Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Czy sa różnice poza światłem w 70-200L 4 a 2,8??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzesieg
    czyli przy srednim oświetleniu 20D bedzie wolniej ostrzyl na przeslonie 4?

bo stoje przed dylematem - albo 70-200 4 + lampa 580EX albo samo 70-200 2,8 - obiektyw bede uzywal do pstrykania zawodow żużlowych i w 80 % przypadków jest dość jasno a na te 20% brakujace zamierzam dokupic lampe bo jasniejszy obiektyw to i tak jest wtedy za mało.
    Nigdzie nie napisalem ze będzie "szybciej ostrzył" z 2.8. Bedzie ostrzył dokladniej (o ile wykorzystany będzie centralny punkt AF).
    Jesli chodzi o szybkość AF, 2.8 da rownież lekka przewagę, w koncu większa dziura maksymalna=wiecej swiatla dla czujnika AF.
    Jesli chodzi natomiast o szybkość AF przy tych samych F, roznicy nie widać miedzy 2.8 a 4.
    W wersji 2.8 IS jest nieco szybszy, ale to tez raczej kosmetyka marketingowa.

Zużel - do takich zastosowan raczej zapomnij o lampie, chyba ze zawsze będziesz blisko miesca akcji.
    Raczej zainwestuj w jasne szklo. A f2.8 w kombinacji z iso1600 powinno spokojnie wystarczyć.
    Jesli nie wystarczy... tutaj mialby rację bytu 70-200 2.8 IS - przy wlaczonym IS mode 2 i dlugich czasach (np. 1/50 - 1/30) mozesz pobawic sie w panoramowanie i miec calkiem niezle, dynamiczne foty. Przy bardzo niewielkiej ilosci swiatla. I odrobinie wprawy.
    Tylko ze doplata za IS jest spora.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Amber ; 07-05-2005 o 23:40
    Wind i ...ciągłe wydatki...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzesieg
    bo stoje przed dylematem - albo 70-200 4 + lampa 580EX albo samo 70-200 2,8 - obiektyw bede uzywal do pstrykania zawodow żużlowych i w 80 % przypadków jest dość jasno a na te 20% brakujace zamierzam dokupic lampe bo jasniejszy obiektyw to i tak jest wtedy za mało.
    Ale na lampe to moze byc za daleko... rzadko kto i rzadko kiedy uzywa lampy przy teleobiektywie, bo i sily na odleglosc moze zabraknac jak i zupelnie psuje to oswietlenie - lepiej zawody robic przy zastanym swietle.

Odnosnie 20D i AF - 20D ma taki fajny czujnik AF ktory precyzyjniej (i przez to moze sie wydawac ze szybciej) lapie AF przy szklach ze swiatlem 2.8 oraz jasniejszymi...
    I przez to bardzo sie ciesze ze wszystkie moje szkla maja taka jasnosc .... a majac 10D moge to na 100% potwierdzic - wszystkie te szkla lepiej sie sprawuja z 20D niz z 10D.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amber
    Tylko ze doplata za IS jest spora.
    Jesli juz w tych kwotach sie obracamy to doplata za tak cholerna wygode nie jest spora.
    Albo obracamy sie w okolicach 2-3 tys, wtedy dylemat miedzy Sigma 70-200 2.8 albo Canonem 70-200 4L ; albo w granicach 5-7 tys wtedy mamy albo dluzsze lufy gatunku 100-400 4.5-5.6 L, albo wlasnie 70-200 2.8 L z lub bez IS.. w przypadku takiej klasy kwot - do IS jak najbardziej WARTO doplacic 8)

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jesli chodzi natomiast o szybkość AF przy tych samych F, roznicy nie widać miedzy 2.8 a 4.

Przecież obiektywy ostrzą przy przysłonie maxymalnie otwartej i przymykają ją dopiero gdy wykonujesz fotkę.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jesli juz w tych kwotach sie obracamy to doplata za tak cholerna wygode nie jest spora.
    Albo obracamy sie w okolicach 2-3 tys, wtedy dylemat miedzy Sigma 70-200 2.8 albo Canonem 70-200 4L ; albo w granicach 5-7 tys wtedy mamy albo dluzsze lufy gatunku 100-400 4.5-5.6 L, albo wlasnie 70-200 2.8 L z lub bez IS.. w przypadku takiej klasy kwot - do IS jak najbardziej WARTO doplacic 8)
    Osobiscie wyszedlem z tego samego zalozenia. Ale to że taki był Twój wybór (czy też mój) nie oznacza że dla każdego IS jest warty dopłaty 1500 - 2000 PLN. Każdy kupuje szkło pod swoje konkretne potrzeby. I nie dla każdego cena 2.8 IS jest akceptowalna lub osiągalna. Uszanujmy to wszyscy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek

Przecież obiektywy ostrzą przy przysłonie maxymalnie otwartej i przymykają ją dopiero gdy wykonujesz fotkę.
    Oczywiscie masz rację My mistake w tym zdaniu.
    W dobrym swietle nie ma róznicy, w kiepskim 2.8 ma przewagę. Zresztą to napisałem później

Pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Osobiscie wyszedlem z tego samego zalozenia. Ale to że taki był Twój wybór (czy też mój) nie oznacza że dla każdego IS jest warty dopłaty 1500 - 2000 PLN. Każdy kupuje szkło pod swoje konkretne potrzeby. I nie dla każdego cena 2.8 IS jest akceptowalna lub osiągalna. Uszanujmy to wszyscy
    A czy ja gdzies napisalem ze "musisz doplacic do IS" ? ... gdzie tu brak szacunku w mojej wypowiedzi wobec cudzych wyborow?

Porada, przekaz mojej wypowiedzi i porady, opartej na wlasnym doswiadczeniu jest prosty i czytelny: "WARTO"

Bywalec
    Miasto
    Wawa-Szmulki

Domyślnie

toni, ja sie pytalem o szczelnosc obiektywu, a nie o soczewki i ich grupy.

Czy ktos potrafi mi powiedziec o roznicach w SZCZELNOSCI miedzy wersjami f2.8 i f4?

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

f4 jest z tego co mi wiadomo - jedyna nieuszczelniona eLka.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów