Strona 11 z 31 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 306

Wątek: ŚLUBY - a 24-105 IS SM L ??

Domyślnie

Witajcie!
    Rozrzut w "słusznościach" opinii akturat tutaj jest tak duży jak w umiejętnościach i technice robienia zdjęć. Ja swojego czasu bawiłem się Minoltą 505si z obiektywem 28-80. Jednym obiektywem! I jak każdy wie wcale nie jasnym. Zdjęcia robiłem znajomym na ślubie nieodpłatnie, bo mnie o to poprosili. Do tej pory są zadowoleni chociaż ani to nie był profesjonalny sprzęt ani ja nie jestem zawodowym fotografem . Bo do czego się odnosić? Jednym się podoba to, drugim tamto. Jedni wolą z lampą, drudzy bez. Mieć lampę na ślubach to nie wstyd. Wstyd to jest jej źle użyć.
    Nie ważne czy ma się L-kę czy nie. Bardzo ważne jest to by:
    - do robienia zdjęć się przygotować (popstrykać w tym kościele parę fotek przed ślubem). Ja zmarnowałem całą rolkę filmu.
    - mieć świadomość tego co się potrafi
    - przemyśleć ujęcia wcześniej, bo przecież sama ceremonia wygląda prawie zawsze tak samo.
    (wtedy mamy fajne kadry w głowie i przynajmniej te będą się podobały)
    - mieś świadomość o ograniczeniach sprzętowych
    - umieć te sprzęty obsłużyć tak, by robiły to co chcemy
    A wniosek. Mimo tak "słabego sprzetu" i jak by nie było dobrego filmu FUJI PRO400H wyszły całkiem przyjemne zdjęcia. Nie odlotowe ale takie, których się nie wstydzę.
    W każdym razie goście w kościele nie byli zatopieni w ciemnościach :-).
    A lampy. A jakże - używałem. A kto robi lepsze zdjęcia - ja czy ktokolwiek z was? Nie ciągnijcie dyskusji :-). Prawdopodobnie Wy. Ja cieszę się tylko, że mimo takich ograniczeń i takiego be-sprzętu udało mi się zadowolić młodych.
    A porównywali swoje zdjęcia do zdjęć innych osób.
    Nie zawsze ma się super sprzęt, ale zawsze trzeba się dobrze starać. I to jest chyba klucz do sukcesu. Tak myślę. I tylko nie wolno popadać w skrajności, bo gdybym miał się porównywać do mistrzów to aparat musiałbym chyba sprzedać i zaproszenia do robienia zdjęć nie przyjąć. Trzeba tylko zdać sobie jedno pytanie - czy podołam? Bo odpowiedzialność przy zdjęciach ślubów jest wielka.

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Ostatnio okazało się że mam wysokie nadciśnienie 195/95, jadę na środkach obniżających ... lekarz kazał odstawić używki: papierosiki, piwko, wieprzowinę i CB ... sam rozumiesz Trampek, nie mogę się denerwować przepisał mi też zakup wszystkich stałych eLek od 15 do 200mm ... żebym od zoomów czasem jakiegoś wylewu czy zawału nie dostał terapia jest niestety bardzo kosztowna, a moje ubezpieczenie jej kosztów nie obejmuje
    pozdr
    Wiec zdrowia i NIE SIEDZ PO NOCACH !!!

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    pomyśl nad tym

Fisheye_EF_15mm_f_2_8.html

pozdrawiam

Wlasnie mi idzie z USA kupilem za 450 $ - tak si epochwalilem
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 29-02-2008 o 15:30
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

ja tez sie pochwale w kwietniu bede miał stałke 85/1.2 L II8)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Swiete slowa z tym stalkami. Niektorzy mowia ze wola zooma bo czasem nie ma miejsca. Pytam: na co nie ma miejsca? na kadr? na kadr zawsze jest miesce. Chwala tez komfort zooma. Pytam: jak masz komfort skoro wszedzie musisz uzywac lampy z kiepskimi rezultatami?
    Strach i nic wiecej..

Ps. VanMurder widze ze sie zmienaiasz: "Bardzo dużo ludzi - przepraszam za wyrażenie - amatorów - czyt. ludzi nie zajmujących się fotografią na co dzień (nie uzależnionych od pstrykania fot)"

pewnie że czasem na kadr nie ma miejsca. bardzo często brakuje szerokiego kąta, nie zawsze człowiek może się cofnąć żeby więcej objąć..
    Nie upraszczaj też w ten sposób że każdy zoom wymaga lampy - jasność 2.8 dla zooma to chyba jest całkiem nieźle ? (np. w sigmie czy tamronie)

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    pewnie że czasem na kadr nie ma miejsca. bardzo często brakuje szerokiego kąta, nie zawsze człowiek może się cofnąć żeby więcej objąć..
    Nie upraszczaj też w ten sposób że każdy zoom wymaga lampy - jasność 2.8 dla zooma to chyba jest całkiem nieźle ? (np. w sigmie czy tamronie)
    2,8 to mimo wszystko ciemno..... to jest moje zdanie

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    To jest tez to do czego zmierzalem - male DoF moze i daje "artyzm" do zdjecia jednak w reportazu slubnym liczy sie ostrosc sylwestki badz twarzy calej pary a nie oka pana mlodego i na nastepnym zdjeciu nosa panny mlodej a portretowa 50 1.4 warto miec zawsze jednak w kosciele osobiscie za bardzo tego nie widze.
    przepraszam ale gadasz głupoty jak poparzony - jeszcze raz przepraszam że się uniosłem - brakuje ci elementarnej wiedzy o GO, jak wchodzisz na pannę młodą lub pana młodego z 50/1.4 z odległości 0.5m to tak będzie... ale kto tak robi? zwiększając dystansy od fotografowanego obiektu, regulujesz/zwiększasz GO,

dokształć się w reszcie proszę i przestań takie farmazony pisać:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Głębia_ostrości
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 29-02-2008 o 19:53

Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    To jest tez to do czego zmierzalem - male DoF moze i daje "artyzm" do zdjecia jednak w reportazu slubnym liczy sie ostrosc sylwestki badz twarzy calej pary a nie oka pana mlodego i na nastepnym zdjeciu nosa panny mlodej a portretowa 50 1.4 warto miec zawsze jednak w kosciele osobiscie za bardzo tego nie widze.
    Kiedys zrobie caly slub 35L na 5d i 1,4 to ci pokaze...

nie dziwie sie ze lubisz ciemne szkla - musisz sadzac po stopce...
    Ostatnio edytowane przez trampek ; 29-02-2008 o 20:03

Początki nałogu

Domyślnie

Ok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sproqet Zobacz posta
    No to czegoś nie rozumiem. Piszesz o trzech działkach 4 > 2.8 > 2 > 1.4 a masz obiektywy 1.8
    A przeczytałeś co napisałem ze zrozumieniem?? bo jak na razie to widzę że wyrywasz z kontekstu i cytujesz bez sensu - to o przesłonach typu 1.2 i 1.4 było do kolegi który pisał o przysłonach i różnicy między szkłami.. czy wg ciebie to że mam szkła 1.8 zmienia prawa optyki i skoro mam takie szkła to powinno być "4 > 2.8 > 2 > 1.8"
    dokładnie napisałem:

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Po pierwsze głębia ostrości nie zależy od lamopy tylko m.in. od przysłony

Po drugie jak ktoś ma jasne szkła i pojęcie o tym co robi to nie ma potrzeby w tych 90% potrzeby używania lampy..Pomiędzy przysłoną 4 a 1.4 jest trzy działki (4 > 2.8 > 2 > 1.4) co oznacza że przez obiektyw wpada osiem razy więcej światła - co przy całkiem przywzoitym wysokim ISO w puszkach typu 5D czy D3 daje ********ą przewagę.
    Mam 24-105 - mam też 50kę f 1.8 i 85/1.8 i nie moge powiedzieć że zoom jest do **** i nie nadaje się do ślubów ale osobiście wszystkie dwa śluby które robiłem (jako dodatkowy fotograf, że tak się określę) zrobiłem tymi stałkami - żoglując nimi na 350D, mimo że mógłbym robić zoomem..
    gdzieś widzisz takie powiązanie jak stworzyeś powyżej??:
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    A przeczytałeś co napisałem ze zrozumieniem?? bo jak na razie to widzę że wyrywasz z kontekstu i cytujesz bez sensu - to o przesłonach typu 1.2 i 1.4 było do kolegi który pisał o przysłonach i różnicy między szkłami.. czy wg ciebie to że mam szkła 1.8 zmienia prawa optyki i skoro mam takie szkła to powinno być "4 > 2.8 > 2 > 1.8"
    dokładnie napisałem:

gdzieś widzisz takie powiązanie jak stworzyeś powyżej??:
    Oczywiście zwracam honor. Moja wpadka. Czytałem co innego i co innego napisałem
    ---------------------------
    stopka

Strona 11 z 31 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów