Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: głębia ostrości a APS-C

Mieszany widok

Domyślnie głębia ostrości a APS-C

Być może temat był tutaj poruszany, ale jakoś nie mogłem się doszukać tej konkretnej informacji.
    Chodzi mi o kwestię głębi ostrości w przypadku matryc APS-C i obiektywów EF czyli przykładowo 50 mm 1.8 canona.
    Jeżeli mam np. kalkulator do oblicznaia głębi ostrości, w którym nie ma opcji APS-C tylko jest opcja dla małego obrazka 35 mm to ten kalkulator nie spełnia swojego zadania jeżeli mam np. canona 350D.
    Bo jeśli chodzi o głębię ostrości to znaczenie mają 3 parametry:
    - ogniskowa
    - przysłona
    - format materiału światłoczułego.

A co z obiektywami EF-S ? Jeśli mam EF-S powiedzmy 17 mm to też muszę w kalkulatorze podać parametr formatu matrycy - APS-C - bo inaczej jeśli podam format 35 mm (mały obrazek) to kalkulator źle obilczy mi głębię ?

Proszę tylko o potwierdzenie kogoś zorientowanego w temacie.

dziękuję
    Michał.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tu masz kalkulator, który Ci wszystko policzy z uwzględnieniem wielkości matrycy. http://www.dofmaster.com/
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Witam.

Głębia ostrości zależy od przysłony i skali odwzorowania. No i od przyjętego krążka rozproszenia, znaczy założenia, co oznacza "ostre", a co już nie.

Tu http://www.dofmaster.com/dofjs.html masz kalkulator dla różnych opcji (również APS-C i mniejsze matryce).
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jesli chcesz miec na prawde dokladne dane, to zaaranzuj i sfotografuj scene, ktora pozwoli Ci samodzielnie ocenic co dla danej przeslony i ogniskowej jest ostre a co juz nie. kalkulatorami za bardzo sie nie sugeruj, a przynajmniej nie traktuj literalnie jako jedynie slusznej informacji

o tym, od czego zalezy glebia ostrosci, napisali moi poprzednicy. ja tylko dodam, ze trzeba troche rozumiec co znacza poszczegolne rzeczy. podam przyklady:

1. jesli robisz zdjecie do druku wielkoformatowego a zdjecie do sieci WWW, to przy zachowaniu pozostalych parametrow takich samych (matryca, ogniskowa, przeslona, ...) wieksza GO bedzie na malym zdjeciu do sieci.

2. przy dwoch zdjeciach tego samego tematu zrobionych przy ISO 100 oraz ISO 1600 rozklad GO bedzie nieco inny, ze wzgledu na mniejsza szczegolowosc ISO 1600 (ze wzgledu na szumy, zacierajace detale). pozorna ostrosc bedzie wiec mniejsza a tym samym subiektywne wrazenie wiekszej GO (bo mniej wyrazne bedzie odciecie tego co ostre a tego co nieostre).

3. matryca 6Mpix daje, ogolnie mowiac, mniej szczegolow niz matryca 10Mpix. a wiec, podobnie jak punkt 2, mniejsza szczegolowosc da pozornie wieksza GO, o ile oczywiscie wydruk bedzie dostatecznie duzy, by te roznice staly sie zauwazalne

podsumowujac: nie lamalbym sobie tym zagadnieniem glowy
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 25-02-2008 o 15:40
    www albo tez flickr

Domyślnie

dziękuję za odpowiedzi.
    poniżej przykład do tego co napisał akustyk - mały obrazek, duże ISO - pozorne wrażenie dużej głębi ostrości - a jak się przyjrzeć to nie jest już tak słodko.
    no, pomińmy fakt że robiłem je z ręki i jest troszeczkę poruszone ;-)

a powiedzcie mi - używacie hiperfokalnej przy reporterce ?
    powiedzmy przysłona 5,6 ostrość na 3 metry, ogniskowa jakaś tam - no i mamy ostro od 1,5 metra do powiedzmy 15 metrów - to tylko taki przykład, chodzi mi o to, czy macie odwagę tak strzelać fotki przy fotografii reporterskiej ? bo ja szczerze mówiąc jeszcze nie..

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    a powiedzcie mi - używacie hiperfokalnej przy reporterce ?
    do imprez w ciemnych pomieszczeniach, gdzie AF ma wszelkie prawo sie nie wyrobic - jak najbardziej.

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    powiedzmy przysłona 5,6 ostrość na 3 metry,
    w powyzszym przypadku nie wyskakiwalbym z lensem domknietym
    do f/5.6 focac bez lampy. bo to samobojstwo, wzglednie sztuka,
    jesli klient jest uduchowiony i lubi poruszone obiekty
    z lampa - tak, tak bym pewnie robil
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

głębia ostrości zależy TYLKO i wyłącznie od formatu materiału światłoczułego/matrycy. Koniec rozmowy. Nic innego nie gra roli. Jeśli stoimy w jednym punkcie i robimy zdjęcia trego samego obiektu z tą samą przysłoną, to na różnych ogniskowych GO będzie dalej taka sama. jedynie format klatki jest w stanie to zmienić.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jdw Zobacz posta
    głębia ostrości zależy TYLKO i wyłącznie od formatu materiału światłoczułego/matrycy. Koniec rozmowy. Nic innego nie gra roli. Jeśli stoimy w jednym punkcie i robimy zdjęcia trego samego obiektu z tą samą przysłoną, to na różnych ogniskowych GO będzie dalej taka sama. jedynie format klatki jest w stanie to zmienić.
    absolutnie nie. czytaj powyzej
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jdw: Ale to jest aksjomat, czy twierdzenie, ktorego dowod zapisales na marginesie swojego notatnika i nie raczyles przytoczyc na forum?

I co to w ogole znaczy "koniec rozmowy"? Rozmowa nie boli.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 26-02-2008 o 12:29
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jdw Zobacz posta
    no z tym się nie zgodzę - GO zależy od ogniksowej.
    to jest wiedza podsawowa wręcz - że jak zrobisz portret teleobiektywem i potem weźmiesz szeroki kąt i podejdziesz blisko żeby skala odwzorowania była taka sama (czyli głowa osoby na zdjęciu ma taki sam wymiar) - to oczywiste jest że głębia ostrości będzie większa robiąc szerokim kątem...
    Poza tym nie da się zrobić zdjęcia tego samego obiektu różnymi ogniskowymi stojąc w tym samym miejscu.... trzeba podejść bliżej. Gdy podchodzimy bliżej, to głębia ostrości spada (patrz fotografia macro).
    Ale patrząc na powyższy przykład z portretem podejście do osoby na powiedzmy 0,5 metra z szerokim kątem i tak da nam większą głębię ostrości niż zrobienie portretu teleobiektywem.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów