Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Problem z 300D

cerber321
    Guest

Domyślnie Problem z 300D

witam,
    posiadam Canona 300D z firmware by Wasia od blisko 3 lat. Od kilku dni mam problem z programem P (Programowa automatyka ekspozycji).
    A mianowicie, po naciśnięciu do połowy standardowo ustawia się ostrość, po naciśnięciu do końca robi zdjęcie, ale tu pojawia się mój problem. Twa to kilka sekund, tak jakby był długi czas naświetlania. Zdjęcia wychodzą dobre bo w rzeczywistości czas ten jest odpowiedni do warunków oświetleniowych. Przy zdjęciach z lampa wyzwalany jest jest błysk, potem chwila przerwy i znów błysk.
    Nie jest to jakoś bardzo problemowe ale lekko irytujące.
    Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem problem, ale proszę o jakieś rady jak wrócić do stanu poprzedniego

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O jakich czasach naświetlania jest mowa? Co do flasha, to teoretycznie nie powinno tak się dać zrobić, ale może jakoś masz przełączony flash na drugą kurtynę?
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Dopiero zaczyna Awatar LukaszH
    Miasto
    Łuków

Domyślnie

Sprawdziłem i chyba wiem w czym rzecz.
    Zapewne masz włączone wstępne podniesienie lustra i duży czas np 10sek.
    Ustawiłem tak u siebie i objawy są takie jak napisałeś.
    Wyłącz wstępne podniesienie lustra i powinno być OK

Bywalec Awatar WaldekA
    Miasto
    Jaroszów

Domyślnie

Sprawdź czy nie masz włączonego wstępnego podnoszenia lustra w Custom function.
    Kiedyś tu była stopka:-)

cerber321
    Guest

Domyślnie

dzięki wielkie
    a tak z czystej ciekawości, co daje wstępne podniesienie lustra?

Miasto
    Łuków

Domyślnie

Przy dłuższych czasach naświetlania eliminuje drgania powodowane właśnie podnoszeniem lustra. Mniejsze drgania a przy tym poruszenia.

Wstępne podniesienie lustra
    Opóźnia wyzwolenie migawki po podniesieniu lustra, dla wyeliminowania wibracji podczas korzystania ze statywu. Przydatne przy zdjęciach ze statywu (nocnych, makro).
    Ostatnio edytowane przez LukaszH ; 25-02-2008 o 22:49

cerber321
    Guest

Domyślnie

czyli w ten sposób najlepiej robić zdjęcia nocne (korzystając z P)??

Miasto
    Łuków

Domyślnie

Myślę, że zdjęcia nocne to raczej M. Metodą prób i błędów. Doświadczenie a przede wszystkim eksperymenty nauczą Cię jak je robić
    Programy ustawiają w zasadzie wszystko AUTO a przy manualu masz nad wszystkim kontrolę. W zależności od tego co chcesz osiągnąć stosujesz odpowiednio wybrany czas i przysłonę.

cerber321
    Guest

Domyślnie

jak wiatr ucichnie to muszę się wybrać bo póki co raz robiłem nocne zdjęcia (panorama Torunia) i pobawić się na spokojnie

Miasto
    Łuków

Domyślnie

Polecam wybrać się na cmentarz 1 listopada. Statyw pod ramię, torba z aparatem na ramię, ciepłe ubranko, duża doza cierpliwości i eksperymentować. A swoją drogą nocne eksperymenty w Toruniu mogą przynieść rewelacyjne efekty - rzeka, mosty, iluminacja budynków - żyć nie umierać. Ja niestety nie mam takich warunków . Tak, że do dzieła i może podeślesz efekty pracy
    Pozdrawiam i życzę udanych "strzałów".

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów