Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
Dzisiaj odebrałem 24-104 i z 1d mkII pracuje doskonale. Mamy pochmurny, deszczowy dzień więc mogłem sprawdzić kontrastowość bez obaw o przekłamania. W słońcu wiele szkieł ładnie kontrastuje. Jestem jak na razie bardzo zadowolony z zakupu. Pierwsze spostrzeżenie - ciężko bardzo łazi pierścień ogniskowania. Ostrość od f4 bardzo dobra, porównywalna do 70-200. Chyba dobry zakup, a wahałem się jeszcze nad 24-70. IS wygrał dzięki zakresowi, cenie i wadze.
Uważam że 24-105 to bardzo dobry wybór.
Zresztą sam takiego dokonałem, stałem się spadkowym posiadaczem tego szkiełka po Cichym. Mimo że szkiełko bardziej pasuje do pełnej klatki to i tak na Cropie spisuje się znakomicie, no i oczywiście prócz zakresu i ostrości od f4o którym wspomniałeś daje posiada też znakomitą stabilizację:-D ... i te kolorki.

A co do pierścienia - mam to szkiełko jakieś pół roku "Cichy miał je chyba około jednego roku", czyli po około 18 miesiącach pierścień ogniskowania chodzi z miłym dla dłoni oporem i nie zauważyłem by stawał się wraz z częstym używaniem szkiełka coraz luźniejszy.
Tak więc to bardzo dobra inwestycja.
Pozdrawiam