Strona 9 z 31 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 306

Wątek: ŚLUBY - a 24-105 IS SM L ??

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    Super. I co nie uzyska sie ladnego bokehu na 100mm przy 4.0?
    GO zależy od czterech podstawowych czynników, ogniskowej, przysłony, dystansu do fotografowanej scenerii i wielkości matrycy lub materiału światłoczułego ....

Bokeh zależy zdecydowanie od optyki, konstrukcji obiektywu, głównie od ilości blaszek w przysłonie - stąd kształt bokeh i stopień rozmazania.

niektóre obiektywy mają bardzo ładny bokeh, a nie które nie - zgadnij które są tańsze?

W dawanych czasach, kiedy miałem 8 lat i zaczynałem swoja pasję fotograficzną, podstawowymi obiektywem kitowym był 50mm 1.8 lub 1.4, tak było w przypadku mojej pierwszej lustrzanki Practica mtl5 z obiektywem Pentakon 50/1.8,
    marketing i rozwój technologi, elektroniki pchną aparaty fotograficzne w ręce mas, kiedy autofocus i wbudowany flasz stał się codziennością, producenci zaczęli wpychać tanie plastikowe rury do aparatów zwane potocznie zoomami...
    niektóre zoomy są naprawdę dobre i nieznacznie ustępują stałką, choć relacja jest najczęściej taka że, najdroższy zoom może jedynie konkurować z najtańszą stałką ...

Bardzo dużo ludzi - przepraszam za wyrażenie - amatorów - czyt. ludzi nie zajmujących się fotografią na co dzień (nie uzależnionych od pstrykania fot)
    mylą fakt poosiadania zoom'a z możliwością przybliżenia sobie czegoś bez koniecznością podchodzenia do fotografowanego obiektu lub na odwrót...

nic bardziej mylnego !

wszyscy wiemy że twarze wyglądają najlepiej w zakresie ogniskowych od 80-200 mm, 50mm to ekwiwalent ludzkiego oka, wszystko poniżej 50mm powstało do utrwalenia scen w których nie możemy sobie pozwolić na uzyskanie odpowiedniego dystansu od fotografowanego obiektu...

reasumujć - posiadanie całego zakresu ogniskowych od 17-300 nikomu do niczego nie jest potrzebne!!! posiadanie np dwóch stałek i jednego zoom'a zapewnia nam swobodę w prawie wszystkich możliwych sytuacjach.

IMO posiadanie przynajmniej jednej (niekoniecznie eLki) "jasnej" stałki to muś!!!

Wielu fotografów preferuje zestaw 17-35mm, 50mm, 70-200mm im jaśniejsze tym lepsze ...
    obiektyw o którym mowa w tym poście 24-105 IS SM, jest w tych kategoriach wyrwany jak z księżyca, nie jest ani dobrym zoomem ani ciekawą alternatywą dla powyższego zestawu ...
    mniej doświadczonym fotografom może wyrządzić więcej krzywdy niż pożytku ... a na pewno nie nadaje się do fotografowania ludzi w warunkach bardzo ograniczonego oświetlenia, a w połączeniu z nawet najmocniejszą lampa błyskową w rękach niedoświadczonego fotografa może dać bardzo rozczarowujące efekty ...

ludziska dlaczego tak bronicie się rękami i nogami, przed stałkami?
    przecież powszechnie wiadomo że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 29-02-2008 o 04:24

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta

pozdrawiam
    Bo ludzie są leniwi i chcą mieć "jedno" do wszystkiego, wspaniałe, uniwersalne ... i potem mamy owe cuda. Coś, co jest rozwiązaniem wszystkiego i niczego. Tworzymy zdjęcia a potem na siłę kreujemy z nim sztukę na f4.0. Tak tez można, tylko po co?
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 29-02-2008 o 05:15
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Pomiędzy przysłoną 4 a 1.4 jest trzy działki (4 > 2.8 > 2 > 1.4)...
    ...mam też 50kę f 1.8 i 85/1.8
    No to czegoś nie rozumiem. Piszesz o trzech działkach 4 > 2.8 > 2 > 1.4 a masz obiektywy 1.8
    ---------------------------
    stopka

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

a teraz niespodzianka... Poznałem świetnego gościa robi przepiękne zdjęcia ślubne i w studio używa głównie 24-105...Podpiety do dsa

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

moim zdaniem zoomy w studio sa przydatne, niezaleznie co robisz
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Swiete slowa z tym stalkami. Niektorzy mowia ze wola zooma bo czasem nie ma miejsca. Pytam: na co nie ma miejsca? na kadr? na kadr zawsze jest miesce. Chwala tez komfort zooma. Pytam: jak masz komfort skoro wszedzie musisz uzywac lampy z kiepskimi rezultatami?
    Strach i nic wiecej..

Ps. VanMurder widze ze sie zmienaiasz: "Bardzo dużo ludzi - przepraszam za wyrażenie - amatorów - czyt. ludzi nie zajmujących się fotografią na co dzień (nie uzależnionych od pstrykania fot)"
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Ps. VanMurder widze ze sie zmienaiasz: "Bardzo dużo ludzi - przepraszam za wyrażenie - amatorów - czyt. ludzi nie zajmujących się fotografią na co dzień (nie uzależnionych od pstrykania fot)"
    Ostatnio okazało się że mam wysokie nadciśnienie 195/95, jadę na środkach obniżających ... lekarz kazał odstawić używki: papierosiki, piwko, wieprzowinę i CB ... sam rozumiesz Trampek, nie mogę się denerwować przepisał mi też zakup wszystkich stałych eLek od 15 do 200mm ... żebym od zoomów czasem jakiegoś wylewu czy zawału nie dostał terapia jest niestety bardzo kosztowna, a moje ubezpieczenie jej kosztów nie obejmuje
    pozdr

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ostatnio okazało się że mam wysokie nadciśnienie 195/95,
    A bo Wy tam tylko sztuczne ciamacie, gulgulatory i inne takie to potem masz, ze dla sportu lekarz karze Ci, abys chociaz z torba stalek pobiegal, bo taki jeden zoom to za lekki.
    Ale wracajac do tematu, to wg. tego co mowisz, tez taki 24-70 bedzie kula w plot
    Zeby tez bylo jasne, to nie neguje jakosci stalek i wiem jakie maja zalety, ale zoom bywa tez czasem wygodny

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

VanMurder to nie my się bronimy , to nasze portfele sie bronią. Oczywiście kazdy by chciał swięta trójce: 35L, 85L, 135L tyle, ze na tej samej zasadzie rówinież chcialbym Porsche 911GT. A rzeczywistość jest taka, że zamierzamkupić 24-105 i jeżdże Fordem. Kompromis niestety, kompromis
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    to nie my się bronimy , to nasze portfele sie bronią. Oczywiście kazdy by chciał swięta trójce: 35L, 85L, 135L
    A rzeczywistość jest taka, że zamierzamkupić 24-105
    Kompromis niestety, kompromis
    gdyby chodziło tylko o portfel, to rzeczywistość powinna wyglądać np. tak 28/1.8; 50/1.4 i 85/1.8
    albo 35/2; 50/1.4 i 100/2

ale tu chyba nie chodzi o portfel, tylko o duze, czarne z czerwonym paskiem i magiczną literką L :-D a kompromis polega na na tym, że w pierwszym przypadku mamy f/1.2-2 a w drugim f/4
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 9 z 31 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów