5D łyknie 8gb i 16gb ?
Marek a po cholere Ci 16GB? 5D z softem 1.1.1 (ja mam taki łyknie 16GB tylko po co?? Mimo wszystko jestem zwolennikiem kilku mniejszych, chociażby ze względu na bezpieczeństwo danych na nich zapisanych.
może po to że nie jestem zwolennikiem kilku kart ?
moja racja jest mojsza niż Twojsza8) ;-)
że tak wtrącę ...
używam kart (wszelakich) od dosłownie nastu lat pierwsze jakieś CF-y 8mb, na Casio QV-7000 (majątek na tamte czasy, zresztą mam go do dziśjak i wszystkie karty jakie przez ten okres kupiłem) i nigdy nie miałem najmniejszego problemu z nimi, żadna nie padła, żadna nie zawiodła.....może miałem szczęście
teraz z 40D jadę na PQI CF 8GB X120 i jest w 100% OK , zero problemu z zapisem i wcale nie wydałem 300 stówek jak niektórzy zalecają( tylko 130PLN)
Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub
i właśnie głowa mnie boli, bo karty PQI kuszą ceną, ale sentyment i głowa podszeptują SanDiska lub Lexara...
Wybacz, ale nie każdy chcę lub ma czas na zmienianie kart. Robię ważny reportaż - patrz ślub np. - na 1GB z 40D wejdzie mi około 70zdjęć, chodzę robię zdjęcia, moment przysięgi, staje naciskam spust migawki robię zdjęcie, przymierzam się do kolejnego, patrze, a tu komunikat: "Full CF" i co wtedy? Ksiądz nie poczeka! Zmiana karty trwa, a chwile uciekają. Nie zawsze kilka mniejszych jest lepszym rozwiązaniem!
Przepłaciłeś :P (żart) ja zapłaciłem za moją PQI 8GB 120X, 120zł i jak na razie jestem z niej bardzo zadowolony. Już miałem na niej 250zdjęć, bez żadnych problemów zrzucam na komputer, bez problemów żadnych. I za cenę 8GB Sandiska mogę mieć JESZCZE jedną PQI 8GB
Decyzja należy do Ciebie... Ja wybrałem PQI i jak na razie nie żałujeJak się sprawdzi, pewnie dokupię kolejną
![]()
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
wyobraź sobie że zrobiłeś ten reportaż i padła Ci karta (może się zdarzyć?? IMHO TAK) i co masz z takich zdjęć? Robiąc na kilku kartach masz szanse zachować cokolwiek.
Uwierz mi że nie tylko ty robisz tego typu zdjęcia a dla mnie bezpieczeństwo danych z wydarzenia jest ważniejsze niż moja wygoda, bo nie chce mi się zmienić karty. Używam kart 1GB, 2GB i 4GB i nawet jak mam jedynke to staram się kontorlowac ile mi jeszcze zostało zdjęć i wcześniej wymienić nawet niepełną kartę żeby mieć pewność że wystarczy miejsca.
Ostatnio edytowane przez andres ; 25-03-2008 o 01:25
używam 2x8GB 133x Kingston, Sandisk, oraz 4X4GB Sandik Ultra II, mam kilka 2GB i 1GB (na 5d mało praktyczne), na swoim 5D mogę zrobić serią 13 klatek w RAW bufor odzyskuje swój burst na poziomie 9 klatek po około 15/20sec. mało kto wie że sprawa pogarsza się przy wysokich ISO, przy iso1600 czas reaktywacji bufora może się wydłużyć do 2X ...mam wrażenie że mniejsze kart są szybsze, ale nie potwierdziły tego testy programowe ...
pozdrawiam
A to z tej prostej przyczyny, że rozmiary RAW-ów rosną z ISO: np. (matryca 10mpx):
ISO100RAW.CR2 12M
ISO6400RAW.CR2 17M
PS
Tak na oko, dwa sloty na karty SDHC zajmują mniej więcej tyle samo miejsca, co jeden na karty CF. Może więc, jeśli "padanie" kart jest na tyle poważne, to może któryś producent rozważy taką możliwość w innych niż topowe modelach?
EOS - conditio sine Kwanon...
Może się mylę, ale jeden z producentów (chyba Nikon) chyba już wypuścił aparat z dwoma slotami SD. Powstało w ten sposób coś na kształt systemu RAID 1 w komputerach (czyli mirroring, zapis na dwóch kartach równocześnie).
Może coś takiego zaimplementują w następcy 5D lub 40 D.