Witam,

Czytam tak ten wątek i się zastanawiam, dlaczego do tak bardzo przyzwoitego szkła tyle zastrzeżeń? Szczerze? Od Wuja sama ściągnąłem sobie kilka obiektywów 24-70 2.8 L i zestaw 5d z kitowym 24-105 L. Zrobiłem sobie teścik. Taki prywatny, nic wielkiego - ot, kilkanaście ujęć z okna jednym i drugim (przy czym w przypadku 24-70 mialem do wyboru 4 sztuki). Wrzuciłem to sobie na kompa i porównałem. I wiecie co?

W centrum kadru 24-105 jest lekko ostrzejszy, zarówno dla 4.0 jak i dalej, do 11. Po bokach delikatnie ma większą aberrację. Różnica niewielka. Kolory? Niemal identyczne. Kontrast? Nie znalazłem różnic. Plastyczność? Na "gołe oko" identyczna. To tyle jeśli chodzi o kwestie optyczne.

Co do zastosowań ślubnych - sam pstrykam coś zupełnie innego a temat iventów ogarniałem jedynie od czasu do czasu służbowo. Prywatnie jedno jedyne wesele i to nie swoim sprzętem, w dodatku Nikonem (kiepski pomysł!). Natomiast mój własny ślub i wesele było robione zestawem 5D + 24-105 L + 70-200 4.0 L. Jutro, tj. w piątek, odbieram foty. Podzielę się wrażeniami z przyjemnością. Co ciekawsze może wrzucę tutaj, żeby ludziska zobaczyły jak w warunkach kościelnych radzi sobie ta Elka.

Co do warunków - ślub miałem w ogromniastej katedrze św. Floriana w Warszawie, ciemno jak pierun, światło zastane delikatnie mówiąc...słabiutkie. Idealne warunki by sprawdzić co to szkło potrafi. Jutro napiszę więcej.

pozdrawiam,
Jędrek