Co to za dowcip, możesz zacytować ?Wtedy"dowcip", który przygotował jeden gość z forum Nikona na temat nazwy naszego forum rzeczywiście nabierze istotnego znaczenia.
onan-board i ładnie logo przerobione
5d grippen
17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...
Wyjasnijcie mi jedna rzecz. Jak fotografuje z lampa to jakie znaczenie ma maxymalna przyslona 4.0 w 24-105 co niby sprawia ze jest to szklo kiepskie do slubow??? W kosciele w 90% przypadkow uzywa sie lampy a nie jedzie na 1.4 i jeszcze ryzykuje poruszone fotki.
???? Sorry ale nie masz racji..
Po pierwsze głębia ostrości nie zależy od lamopy tylko m.in. od przysłony
Po drugie jak ktoś ma jasne szkła i pojęcie o tym co robi to nie ma potrzeby w tych 90% potrzeby używania lampy..Pomiędzy przysłoną 4 a 1.4 jest trzy działki (4 > 2.8 > 2 > 1.4) co oznacza że przez obiektyw wpada osiem razy więcej światła - co przy całkiem przywzoitym wysokim ISO w puszkach typu 5D czy D3 daje ********ą przewagę.
Mam 24-105 - mam też 50kę f 1.8 i 85/1.8 i nie moge powiedzieć że zoom jest do **** i nie nadaje się do ślubów ale osobiście wszystkie dwa śluby które robiłem (jako dodatkowy fotograf, że tak się określę) zrobiłem tymi stałkami - żoglując nimi na 350D, mimo że mógłbym robić zoomem..
Ostatnio edytowane przez arturs ; 29-02-2008 o 01:27
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
co to znaczy 'uzywa się'? to znaczy kto używa?
żadne 'się' nie robi zdjęć, tylko konkretny fotograf
jeden będzie cały czas używał lampy, a drugi prawie wcale
polecam Ci obejrzec naprawdę dobre zdjęcia ślubne - nie musisz daleko szukać, tu na forum masz takie osoby jak Kalina czy Habakuk - i wyciągnąć wnioski
Ale jesli w danym kosciele jest ciemno to i stalki nie pomoga - a to mialem na mysli. Ja nie rozumiem tylko dlaczego kombinacja 24-105 i lampa nie zdaje egzaminu.
I dzieki, wiem ze GO nie zalezy od lampy tylko od przyslony...mam juz jakies doswiadczenie w fotografii wiec nie traktuj mnie jak malpke. Wiem tez ze jasnosc obiektywu tez nie zalezy od pokrowca.
Super. I co nie uzyska sie ladnego bokehu na 100mm przy 4.0?