej recepry to tam nie ma..... jak przygotowac z raw do prezentacji po zmiejszeniu
    Prostej, ogólnej, skutecznej, automatycznej... nieeee, tak to tylko w Erze Nie ma takowej recepty na sukces. Między innymi dlatego są zdjęcia lepsze i gorsze, lepiej i gorzej wyostrzone, lepiej i gorzej przygotowane do netu czy do druku. To nie jest tak, że klikamy jeden guzik i... jest jak w Erze Akurat ostrzenie "do bólu", że aż zęby bolą jest naprawdę niewskazane i lepiej jest mieć zdjęcie niedoostrzone niż przeostrzone.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

niestety akurat w erze to nie dopasuja, tylko reklame mieli nosna
    ja z aparatu dostaje w raw 3456x2304 pikseli
    wywoluje i poprawiam w tej wielkosci a pozniej chce przeskalowac do 850x530 do np galeri net wiec ostrosc ulegnie pogorszeniu niby 4x i tu moje pytanie jak prawidlowo zwikszyc ostrosc zeby to zrownowazyc np portert np pejzaz?
    moze jakas sugesta
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

W. właśnie zobaczyłem, że wszystkie operacje na jpgu się działy a nie z RAWa.... :P

po prostu nie robiłem w rawach bo nie liczyłem na to że wykorzystam zdjęcie do jakiegoś tam celu w galeriach...
    pozdrawiam

EDIT:

TU jest jpg
    Ostatnio edytowane przez bruckner ; 27-02-2008 o 16:35
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    niestety akurat w erze to nie dopasuja, tylko reklame mieli nosna
    ja z aparatu dostaje w raw 3456x2304 pikseli
    wywoluje i poprawiam w tej wielkosci a pozniej chce przeskalowac do 850x530 do np galeri net wiec ostrosc ulegnie pogorszeniu niby 4x i tu moje pytanie jak prawidlowo zwikszyc ostrosc zeby to zrownowazyc np portert np pejzaz?
    moze jakas sugesta
    Z 3456 zmniejszać do 864 (3456/4) albo używac WP Mirandy. Nie ma uniwersalnej metody. Są ogólne zasady do "high-" i "low-frequency". Możliwości jest sporo od mojej akcji zaczynając (opacity można sobie zmienić wg. gustu) a na nikSharpenerach i Pixelgeniusach koncząc. Tak nawiasem Pixelgenius też robi to tak jak w mojej akcji tyle, że osobno traktuje cienie i osobno światła. To się wszystko w sumie kręci koło tego samego - ostrzenia krawędzi tylko i wyłącznie. Maski, ostrzenie tylko wybranych fragmentów obrazów - ostrzenie kreatywne, tego się nie da ująć w prosty algorytm. Ogólnie to "high" ostrzy się mniej, słabiej niż "low".

Janusz,

Miasto
    Opole

Domyślnie

no dobra a teraz jak zmniejszyć i wyostrzyć tę fotę co wstawiłem, do 160kB i bez znaczącej utraty jakości...
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pozwolę sobie włączyć się do dyskusji. Trochę zastanawia mnie celowość jakiegoś super dokładnego ostrzenia RAWa, jeśli docelowym formatem ma być obraz o niskiej/średniej rozdzielczości.
    Co nam daje takie ostrzenie? Oczywiście zwiększenie liczby składowych wysokoczęstotliwościowych. Tymczasem, następnym krokiem będzie decymacja (zmniejszenie rozdzielczości), która musi być poprzedzona filtracją dolnoprzepustową (i to bardzo silną - zmniejszając rozmiar 2x w pionie i poziomie, dwukrotnie zmniejszamy częstotliwość próbkowania, a zatem tak samo musimy ograniczyć pasmo w obu wymiarach, po tej operacji zostanie nam zaledwie 1/4 oryginalnego widma). A zatem dodane przy wyostrzaniu RAWa składowe, w znakomitej większości zostaną po prostu wycięte.
    Moim zdaniem, tak naprawdę w tej sytuacji kluczowe jest ostrzenie po pomniejszeniu.
    Body, stałki, zoomik

Miasto
    Opole

Domyślnie

trochę odbiega od tematu - ponawiam pytanie... jest jakiś sposób na takie zdjęcia "high frequency" , żeby wyostrzyć zmniejszyć do 160kB bez znaczącej utraty jakości????
    Fotki Digart
    FOTOblog

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wyostrzanie = wzmocnienie wysokich częstotliwości, często wprowadzenie nowych. Kompresja obrazu, mówiąc baaaardzo ogólnie, polega na takim kodowaniu, że im wyższa częstotliwość składowej, tym mniej bitów na nią przeznaczasz, często całkowicie pomijasz. Ma to sens, gdyż to właśnie wysokoczęstotliwościowe składowe są najmniej znaczące z punktu widzenia percepcji, poza tym, po wykonaniu w trakcie kodowania transformacji DCT, posiadają one najmniejszą (pomijalną) energię.
    Logiczne jest więc, że im obraz bogatszy w szczegóły (ostrzejszy), tym mniej efektywna będzie jego kompresja, jeśli chcesz zachować dobrą jakość. I odwrotnie, aby otrzymać konkretny rozmiar pliku, musisz się zgodzić na większą utratę jakości niż w przypadku obrazu "gładkiego".
    Tego niestety przeskoczyć się nie da. A jeśli uda Ci się to zrobić, to daj znać - machniemy fajny doktorat ;-)
    Body, stałki, zoomik

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    ...
    Moim zdaniem, tak naprawdę w tej sytuacji kluczowe jest ostrzenie po pomniejszeniu.

Masz rację choć w Twoim wywodzie przestałem cokolwiek rozumieć poczynając od słowa "decymacja"

Kluczowe tak ale... no właśnie jest małe ale. Filtr AA, który niestety rozmywa obrazek i wszelkie źródła włącznie z Canonem zalecają delikatne podostrzenie wstępne (USM 300, 0.3, 0) w celu usunięcia rozmycia. Mnie się wydaje, że to ma sens bo im lepsze źródło tym lepszy efekt finalny.

Janusz,

Miasto
    Opole

Domyślnie

czyli się nie da
    ??

pozdrawiam serdecznie
    Fotki Digart
    FOTOblog

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów