jasne, od razu powiem, ze nie ma sensu oszczedzac na papierze - jesli A4 to polecam papier Canona PR-101, oszczedzac mam na mysli o jakości papieru. Mnie rownież zadowalał efekt na papierze Kodak Ultima - reszta co drukowałem, to były wyrzucone pieniądze - nie wiem, może ja mam jakieś duże wymagania, co do wydruków i dlatego tak pisze, ale nie podobało mi sie wszystko co widziałem na innych papierach (tańszych)

drukowałem zdjęcia portretowe - format A4 (29,7x21) - rozdzielczość zdjęcia to jest taka jak mi wykadruje Photoshop podając powyższe rozmiary. Oczywiście wszystko przy 300dpi, wiec rozdzielczość dla a4 powinna się wachać w granicach 3508x2480. To nie znaczy ze jak dasz 270dpi to bedzie to znacznie gorsza jakość - nie bedzie to widoczne gołym okiem (no może z lupką by ktoś dostrzegł, ale ja nie widze) - w każdym badz razie tak przygotowuje fote do wydruku

Kupując papier innej firmy pamietaj, ze podobnie jak monitory to także drukarkę należy skalibrować pod dany papier - czesto producenci dołączają karteczke, jak ustawić drukarkę, aby wlansie na ich papierze odzwierciedlenie kolorów było najlepsze. Kodak na swojej stronie z papierami podaje takie ustawienia.

Wyniki na papierze są zadowalające - ale do labu to troche jeszcze brakuje. Aby uzyskiwać dobre efekty, trzeba neistety troche poeksperymentować w ustawieniach sterowników, bo wg mnie drukarka przy ustawieniach domyślnych zbyt jasno pluje na papier - foty za jasne dla mnie, wiec korekta by sie przydała.
Dużo lepsze efekty otrzymuje sie na mniejszym formacie papieru - wydruki 10x15 są super, 13x18 tez fajne, ale czym większy format tym już widać ze to jest wydruk a nie efekt laboratorium fotograficznego.

Powiem tak - do zdjęć na małym formacie papieru to drukareczka jest super, ale do A4 dla mnie nie do zaakceptowania.