Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: głębia ostrości a APS-C

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jdw Zobacz posta
    Pytanie dotyczyło wielkości matrycy, więc zakładamy że inne parametry są nie zmienne, jedynie wielkość matrycy gra rolę. Dochodzimy zatem do wniosku że im większa matryca tym mniejsza GO. Chyba już nikt nie ma wątpliwości?
    Jeśli stojąc w jednakowej odległości od obiektu używasz tej samej ogniskowej i tej samej przysłony, a tylko zmieniasz rozmiar matrycy, to GO się nie zmienia, gdyż zachowujesz stałą skalę odwzorowania. Jeśli jednak dla większej matrycy przyjmujesz większy krążek rozproszenia (a tak zwykle się robi), to w ten sposób powiększasz GO i przeczysz sam sobie.

Na dowód jeszcze raz niezawodny DOF Master - http://www.dofmaster.com/dofjs.html.

Ogniskowa 100mm, przysłona 2,8, odległość 1 metr. Dla APS-C (krążek 0,019mm) głębia ostrości wynosi 0,61cm. Dla pełnej klatki (np. 5D, krążek 0,03mm) - 0,96cm.

Jeśli podejdziesz bliżej, żeby dla pełnej klatki uzyskać ten sam kadr, to przykro mi - zmieniasz skalę odwzorowania.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    I aby nie byc tajemniczym pomoge Ci i napisze, ze wg jdw, GO bedzie taka sama dla obiektywu 10mm oraz dla obiektywu 100mm przy f/4 i TEJ SAMEJ odleglosci od obiektu.
    Przy tej samej odległości - nie. Przy tej samej skali odwzorowania - tak.
    I tutaj sie zgodze. Ale mi tego nie musisz wyjasniac. Twoj post jest adresowany raczej do jdw.
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Coś już napisał Awatar bejrut
    Miasto
    London/Tbg

Domyślnie

fajnie ze ktos podal linka do tego kalkulatora bo szczerze nie spodziewalem ze uzywajac mojej stalki 85mm i f2 glebia na obiekcie z odleglosci 2m bedzie tylko 4cm.to wiele dla mnie tlumaczy.lubie to forum bo z dnia na dzien wiem coraz wiecej

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów