Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: co wybrać?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    obrzeża Warszawy

Domyślnie co wybrać?

Przesiadłem się z wspaniałej 5 na 400d. Dotychczas używałem jako podstawowe szkło Tamrona 28-75 i twierdzę że jest doskonały.Teraz potrzebuję coś krótszego. Biorę pod uwagę dwa obiektywy, sigmę 10-20 i canona 10-22. Jest między nimi spora różnica w cenie /myślę o kupnie używanych/, ale czy również jest duża różnica w jakości? Chodzi mi ostrość nie tylko w centrum kadru, ale całego obrazu, również o aberracje, dystorsję itp. Przeważnie fotografuję krajobrazy i swoje wnuki. Na sigmę prawie mam, na canona muszę trochę poczekać.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Obiektyw C 10-22 mogę gorąco polecić. Solidna budowa, USM, precyzyjny i szybki AF. Ostrość znakomita, dystorsja jak na taki szeroki kąt przyzwoita, CA widoczna ale łatwa do skorygowania w PS. Ewidentnie wart tych pieniędzy. Sigmy już miałem ...
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brodaty Zobacz posta
    Przesiadłem się z wspaniałej 5 na 400d.
    i jak wrażenia?
    ergonomia? wizjer?

Dotychczas używałem jako podstawowe szkło Tamrona 28-75 i twierdzę że jest doskonały.
    może nie jest aż taki 'perfect", ale to przyzwoite szkło :-)

Teraz potrzebuję coś krótszego.
    no tak... crop...

Biorę pod uwagę dwa obiektywy, sigmę 10-20 i canona 10-22... Na sigmę prawie mam, na canona muszę trochę poczekać.
    Moim skromnym zdaniem wybrałeś dla siebie złą drogę.
    Obkupisz się teraz cropem i EF-S'ami, aby potem za grosze to wyprzedawać, bo i tak zatęsknisz za porządnym korpusem.

Zamiast brnąć w to bagno, póki się da pozbąź się szybko tego pokracznego korpusiku z łuszczącą się obudową; poskładaj posiadane środki finansowe, dozbieraj ewentualnie trochę i kup sobie korpus odpowiadający w ogólnym zarysie temu co miałeś.
    Jakby ktoś miał wątpliwości co mam na mysli ;-) napiszę wprost - 5D.

Dołożysz może trochę grosza, ale zaoszczędzisz sobie stresów, przeliczania ogniskowych, nie będziesz potrzebował dokupywać krótkoogniskowych obiektywów, posiadany Tamron będzie się spisywał równie dobrze; a korpus, obraz w wizjerze i sposób obsługi pozostaną na tym samym wysokim poziomie co w świetnej analogowej piątce.

Piszę to wszystko z osobistych doświadczeń. Byłem zadowolonym użytkownikiem analogowej 50, pewnego dnia zachłysnąłem się 'tanią cyfrą" i kupiłem tandetny 300D.
    Wtedy okazało się, że ulubiony 24-85 dostał nagle 'klapki na oczy", dokupiłem Sigmę 18-50... i zapaliła mi się ta czerwona lampka ostrzegawcza.
    Sprzedałem szybko 300D z Sigmą, sprężyłem się i kupiłem porządny aparat nie przekłamujący kąta widzenia obiektywów :-) i teraz jestem zadowolony :-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 26-02-2008 o 09:39
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    ...Obkupisz się teraz cropem i EF-S'ami, aby potem za grosze to wyprzedawać...
    Pokaż mi chociaż jedną aukcję z C10-22 za grosze. Szukałem przez dwa miesiące używanego, ale w końcu kupiłem nowy za 2150, bo uzywki są po 1700-1800 zł .
    W tej chwili na allegro jest jeden za 1899, drugi za 1999, więc nie mów, że ludzie sprzedają po roku za grosze.

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez terminator Zobacz posta
    ludzie sprzedają po roku za grosze.
    Dokładnie - też myślałem o używanym obiektywie, ale jeśli mam zaoszczędzić 10-15% wartości, to jednak wolę wyszukać jakąś nóweczkę w dobrej cenie i mieć święty spokój
    Obiektywy trzymają się w cenie (to jak zawsze dobrze dla posiadaczy, a źle dla potencjalnych kupujących
    Regulamin pkt 8.

Jo-anna
    Guest

Domyślnie

witaj,

Niedługo podejmę decyzję o przejściu z nikona do canona i przyznam, że zaciekawiło przejście z 5d do 400d. Prawdopodobnie niedługo 5d doczeka się następcy. Być może zdecyduję się na zakup 400d + 24-70/2.8 + 70-200/4 i za rok, lub dwa przymierzę się do następcy 5d.

W Nikonie irytują mnie szumy na iso640/800/wyższych nie używam z wiadomych przyczyn. W dodatku mam dosyć ciemne szkiełka i mam już powoli tego dosyć.

Ciekawią mnie twoje odczucia po przesiadce na 400d, czy jest aż tak źle jak piszą niektórzy powyżej?

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jo-anna Zobacz posta
    zaciekawiło przejście z 5d do 400d.
    Czytaj uważnie, przesiadł się z Canona 5 (analoga).

Ciekawią mnie twoje odczucia po przesiadce na 400d, czy jest aż tak źle jak piszą niektórzy powyżej?
    Hmmm... Moim zdaniem każdy narzeka, bo chciałby podbudować swoje ego, bo ma 30/40D, albo 5D.
    Moim zdaniem po pierwsze, kolega nie napisał do jakich zastosowań używa aparatu, nie każmy kupować mu 1Ds Mark III, jeśli używa go amatorsko i li tylko dla przyjemności.
    Po drugie - na jakość zdjęć większy wpływ ma jednak obiektyw, a nie puszka. A nie przesadzajmy, 400D złym aparatem nie jest. Oczywiście brakuje mu wieeeele do 1Ds Mark III (alleluja i padnijmy na kolana) czy do 5D, ale do amatorskich zastosowań wystarczy.
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

witaj,

Niedługo podejmę decyzję o przejściu z nikona do canona i przyznam, że zaciekawiło przejście z 5d do 400d. Prawdopodobnie niedługo 5d doczeka się następcy. Być może zdecyduję się na zakup 400d + 24-70/2.8 + 70-200/4 i za rok, lub dwa przymierzę się do następcy 5d.

W Nikonie irytują mnie szumy na iso640/800/wyższych nie używam z wiadomych przyczyn. W dodatku mam dosyć ciemne szkiełka i mam już powoli tego dosyć.

Słuchaj a może jednak pozostaniesz w Nikonie Pełnoklatkowy D3 ma tak rewelacyjnie niskie szumy, że nawet kilku ludzi z Canona przymierzało się do zmiany systemu. Teraz kup sobie Nikkora a za 2-3 lata cena D3 będzie już tak niska że kupisz go bez problemu, a szkło będzie jak znalazł. A kto wie czy za rok Nikon nie wypuści np D400 z FF. To jest walka gigantów a my maluczcy musimy tylko patrzeć na rozwój wydarzeń.

Jo-anna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Teraz kup sobie Nikkora a za 2-3 lata cena D3 będzie już tak niska że kupisz go bez problemu, a szkło będzie jak znalazł. A kto wie czy za rok Nikon nie wypuści np D400 z FF. To jest walka gigantów a my maluczcy musimy tylko patrzeć na rozwój wydarzeń.
    2-3 lata to baaaardzo długo :-(
    Teraz N70-300VR jest praktycznie nieużywany w pochmurne dni. Nawet 18-70/3.5-4.5 jakby ciut ciemniejszy bo zmusza do korzystania z dłuższych czasów, lub wyższego iso :-(
    Ostatnio edytowane przez Jo-anna ; 26-02-2008 o 16:29

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Zamiast brnąć w to bagno, póki się da pozbąź się szybko tego pokracznego korpusiku z łuszczącą się obudową;
    No wiesz? (zgorszenie)
    Mam 400D od półtora roku i uważam, że to bardzo dobry aparacik. Jestem kompletną amatorką, ale zarobiliśmy z Kanonikiem nawet trochę pieniędzy i mamy teraz dwie eLki. Nic się z niego nie łuszczy, ślicznie się sprawuje na wodzie i w wilgoci, w upale, a na mrozie obrasta lodem, ale działa bez zarzutu. Prawie się z nim nie rozstaję, eksploatuję bez nabożnej czci - ani razu się nie zepsuł ani nie zawiesił, ani w ogóle nic!
    Zacny jest i nie dam złego słowa powiedzieć!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów