wersja f/2.8L IS jest gorsza optycznie od wersji bez IS. Minimalnie, ale jednak.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Odwieczne pytanie - czy naprawdę potrzebujesz światłą 2.8, czy też ważniejsze są dla ciebie poręczność i stablizacja.
Ja za C 70-200 IS dałem 2650 zł z przesyłką (równo miesiąc temu). Dostawa z UK, przez e-baya, sklep kingtradecameras. A jeżeli chcesz koniecznie 2.8 to Canon 70-200 kupisz za podobne pieniądze. A skoro twój budżet starcza na Canona to czemu rozpatrujesz sigmę?
Dołóż trochę do C 70-200 2.8L a ja nie to zakupuj C 70-200 4L jak Ci światło nie przeszkadza. C 70-200 4L to świetny słoik nie za ciężki AF szybki wykonanie extra.Sigma jakoś do mnie nie przemawia.
CANON Laik
Co do sigmy na 2.8, no wiadomo mydło, ale odbiedy da sie użyć, mnie osobiście na 3,2 juz zadowala. Nie wiem jak to jest w praktyce z wagą w porównaniu do Canona, ale Sigma ma jeszcze mocowanko na statyw.
W sumie to może nawet i bym ją zamienił na Canona (jest jednak bardziej kompaktowy i w torbie i na body) no z tym, że teraz jak już ją mam, to nie za bardzo mi sie opłaca
Do autora - na optyczne.pl masz sample, a ja od siebie w wolnej chwili postaram sie Ci coś podrzucić.
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
Tak jak pisza poprzednicy... jak masz kase na canona, to wez canona (chyba ze bardzo ci zalezy na 2,8). Jakbym mial teraz kupowac tele, to z obecnymi doswiadczeniami kupilbym raczej canona. W moim przypadku poswiecilbym 2,8 na rzecz wagi (jak pisalem- ostatnio laze z sigma calymi dniami i zaczyna mi ciazyc..), ale ty sam zdecyduj.. bardziej zalezy ci na 2,8 czy na wadze i mniejszym rozmiarze![]()
"Palacze, którzy zdadzą sobie sprawę ze swoich nawyków, mogą je zmienić lub zastępować palenie inną aktywnością oralną."- The Merck Manual- podrecznik diagnostyki i terapii.
0D, 10-400 f0.0 StereoIS TurboUSM i inne takie...
Posiadam canona f/4 i sigmę f/2,8 optycznie nie ma między nimi różnic. Sigma ma duży plus- światło a Canon - mały gabaryt. Jeśli nie przeszkadza Ci waga to bierz Sigmę tylko ją sprawdź na FF/BF. A cena teraz niemal identyczna.
yyy... chyba chodzilo ci o jasne swiatlo przy WYSOKIEJ jakosci zdjec co?
Jak juz pisalem- sigma przy 2,8 do mniej-wiecej 130mm to brzytwa. Powyzej juz niekoniecznie, do wartosci f/3.5..
Nie wiem jak ty, ale ja nie potrafie poznac czy zdjecie bylo robione sigma czy canonem, wiec twierdze ze pod wzgledem swiatla wygrywa sigma. Przy f/4 zdjecia sa rownie dobre jak z canona, ale canona do 2.8 nie otworzysz- sigme tak.. nawet biorac pod uwage dlugi koniec, to sigma itak jest ostra od 3.5 (a moze i 3.2... musialbym sie przyjrzec), a canon nadal ma f/4.. a poniewaz w temacie pytasz o canona w wersji bez IS, to dla mnie sigma wygrywa pod wzgledem swiatla.
Zeby bylo jasne- nie neguje jakosci szkielka canona, ani zdjec z niego.. mowimy w tej chwili o swietle.. a tutaj f/4 przegrywa z f/2.8.
"Palacze, którzy zdadzą sobie sprawę ze swoich nawyków, mogą je zmienić lub zastępować palenie inną aktywnością oralną."- The Merck Manual- podrecznik diagnostyki i terapii.
0D, 10-400 f0.0 StereoIS TurboUSM i inne takie...