Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Canon 70-200 F4 L USM vs Sigma 70-200 F2,8 EX DG HSM

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekjan Zobacz posta
    Posiadam C 70-200/4L. MSZ bardzo dobry obiektyw. Ostry od pełnej dziury, szybki AF, brak FF/BF (przynajmnej w moim egzemplarzu), świetna plastyka zdjęć.
    Zgadzam się z tą opinią. Miałem do wyboru Sigma 70-200/2.8 HSM i podobny Tamron oraz Canon 70-200/4L. Wszystko w podobnej cenie. Właściwie długo się nie zastanawiałem. Jestem amatorem i nie zależy mi tak bardzo na 2.8, w halach sportowych się nie udzielam. Dźwigać tego też mi się za bardzo nie chce. Szkło Canona za te pieniądze to klasa sama dla siebie. Jakość obrazu zadowala mnie całkowicie przy pełnej dziurze, szybkość AF nie ma konkurencji, celność i brak problemów. Serwis na miejscu bez łaski jak u Tamrona. Jak będę chciał zmienić na coś innego to zawsze sprzedam, utrata wartości w czasie niewielka. IMHO jedyna wada to ten cholerny biały kolor. Wszyscy w parku się na to gapią Do lansu na plaży przed blacharami to może jest OK ale ja bym wolał czarny kolor bo w dresie nie chodzę.

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Używałem C70-200/4 do reporterki, bardzo miłe szkło, niezbyt ciężkie, co przy długim foceniu robi różnicę, jakość zdjęć bardzo dobra, a F4 to wcale nie tak mało, o ile się fotografuje przy świetle dziennym lub z lampą.
    Z resztą, kupuję niedługo właśnie to szkło
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotofil Zobacz posta
    Znam już wyniki testów obu szkieł, ciekaw jestem opinii użytkowników. Prawdę mówiąc mam już dość loterii przy zakupach kundli. Ale może ta sigma jest wolna od wad autofokusa? Wolnorynkowa cena obu jest podobna, dlatego mam dylemat który z nich...?
    Korzystam z powodzeniem z sigm, lecz byłbym jednak za Canonem. Jakoś ostatnio bardziej mi odpowiada kontrast i kolorystyka z Canonów

Początki nałogu Awatar Fotofil
    Miasto
    3city

Domyślnie

niby ta Sigma trochę jaśniejsza, ale czy to 2.8 da się używać? Mam Sigmę 24-70/2.8 i trzeba ją przymykać do 4 żeby ostrość była zadowalająca. Dlatego miałem nadzieję że jakiś użytkownik 70-200/2.8 rozwieje moje wątpliwości.
    „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
    wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
    Henri Cartier-Bresson

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tę Sigmę również trzeba przymykać - były na forum jej porównania z Tamronem 70-200/2,8. Na 2,8 była słabsza.

Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Tę Sigmę również trzeba przymykać - były na forum jej porównania z Tamronem 70-200/2,8. Na 2,8 była słabsza.
    Hmmm, o Tamronie zaczynam dopiero czytać. Nie zwracałem wcześniej na niego uwagi. Może to źle?...
    Henri Cartier-Bresson

Początki nałogu Awatar Modzel
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A ja powiem tak: osobiscie mam ta sigme, mialem okazje potestowac canona i osobiscie nie widzialem roznicy przy f/4. Nie jestem onanista sprzetowym, wiec moze dlatego nie widzialem roznicy. Dla mnie zdjecia byly tak samo dobre z obu sloikow.
    Tak jak napisal MaciekH- sigme mozesz otworzyc do 2,8 a canona juz nie I teraz jest tak: przy f/2,8 przy zakresie 70~130mm wszystko jest pieknie, ostre itd.. powyzej tych ~130mm az do konca pojawia sie bardzo delikatne mydelko. Niektorym moze to przeszkadzac, innym nie. W moim egzemplarzu od wartosci f/3,5 w calym zakresie jest juz ostro, wiec swiatlo i tak wychodzi mi lepsze niz w canonie. Z zadnym FF/BF nie mam problemu, AF trafia tam gdzie ma trafiac.
    Mimo tego, ze jestem z sigmy bardzo zadowolony, to ma ona jedna wade, ktora pojawia sie szczegolnie przy dluzszym uzywaniu... jest praktycznie 2x ciezsza od 70-200L f/4 od canona. Przy kilkugodzinnym lazeniu ciezar zaczyna jednak przeszkadzac
    Jesli mialbym jeszce raz kupowac tele, to mocno bym sie zastanawial- sigma czy canon, wlasnie ze wzgledu na wage (ostatnio coraz dluzej laze z aparatem..).
    "Palacze, którzy zdadzą sobie sprawę ze swoich nawyków, mogą je zmienić lub zastępować palenie inną aktywnością oralną."- The Merck Manual- podrecznik diagnostyki i terapii.
    0D, 10-400 f0.0 StereoIS TurboUSM i inne takie...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotofil Zobacz posta
    Hmmm, o Tamronie zaczynam dopiero czytać. Nie zwracałem wcześniej na niego uwagi. Może to źle?...
    Możesz go rozważyć, masz blisko do serwisu FotoTechniki
    Dla wielu osób Tamron w Polsce nie istnieje, bo serwis jest (był?) mało profesjonalny. Ja tam do Tamrona nic nie mam. Robiłem zdjęcia i jego standardami i super tele...
    T70-200/2,8 nie ma HSM/USM. Wolno działa. Poza tym to udany obiektyw.
    Lecz w dalszym ciągu polecam Ci Canona. Sprawdzony. Lekki. Nie urywa szyi. Swoim nawet podczas pewnych zawodów sportowych zdrowo przywaliłem o podłoże. Działa, zdjęcia się robi piękne

Miasto
    3city

Domyślnie

Już poczytałem o Tamronie. Podobno niezły-aż 50% trafień autofokusa :/
    Znam właściciela Fototechniki. Może faktycznie powinienem się do niego wybrać?
    Miałem już przypiętego na próbę 70-200/4L i właściwie decyzja była już podjęta i szit! zacząłem czytać te nieszczęsne wątki o Sigmie i Tamronie.
    Henri Cartier-Bresson

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

kazdy z tych obiektywow to pewien kompromis.
    sigma ma lepszy AF, ale mydlo na 2.8
    tamron jest ostry od 2.8, ale ma wolny AF
    canon ma ostry obraz, szybki AF ale 4.0...
    ... nie chcesz kompromisow to siegnij po EF 70-200/2.8 L
    co tu wiecej wymyslac
    osobiscie uzywam tamrona i bardzo sobie chwale ten obiektyw.
    obraz jaki daje mozna obejrzec na zdjeciach np. na mojej stronie (wiekszos koncertowych i portretowych)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów