Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: Hale,Zdjęcia z trybun, Akredytacje itp.

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie Hale,Zdjęcia z trybun, Akredytacje itp.

Witam wkrótce zamierzam brać czynny udział w imprezach sportowych, wystawowych i pokazowych jako 'KIBIC' i zastanawia mnie rzecz czy jako kibic mogę wejść na hale z profesjonalnym sprzętem. Dla przykładu mam zamiar wybrać się na pokaz Harlem Globetrotters jednocześnie zamówić bardzo dobre miejsce. Kiedyś zanim zacząłem zajmować się fotografią znajomy wziął jakiegoś Fuji na koncert SnoopDoga i niby go nie wpuścili ze względu na "profesjonalnie wyglądający sprzęt" ( Może sobie jaja ze mnie robił ) . Ciekawi mnie również np jakby to wyglądało gdybym poszedł do studia na taki powiedzmy " Taniec z Gwiazdami " A oto moje pytania
    1. Czy można jako kibic wchodzić z profesjonalnym sprzętem i używać go z trybun??
    2. Czy nie zdarza się, że organizatorzy zastrzegają sobie robienia zdjęć w swoim regulaminie którego ciężko się doszukać na oficjalnych stronach?
    3. Czy extender by się nadał na zdjęć w halach?
    Proszę oświećcie mnie. Bo wielu pisze tutaj, że najlepszą drogą do dostania akredytacji w przyszłości jest rozwijanie się powolutku zaczynając od małego klubu sportowego? Myślę, że sposobem którym ja bym chciał sobie wykreować portfolio jest znacznie łatwiej się wybić, o ile można tak
    W sumie tak logicznie patrząc to można stwierdzić, że jeżeli na mecz ManU-Barca można wejść z małpką to dlaczego nie z 100-400IS z x2 extenderem.
    Z góry dzięki za odpowiedzi

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    W sumie tak logicznie patrząc to można stwierdzić, że jeżeli na mecz ManU-Barca można wejść z małpką to dlaczego nie z 100-400IS z x2 extenderem.
    Odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie nr 1 Masz do tego prawo i choćby nie wiem jak ochrona się z Tobą spierała, masz prawo. Nie musisz być z prasy, żeby posiadać profesjonalny sprzęt i jeśli go posiadasz to nikt nie może Ci tego zabronić. Rzeczywiście pamiątkowe zdjęcia można robić małpką itd. więc zawsze możesz powiedzieć, że innego nie masz

2. Czy nie zdarza się, że organizatorzy zastrzegają sobie robienia zdjęć w swoim regulaminie którego ciężko się doszukać na oficjalnych stronach?
    Mogą sobie zastrzegać tak jak to było podczas Mistrzostw Świata w Łyżwiarstwie Figurowym w Warszawie odbywającym się na torwarze o czym każdy wchodzący fotoreporter był informowany o nie wykonywanie zdjęć z błyskiem. Samych zdjęć nie może chyba zabronić - ale mogę się mylić. Najczęściej tak jak i w Metrze Warszawskim tak i wtedy na Łyżwiarstwie nie wolno wykonywać z błyskiem zdjęć.

3. Czy extender by się nadał na zdjęć w halach?
    No w sumie czemu nie, TC2x z 300/2.8 albo 400/2.8 i OK, z 100-400 to śmierć. W 100-400 na długim końcu masz światło chyba 5,6, a Extender spowoduje, że będzie jeszcze ciemniej.

Ciekawi mnie również np jakby to wyglądało gdybym poszedł do studia na taki powiedzmy " Taniec z Gwiazdami "
    Przy wejściu okazujesz akredytacje TVNu, którą wcześniej załatwia redakcja. I również podczas programu nie wolno Ci jest robić zdjęć z błyskiem
    Ostatnio edytowane przez Olszewski ; 25-02-2008 o 07:58
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Domyślnie

Olszewski/nie masz do końca racj... Np w Heineken Opener w REGULAMINIE jest wyraźnie napisane, że nie wolno wnosić lustrzanek.. Wchodząc na teren imprezy/meczu/jasełek w szkole zgadzasz się na regulamin.... i możesz organizatorom skoczyć

Bywalec

Domyślnie

To, że na imprezy nie wpuszczają z profesjonalnie wyglądającym sprzętem, to bardzo dobrze. Przewrotna opinia? Tu chodzi o szeroko pojęty interes naszej branży. Chodzi o to , żeby na rynku nie pojawiało się zbyt dużo względnie dobrych zdjęć z danej imprezy. Żeby tym, którym chce się/ mogą/ muszą załatwić akredytację opłacało się to. A nam, amatorom pozostaie iść na koncert/ imprezę/ mecz i cieszyć się spektaklem. Zdjęcia gwiazd i tak zobaczymy w ulubionej prasie.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    To, że na imprezy nie wpuszczają z profesjonalnie wyglądającym sprzętem, to bardzo dobrze. Przewrotna opinia? Tu chodzi o szeroko pojęty interes naszej branży. Chodzi o to , żeby na rynku nie pojawiało się zbyt dużo względnie dobrych zdjęć z danej imprezy. Żeby tym, którym chce się/ mogą/ muszą załatwić akredytację opłacało się to. A nam, amatorom pozostaie iść na koncert/ imprezę/ mecz i cieszyć się spektaklem. Zdjęcia gwiazd i tak zobaczymy w ulubionej prasie.
    Otóż to To jest też główny powód dla którego się czepiają.

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Olszewski/nie masz do końca racj... Np w Heineken Opener w REGULAMINIE jest wyraźnie napisane, że nie wolno wnosić lustrzanek.. Wchodząc na teren imprezy/meczu/jasełek w szkole zgadzasz się na regulamin.... i możesz organizatorom skoczyć
    Nie napisałem, że mam do końca rację Jedynie z czym się spotkałem to to, że nie wolno wykonywać zdjęć z błyskiem.
    Ciekawi mnie to czy jak są fotoreporterzy i walą fotki to czy mają podstawy prawne do tego, aby z trybun nie można było robić BO MAM PROFESJONALNY SPRZĘT.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ad 2. Organizatorzy bardzo często, żeby nie powiedzieć "na ogół", zastrzegają w regulaminie zakaz wnoszenia sprzętu fotograficznego. Pierwszy z brzegu cytat z regulaminu koncertu zespołu Metallica, który ma się odbyć 28 maja w Chorzowie:

"4. Organizator zastrzega sobie prawo w połączeniu z
    wszystkimi innymi postanowieniami i dyrektywami, które
    będą uwidocznione na bilecie lub umieszczone na tablicy
    na terenie obiektu do tego, co następuje:

b. Odmówić wniesienia na teren imprezy oraz użycia w
    trakcje imprezy aparatu fotograficznego, kamery lub
    innego sprzętu,nagrywającego audio-video.
    Osoby które będą starały się wnieść na teren koncertu
    aparat fotograficzny, kamerę lub innego rodzaju sprzęt
    nagrywający audio video, będą musiały liczyć się z
    koniecznością przekazania go w depozyt, którego koszt
    wynosi 50 PLN.
    "

Źródło tutaj
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 25-02-2008 o 08:47
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna Awatar Rafał Gutowski
    Miasto
    Ludwigshafen - Germany

Domyślnie

Z tym profesjonalnym sprzętem jest trochę tak jak z wnoszeniem na koncerty i inne imprezy własnych napojów, jedzenia etc.
    W Polsce co prawda się jeszcze z tym nie spotkałem, ale w Niemczech bardzo często. Na koncert nie wolno wnieść wody mineralnej w plastikowej butelce - oficjalnie jest to podyktowane kwestiami bezpieczeństwa... i jest to bardzo skrupulatnie egzekwowane. Nie stanowi jedak problemu kupienie na terenie imprezy piwa w szklanym kuflu. Nie jest to zgodne z niemieckim prawem, ale... (wymowne milczenie).
    Podobnie jest ze sprzętem foto. Wnieść nie możesz, ale po imprezie możesz u organizatora, profesjonalne fotki kupić.
    Innymi słowy ... kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Wszyscy chcą zarobić. Tylko powoli staje się to niesmaczne. Niby dlaczego mam ponosić koszty akredytacji, jeżeli chcę mieć dobre zdjęcia tylko na swój użytek...
    EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 L USM; EF 70-200 f/4 L USM; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...
    www.rg-foto.eu

Coś już napisał Awatar spino
    Miasto
    Ostrów Mazowiecka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał Gutowski Zobacz posta
    ...W Polsce co prawda się jeszcze z tym nie spotkałem, ale w Niemczech bardzo często. Na koncert nie wolno wnieść wody mineralnej w plastikowej butelce - oficjalnie jest to podyktowane kwestiami bezpieczeństwa... i jest to bardzo skrupulatnie egzekwowane....
    a ja się z tym spotkałem i to dawno - jakies 6-8 lat temu (dokladnie nie pamiętam roku) byłem na koncercie Michaela Jacksona w Warszawie na lotnisku bemowo i tam na pierwszej bramce zabierali wszelkiego rodzaju napoje - to widziałem, a za kilkadziesiąt metrów - może więcej było pełno stoisk z napojami pewnej polskiej firmy (nie będe reklamował), więc chyba wiadomo dlaczego tak się dzieje. Słyszałem nawet że i sprzęt foto-video zabierali w depozyt...
    sorry za odejście trochę od tematu.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spino Zobacz posta
    a ja się z tym spotkałem i to dawno - jakies 6-8 lat temu (dokladnie nie pamiętam roku) byłem na koncercie Michaela Jacksona w Warszawie na lotnisku bemowo i tam na pierwszej bramce zabierali wszelkiego rodzaju napoje - to widziałem, a za kilkadziesiąt metrów - może więcej było pełno stoisk z napojami pewnej polskiej firmy (nie będe reklamował), więc chyba wiadomo dlaczego tak się dzieje. Słyszałem nawet że i sprzęt foto-video zabierali w depozyt...
    sorry za odejście trochę od tematu.
    Akurat siedzę w branży bezpieczeństwa i mam styczność także z ochroną imprez masowych - te napoje to nie tak że trzeba kupić akurat w obrębie imprezy żeby organizator zgarnął dużą kasę tylko takie są przepisy i to nakazuje zdrowy rozsądek:

Zauważcie że nawet kupując tam napój po pierwsze nie dostaniecie go w szklanym pojemniku a po drugie nie dostaniecie korka do butelki (znaczy od razu odkręcą i zabiorą korek - bynajmniej nie dlatego że akurat za 100 kapsli jest darmowy kufel)
    są co najmniej trzy główne powody:
    1. Bezpieczeństwo wykonawców/zawodników - po pierwsze nie rzucisz tak daleko ODKRĘCONYM napojem bo daleko nie poleci.
    2. Bezpieczeństwo publiczności - trudno się naparzać odkręconymi pustymi plastikowymi butelkami - szklane nie mogą być sprzedawane ani wnoszone - chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego - nie wiem jak wy ale ja nie chciałbym np. na meczy dostać półtoralitrową pełną (czyli ważącą 1,5 kg ) butelką w głową od jakiegoś debila machającego czymś takim - bez korka jak podniesie to się zaraz pooblewa i nie będzie mu się chciało
    3. Bezpieczeństwo pożarowe - jak sobie wyobrażacie - że ochrona będzie próbować/wąchać wszystkie flaszki wnoszone na imprezę? a co jak jakiś debil wniesie w butelce zamiast napoju benzynę, naftę czy choćby spirytus czy inną łatwopalną substancję i nagle zechce zrobić "fajerwerk"?? Ja nie chciałbym się znaleźć koło takiego gościa jako widz..
    Psychole są wszędzie, więc zanim kogoś odsądzicie od czci i wiary i posądzicie o takie niecne zamiary jak zarobienie paru groszy za wszelką ceną to najpierw pomyślcie trochę czy to nie służy czemuś innemu.. Co byście pisali gdyby na imprezie którą oglądacie ktoś zrobił coś w sposób opisany w którymś z powyższych punktów - ile byłoby krzyku że ochrona do **** i jak można było na takie coś pozwolić itp..
    Powiem wam że standardem jest wnoszenie (próby wnoszenia) na takie imprezy prętów metalowych, kastetów, śrub, nakrętek, noży itp. - i to nie wyjątki tylko standard na każdej większej imprezie..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał Awatar spino
    Miasto
    Ostrów Mazowiecka

Domyślnie

Dzięki ARTUS za uświadomienie i przedstawienia sprawy z tej drugiej strony - bo o tym się nie mówi dlaczego tak jest robione. Przyznaję że nie przyszło mi do głowy że można butelki z napojem użyć jako "broni", być może dlatego że z natury jestem spokojny nie szukam tego typu "wrażeń". A że wspomiałem coś o zarabianiu kasy to nie był to sarkazm ani przejaw wrogości, poprostu nie biorąc nawet na myśl i pod uwage tego co ARTUS wyjaśnił, tylko taka myśl mi przyszłą do głowy (w sumie człowiek jest skazany na brak wyboru - np. osoba z jakim uczuleniem może pićtylko określony typ płynów a wtym przypadku w pewnym sensie jest "dyskryminowana"). Ale to tylko moja subiektywna opinia.
    Oczywiście chodzilo mi o napoje w plastikowych butelkach bo wiadomo ze szklo od razu odpada. Jednak przy okazji -skoro masz z tym doczynienia- czy mógłbyś coś wspomieć o ewentualnych faktach "rekwirowania" sprzętu foto-video ?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów