Strona 14 z 31 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 306

Wątek: ŚLUBY - a 24-105 IS SM L ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HN70 Zobacz posta
    po przeczytaniu całości dochodzę do wniosku, że w torbie wystarczyły by jedynie dwa szkła 24-105/4L i 35/1.4L :-) aby pogodzić większość forumowiczów.
    [Oczywiscie do 5d.]Tak Całe lata miałem 50mm i lustrzankę.Nie było wcale tak żle.Czasem myslę Leica plus 50mm i pogonic tą torbe.Pozdrawiam. :smile:

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jafozdz Zobacz posta
    Zgadzam sie z przedpisca. Czesc osob na tym forum zarabia na fotografowaniu (nie ma nic w tym zlego) ale narzuca jakies dziwne poglady a resza ubolewa. Jak slysze ze "tylko staki" to szlag mnie trafia. Wiekszosc zdjec robi sie w smiesznym formacie w ktorym zdjecia nawet z kita wygladaja cudnie. 24-105 L 4 to kawal porzadnego szkla dajacego bardzo duzo mozliwosci. Ma wyjatkowo szybki i celny AF do tego stabilizator ktory daje swobode focenia przy iso 400-800 nawet w cienmych kosciolach. Pieknie oddaje kontrast i kolory. Ma tez wady - np winiete na FF - ale od czego jest soft? Bibble zalatwia to jednym kliknieciem i rwanie wlosow z powodu tej wady jest nieporozumieniem. Forum czytam od kilku lat systematycznie niemal codziennie i puscily mi dzis nerwy bo ile mozna bic piane o nic. Nie kazdy uzywa zestawu 4 stalek z jasnoscia 1.2 ale to nie daje tez nikomu prawa do osadzania innych nie majacych tych szkiel do gorzego traktowania. Polecam obejrzec sobie fim "the genius of photography" i zobaczyc czym tam ludzie fotografowali przez kilka pokolen. Jak slysze ze np. Tamron 28-75 2.8 ma wolny AF na fotografie slubna to ja sie pytam czy te pary slubne lataja rakieta czy jak??? Mam tgo Tamrona i Canona 24-105 L - roznica jest - nawet dosc sopra ale nie taka zeby nie mozna bylo tym szklem fotografowac. Jakies dzine to pokolenie teraz jest - najlepiej zeby bylo szybko i duzo pixeli... a i koniecznie duzo FPS.
    To samo jest z 350D, na ktorego wszyscy wylacznie narzekaja.... uzywalem tego aparartu przez 2 lata i moze nie jest to demon szybkosci ale mozna nim zrobic przepiekne fotografie. Trzeba chciec i to realizowac. Oczywiste tez jest to ze jesli ktos a firme przewozowa to kupi busa a nie malucha - nie ma w tym nic dziwnego - dlatego jesli ktos robi co tydzien slub to wybierze cos innego niz ktos kto uzywa aparartu okazjonalnie - ale nie daje to nikomu prawa do "pomiatania" tymi uzytkownikami i "puszczanie do nich glupkowatych usmieszkow".
    Proponuje wziac do reki Zenita (dla porownania), proponuje obejrzec film "the genius of photography" i zbaczyc czym sie fotografowalo przez wiele pokolen i ile to wymagalo pracy... a teraz w co 2gim poscie czytam.. AF za wolny, albo pisza ludzie o jakis lagach w spusice... obsesja jakas chora. Teraz wszyscy w majtki robia czekajac na nowa 5tke.... tylko po co? Czego brakuje w obecnej? Jeszcze troche okaze sie ze zacznie robic gorsze zdjecia niz dotychczas jak wyjdzie nastepca... opamietajcie sie!!!!
    Dość brutalne ale dużo w tym racji .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Domyślnie

jafozdz dobrze powiedziane a kiedyś przecież nie było AF wcale, fotografowało się i mecze piłki nożnej i gonitwy konne. I jak wiele genialnych fotografii pozostało nam po tamtych czasach pomimo tych utrudnień technicznych
    Canon 40D | EF 100-300mm f/4.5-5.6USM | Speedlite 430 EX |CZJ Sonnar 180/2.8
    onePhoto:
    KLIKNIJ

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    (...) ale twierdzenie że jak już błysnąć to można zapiąć gównianego kita to lekka przesada.
    Jak się nic innego nie miało, to się i kitem fociło... Przynajmniej takie były moje początki, jak fociłem znajomym przy okazji jako gość, czyli byłem tzw. wujkiem z aparatem :]

Inna sprawa, że się nie wiedziało wtedy co to jest RAW i sporo prześwietlona wyszła, ale wyszła

O obiektywach wiem prawie wszystko

Zablokowany

Domyślnie

Anno Domini 1980?
    Tak stoi w exif. Miałeś chyba tego 300d wprost japońskiej prototypowni

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie

Potrzebuje jeden dobry uniwersalny obiektyw

Do ślubów w kościele używam wyłącznie Tamrona 28-70 F2.8 + lampa 580 iso 640 czas 1/60 – 1/50 większość ujęć wykonuje z boku pod kątem powiedzmy 45 stopni, operuje przysłoną F4-F5 ze wskazaniem na F5 żeby młodzi razem byli ostrzy na F4 czasem lipa. Stałki na razie odpadają nie przepadam za lataniem….

Waham się między 24-105 F4 IS a 17-55 2.8 IS ze wskazaniem na ten pierwszy jako zuum w plener i do studia. Canon 24-70 F 2.8 odpada bo za ciężki szczególnie dla mojej żony …

Pytanie 1. Czy 24-105 przymknięty do F5 i czasie np. 1/40 – 1/30s da mi jaśniejsze tło niż Tamron na F5 1/60s …czy ktoś już może testował takie zestawienie . I czy czas 1/30 wystarcza do wykonania nie poruszonych postaci w Momocie ceremonii i wyjścia z kościoła .

Wiem że C 17-55 IS byłby jaśniejszy .. jest ostry itd.. ale nie przekonuje mnie jego wykonanie ... często robie sesje nad morzem i czasem nieźle wieje poza tym i tak chyba bym musiał go przymykać do F4-5 w kościele...sam nie wiem

help
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Zablokowany

Domyślnie

Dzisiaj odebrałem 24-104 i z 1d mkII pracuje doskonale. Mamy pochmurny, deszczowy dzień więc mogłem sprawdzić kontrastowość bez obaw o przekłamania. W słońcu wiele szkieł ładnie kontrastuje. Jestem jak na razie bardzo zadowolony z zakupu. Pierwsze spostrzeżenie - ciężko bardzo łazi pierścień ogniskowania. Ostrość od f4 bardzo dobra, porównywalna do 70-200. Chyba dobry zakup, a wahałem się jeszcze nad 24-70. IS wygrał dzięki zakresowi, cenie i wadze.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Pierscien po pewnym czasie sie wyrobi, a nawet jesli nie to przywykniesz o nie bedziesz zwracal na to uwagi
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....) Pierwsze spostrzeżenie - ciężko bardzo łazi pierścień ogniskowania. (....)
    Musi . Inaczej by klekotał po pewnym czasie, a tego w L-ce raczej nie chcemy . Przy czym u mnie póki co nie zauważyłem jakiejś różnicy - nadal chodzi dość ciężko.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Dzisiaj odebrałem 24-104 i z 1d mkII pracuje doskonale. Mamy pochmurny, deszczowy dzień więc mogłem sprawdzić kontrastowość bez obaw o przekłamania. W słońcu wiele szkieł ładnie kontrastuje. Jestem jak na razie bardzo zadowolony z zakupu. Pierwsze spostrzeżenie - ciężko bardzo łazi pierścień ogniskowania. Ostrość od f4 bardzo dobra, porównywalna do 70-200. Chyba dobry zakup, a wahałem się jeszcze nad 24-70. IS wygrał dzięki zakresowi, cenie i wadze.
    Uważam że 24-105 to bardzo dobry wybór.
    Zresztą sam takiego dokonałem, stałem się spadkowym posiadaczem tego szkiełka po Cichym. Mimo że szkiełko bardziej pasuje do pełnej klatki to i tak na Cropie spisuje się znakomicie, no i oczywiście prócz zakresu i ostrości od f4o którym wspomniałeś daje posiada też znakomitą stabilizację:-D ... i te kolorki.

A co do pierścienia - mam to szkiełko jakieś pół roku "Cichy miał je chyba około jednego roku", czyli po około 18 miesiącach pierścień ogniskowania chodzi z miłym dla dłoni oporem i nie zauważyłem by stawał się wraz z częstym używaniem szkiełka coraz luźniejszy.
    Tak więc to bardzo dobra inwestycja.
    Pozdrawiam
    Pucha i słoki

Strona 14 z 31 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów