Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: 5d problem z matówką

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie 5d problem z matówką

witam
    zakupiłem ostatnio matówke z naniesionymi liniami(canon) problem polega na tym, że nie jestem w stanie manualnie ostrzyc - przy af (potwierdzenie + ostra fotka)w wizjerze obraz jest lekko rozmyty- przy mf ostry obraz w wizjerze = nieostra fota. zmieniałem ustawienia w CF i bawiłem się pokrętłem przy wizjerze i nic. Problem znika po zmianie matówki na standardową.
    Czy ktoś ma pomysł czym jest to spowodowane i jakie jest na to lekarstwo?

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milko Zobacz posta
    witam
    zakupiłem ostatnio matówke z naniesionymi liniami(canon) problem polega na tym, że nie jestem w stanie manualnie ostrzyc - przy af (potwierdzenie + ostra fotka)w wizjerze obraz jest lekko rozmyty- przy mf ostry obraz w wizjerze = nieostra fota. zmieniałem ustawienia w CF i bawiłem się pokrętłem przy wizjerze i nic. Problem znika po zmianie matówki na standardową.
    nie stresuj mnie właśnie czekam na taką matówkę
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ustawienia w CF mają wpływ tylko na pomiar światła. To o czym piszesz jest spowodowane różną odległością matówki i matrycy od obiektywu.
    Najprawdopodobniej źle matówkę włożyłeś, spróbuj wpasować dokładnie tak jak oryginalną.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Może jest grubsza od orginalnej. Spróbuj zamontować bez podkładekk dystansowych

Dopiero zaczyna

Domyślnie

matówka jest oryginalna canonowska dokładnie do 5d i nie można jej zle włożyc - a skoro jest dedykowana instalacja powinna byc prosta i szybka bez potrzeby dodatkowych modyfikacji - jak np wyjmowanie podkładek dystansowych chyba że się mylę
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a jeśli się mylę czy jest jakiś prosty sposób na wyjecie owych podkładek?
    Ostatnio edytowane przez milko ; 25-02-2008 o 23:21 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak jak piszą chłopaki - zła grubość matówki. Gdy masz ostro na matówce, to jest wyostrzone przed, czy za obiektem?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

witam
    Bez żartów proszę.Poza zmianą w Cfn nie ma zadnych czynnosci ,podkładek,itd.Byc moze mozna włozyc odwrotnie,ale nie próbowałem.Matówka jest super.Uzywam non stop od roku.Acha,Aparat 5d canon oczywiscie.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 26-02-2008 o 03:16

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja nie żartuję. Nie mam 5D i nie wiem, jak to jest z oryginalną matówką. Wiem za to, co to jest jej justowanie ;-) Dlatego informacja o błędzie pozwoli nam ocenić, czy jest za grubo, czy za cienko Może wtedy ktoś cuś wydedukuje.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dzięki zrobie testa po robocie

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

moze jakis paproch wpadl na czujniki AF...
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów