Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: czatownia, wabienie...itp !

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie czatownia, wabienie...itp !

Witam serdecznie,
    Jako, że wiosna za pasem, a na forum nie znalazłem żadnych postów, w których temacie byłyby w/w słowa pozwoliłem sobie cos takiego zamieścić. Zwracam sie z prośba do wszystkich fotografujacych ptaki o pomoc w tym jak wybrac miejsce na czatownie, czym sie kierować, jak wabic ptaki, co jest ważne a co nie ?? Ogólnie wszystkie spostrzeżenia jakimi możecie sie podzielić, a może znacie jakieś dobre pozycje ksiązkowe na ten temat. Sprzęt mam skromny więc bez czegos takiego się nie obedzie (400D + 100-300 USM).

Z góry dziekuje za okazana pomoc

Sebastian

yogin2
    Guest

Domyślnie

zależy na co polujesz, dla mnie najbardziej odpowiednia technika to z góry ustalona pozycja ptaka. np: wieszasz słoninke obok zasłoniety aparat z wężykiem i walisz sikory masz 1 strzał, ale czasami ten 1 zastępuje setki

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Myślę, że zamiast siedzieć na czacie i wabić paranoidalne schizofreniczki z nadwagą albo małoletnie gówniary, lepiej iść w miasto i konwencjonalnie uwodzić normalne kobiety, oplatając je misterną siecią konceptu i dowcipu...

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Możesz zerknąć do "Bezkrwawych łowów" i innych książek Puchalskiego. Co prawda mają już prawie pół wieku, ale na szczęście zwyczaje zwierząt nie zmieniają się tak szybko, jak np stereotyp aparatu, którym można robić dobre zdjęcia.
    Więcej informacji znajdziesz na pewno na forach tematycznych (np http://www.fotoprzyroda.pl/ ), tutaj głównie dyskutuje się o sprzęcie.
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

dylo
    Guest

Domyślnie

bardzo interesująca książka ,,Fotołowy" Rostislav Stach, naprawdę super pozycja. jest i o wabieniu i o czatowniach i wiele innych bardzo praktycznych wskazówek-dla mnie bomba! do kupienia na allegro

Domyślnie

Dylo
    a przeczytałeś ją uważnie ? ze zrozumieniem ? bo ja tak i takich bzdur jak tam dawno nie wyczytałem. Jeśli ktoś chce kupić to proszę poczekać, niebawem będzie drugie wydanie poprawione.
    Pozdr
    Rafał Gawełda

eLka
    Guest

Domyślnie

Fotografowanie ptaków to dziedzina dla pasjonatów,jeżeli nim nie jesteś nie osiągniesz dobrych wyników.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pl

Domyślnie

Bardzo ciekawa strona dotycząca fotografowania skrzydlatych.
    http://www.foto-ptaki.pl/index.php?o...tpage&Itemid=1

Coś już napisał

Domyślnie

dzieki wszystkim. Pozdrawiam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów