Czy ktoś wie jaka jest różnica między Canon Extender x 2 / stara wersja / a Canon Extender x 2 II / nowa wersja / ?
Czy ktoś wie jaka jest różnica między Canon Extender x 2 / stara wersja / a Canon Extender x 2 II / nowa wersja / ?
z moich informacji wynika, ze ver II ma uszczelnienia
optyka sie nie zmienila
A z tych informacji wynika coś trochę innego.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tylko na czym polegają te ulepszenia jakoś nie napisali.
SdoubleU
---------------------------
Canon :-D
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kapitan Wagner
W TC 1,4x optyka nie zmienila sie poza powlokami.
Natomiast Extender 2x II ma inny uklad optyczny od poprzednika.
Podobno zoptymalizowany bardziej do super dlugich tele. Poszukaj posty z 2002 r. bylo wtedy duzo testow.
Tutaj w tescie na 300/2.8 nie bylo roznicy:
http://www.luminous-landscape.com/reviews/c-ext.shtml
Pamietam ze kiedys pisano ze versja I lepsza byla na krotkich szklach, natomiast II wygrywala na tych bardziej dlugich. No, ale do cyfry ze wzgledu na powloki bezpieczniej kupowac jest II.
W najbliższym czasie możecie liczyć na małe porównanie Kenko PRO z Extenderem 2x II. Tak się złożyło, że mam oba i któregoś będę chciał się pozbyć. Przetestuję z 300/4 L IS.