Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Jak zdobyc licencje??

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin City

Domyślnie Jak zdobyc licencje??

Witam mam pytanie... Jak mozna zdobyc licencje reportera no moze np. sportowego... Chcial bym jakos moze wykorzystac fakt tego ze posiadam juz prawie profesjonalny sprzet (eos 400d) i moze zarobic troche grosza na lepszy (np. obiektyw)... Ale jak to wszystko zaczac??
    EOS 400D + Kit 18-55 + Canon 28-105
    Olympus c-4000z + filterki

Chojniczanin
    Guest

Domyślnie

Nie słyszałem o takiej "licencji". Reporteży zazwyczaj nie posiadają dyplomów szkół fotograficznych, zazwyczaj to ludzie nosący na plecach pokaźny bagaż doświadczenia i obycia z aparatem. Profesjonalny sprzęt nie czyni Cię fotografem, który poradzi sobie w każdych warunkach, który będzie na tyle dobry, aby uzyskać zatrudnienie.

Ps. Jakieś wątki o zawodzie fotoreportera na forum wiszą.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seta_lp Zobacz posta
    Chcial bym jakos moze wykorzystac fakt tego ze posiadam juz prawie profesjonalny sprzet (eos 400d)
    To 'prawie' jest jaknajbardziej na miejscu

Żeby nie było off-topa - zainteresuj się jakąś małą gazetą najpierw, lub powiedzmy portalem miejskim (w necie) - może zdobędziesz akredytację, zobaczysz czy Cię to kręci - a później... czas pokaże.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nie ma czegoś takiego jak licencja fotoreportera - pogadaj w redakcjach czy klubach sportowych na twoim terenie, wyślij pare maili do serwisów internetowych - może akurat bedą kogoś potrzebować.. ale na początek na kokosy bym nie liczył, raczej przez pewnien czas trzeba robić za darmo - zbudowac sobie jakieś portfolio i wtedy można "podbijać świat"
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin City

Domyślnie

No wiecie jak dzis sobie popatrzylem na tych pseudo reporterow z minoltami i innymi malpkami to troche mi sie plakac chcialo... No i nawet nie znaja zasad bezpieczenstwa... gdzie sie ustawiac na zewnetrznej zakretu... no ale to nie az taki wazne... chce lubie i robie fotki moze nie sa super profesjonalne ale sam sie wszystkiego ucze... jsemeniuk nie ma co sie smiac ja kiedys focilem Olkiem c-4000 a narazie mnie stac na taki jaki mam... i to kupiony prawie odrazu po premierze... Ja tam nie krytykuje tego sprezetu co ty masz bo jak to sie mowi nie wazny jest sprzet tyko to kto robi fotke nawet gdyby to mial by to robic Smiena... :P
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Nie ma czegoś takiego jak licencja fotoreportera - pogadaj w redakcjach czy klubach sportowych na twoim terenie, wyślij pare maili do serwisów internetowych - może akurat bedą kogoś potrzebować.. ale na początek na kokosy bym nie liczył, raczej przez pewnien czas trzeba robić za darmo - zbudowac sobie jakieś portfolio i wtedy można "podbijać świat"
    Dzieki za podpowiedz.... hmmm to trzeba szukac...
    Ostatnio edytowane przez seta_lp ; 25-02-2008 o 00:00 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 400D + Kit 18-55 + Canon 28-105
    Olympus c-4000z + filterki

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

No wiecie jak dzis sobie popatrzylem na tych pseudo reporterow z minoltami i innymi malpkami to troche mi sie plakac chcialo...
    Wiesz, żeby nie było Ty ze swoim sprzętem też jednak będziesz trochę pseudo A na obiektyw w naszych polskich realiach to ciężko zarobić na początku. No ale jakby nie było podstawy masz, aparat jest dość dobry mimo wszystko. Kombinuj, rób zdjęcia, wysyłaj, wyrabiaj kontakty. Jak się nie zrazisz i tym nie rzucisz, a do tego będziesz reprezentował odpowiednio wysoki poziom to na pewno kiedyś to zacznie procentować.

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

No wiecie jak dzis sobie popatrzylem na tych pseudo reporterow z minoltami i innymi malpkami to troche mi sie plakac chcialo... No i nawet nie znaja zasad bezpieczenstwa... gdzie sie ustawiac na zewnetrznej zakretu...
    Chyba się kolego troszkę rozpędziłeś. Napis na aparacie nie świadczy o umiejętności fotografa i jego zachowaniu. A stawiam swój obecny aparat przeciw Twojemu no bo optyki to nawet nie mamy co porównywać.
    Fotografuje wiele imprez sportowych i posiadam kilka akredytacji
    a jeszcze mam właśnie Minoltę.

Domyślnie Odp: Jak zdobyc licencje??

... wykorzystac fakt tego ze posiadam juz prawie profesjonalny sprzet (eos 400d)
    Dobry żart nie jest zły.

No wiecie jak dzis sobie popatrzylem na tych pseudo reporterow z minoltami i innymi malpkami ...
    Od niektórych mógłbyś się dużo nauczyć.

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Domyślnie Odp: Jak zdobyc licencje??

Cytat Zamieszczone przez KrZyChUM Zobacz posta
    Dobry żart nie jest zły.

Od niektórych mógłbyś się dużo nauczyć.
    łopata w nagrodę za pracę górnika

Domyślnie

No wiecie jak dzis sobie popatrzylem na tych pseudo reporterow z minoltami i innymi malpkami to troche mi sie plakac chcialo...
    a nie pomyslales o tym ze Ci pseudo reporterzy robia zdjecia dla siebie ?
    Za 3 ciezko zarobione wyplaty kupilem sobie 350D i troche gratow, dopiero po roku aparat sie zwrocil a po dwuch latach (czy teraz) zmieniam go na cos konkretniejszego ... w tym czesie przebylem droge ok 40tys zdjec, nasluchalem sie tyle krytyki ze powinienem zyc w depresji, a mimo to zdaje sobie sprawe ze i tak jeszcze dluga droga przedemna zeby chociaz po czesci dorownac powazanym fotografom ...
    Spret to nie wszystko, a ten prawie profesjonalny 400D to tak naprawde dopiero poczatek zabawy ze sprzetem typu lustrzanka ...
    Zeby dostac legitymacje prasowa trzeba pokazac cos wiecej niz aparat... poszukaj na forum, bylo o tym juz kilka tematow

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów