Strona 8 z 29 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 306

Wątek: ŚLUBY - a 24-105 IS SM L ??

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sproqet Zobacz posta
    No to czegoś nie rozumiem. Piszesz o trzech działkach 4 > 2.8 > 2 > 1.4 a masz obiektywy 1.8
    A przeczytałeś co napisałem ze zrozumieniem?? bo jak na razie to widzę że wyrywasz z kontekstu i cytujesz bez sensu - to o przesłonach typu 1.2 i 1.4 było do kolegi który pisał o przysłonach i różnicy między szkłami.. czy wg ciebie to że mam szkła 1.8 zmienia prawa optyki i skoro mam takie szkła to powinno być "4 > 2.8 > 2 > 1.8"
    dokładnie napisałem:

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Po pierwsze głębia ostrości nie zależy od lamopy tylko m.in. od przysłony

Po drugie jak ktoś ma jasne szkła i pojęcie o tym co robi to nie ma potrzeby w tych 90% potrzeby używania lampy..Pomiędzy przysłoną 4 a 1.4 jest trzy działki (4 > 2.8 > 2 > 1.4) co oznacza że przez obiektyw wpada osiem razy więcej światła - co przy całkiem przywzoitym wysokim ISO w puszkach typu 5D czy D3 daje ********ą przewagę.
    Mam 24-105 - mam też 50kę f 1.8 i 85/1.8 i nie moge powiedzieć że zoom jest do **** i nie nadaje się do ślubów ale osobiście wszystkie dwa śluby które robiłem (jako dodatkowy fotograf, że tak się określę) zrobiłem tymi stałkami - żoglując nimi na 350D, mimo że mógłbym robić zoomem..
    gdzieś widzisz takie powiązanie jak stworzyeś powyżej??:
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    A przeczytałeś co napisałem ze zrozumieniem?? bo jak na razie to widzę że wyrywasz z kontekstu i cytujesz bez sensu - to o przesłonach typu 1.2 i 1.4 było do kolegi który pisał o przysłonach i różnicy między szkłami.. czy wg ciebie to że mam szkła 1.8 zmienia prawa optyki i skoro mam takie szkła to powinno być "4 > 2.8 > 2 > 1.8"
    dokładnie napisałem:

gdzieś widzisz takie powiązanie jak stworzyeś powyżej??:
    Oczywiście zwracam honor. Moja wpadka. Czytałem co innego i co innego napisałem
    ---------------------------
    stopka

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Glorf Zobacz posta
    W kosciele w 90% przypadkow uzywa sie lampy a nie jedzie na 1.4 i jeszcze ryzykuje poruszone fotki.
    co to znaczy 'uzywa się'? to znaczy kto używa?
    żadne 'się' nie robi zdjęć, tylko konkretny fotograf
    jeden będzie cały czas używał lampy, a drugi prawie wcale
    polecam Ci obejrzec naprawdę dobre zdjęcia ślubne - nie musisz daleko szukać, tu na forum masz takie osoby jak Kalina czy Habakuk - i wyciągnąć wnioski

Początki nałogu

Domyślnie

Ale jesli w danym kosciele jest ciemno to i stalki nie pomoga - a to mialem na mysli. Ja nie rozumiem tylko dlaczego kombinacja 24-105 i lampa nie zdaje egzaminu.

I dzieki, wiem ze GO nie zalezy od lampy tylko od przyslony...mam juz jakies doswiadczenie w fotografii wiec nie traktuj mnie jak malpke. Wiem tez ze jasnosc obiektywu tez nie zalezy od pokrowca.

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

I dzieki, wiem ze GO nie zalezy od lampy tylko od przyslony...mam juz jakies doswiadczenie w fotografii wiec nie traktuj mnie jak malpke. Wiem tez ze jasnosc obiektywu tez nie zalezy od pokrowca.
    Zależy też od ogniskowej. Dlatego np w plenerze do ślubu nadaje się i 70-200 f4 L
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Super. I co nie uzyska sie ladnego bokehu na 100mm przy 4.0?
    GO zależy od czterech podstawowych czynników, ogniskowej, przysłony, dystansu do fotografowanej scenerii i wielkości matrycy lub materiału światłoczułego ....

Bokeh zależy zdecydowanie od optyki, konstrukcji obiektywu, głównie od ilości blaszek w przysłonie - stąd kształt bokeh i stopień rozmazania.

niektóre obiektywy mają bardzo ładny bokeh, a nie które nie - zgadnij które są tańsze?

W dawanych czasach, kiedy miałem 8 lat i zaczynałem swoja pasję fotograficzną, podstawowymi obiektywem kitowym był 50mm 1.8 lub 1.4, tak było w przypadku mojej pierwszej lustrzanki Practica mtl5 z obiektywem Pentakon 50/1.8,
    marketing i rozwój technologi, elektroniki pchną aparaty fotograficzne w ręce mas, kiedy autofocus i wbudowany flasz stał się codziennością, producenci zaczęli wpychać tanie plastikowe rury do aparatów zwane potocznie zoomami...
    niektóre zoomy są naprawdę dobre i nieznacznie ustępują stałką, choć relacja jest najczęściej taka że, najdroższy zoom może jedynie konkurować z najtańszą stałką ...

Bardzo dużo ludzi - przepraszam za wyrażenie - amatorów - czyt. ludzi nie zajmujących się fotografią na co dzień (nie uzależnionych od pstrykania fot)
    mylą fakt poosiadania zoom'a z możliwością przybliżenia sobie czegoś bez koniecznością podchodzenia do fotografowanego obiektu lub na odwrót...

nic bardziej mylnego !

wszyscy wiemy że twarze wyglądają najlepiej w zakresie ogniskowych od 80-200 mm, 50mm to ekwiwalent ludzkiego oka, wszystko poniżej 50mm powstało do utrwalenia scen w których nie możemy sobie pozwolić na uzyskanie odpowiedniego dystansu od fotografowanego obiektu...

reasumujć - posiadanie całego zakresu ogniskowych od 17-300 nikomu do niczego nie jest potrzebne!!! posiadanie np dwóch stałek i jednego zoom'a zapewnia nam swobodę w prawie wszystkich możliwych sytuacjach.

IMO posiadanie przynajmniej jednej (niekoniecznie eLki) "jasnej" stałki to muś!!!

Wielu fotografów preferuje zestaw 17-35mm, 50mm, 70-200mm im jaśniejsze tym lepsze ...
    obiektyw o którym mowa w tym poście 24-105 IS SM, jest w tych kategoriach wyrwany jak z księżyca, nie jest ani dobrym zoomem ani ciekawą alternatywą dla powyższego zestawu ...
    mniej doświadczonym fotografom może wyrządzić więcej krzywdy niż pożytku ... a na pewno nie nadaje się do fotografowania ludzi w warunkach bardzo ograniczonego oświetlenia, a w połączeniu z nawet najmocniejszą lampa błyskową w rękach niedoświadczonego fotografa może dać bardzo rozczarowujące efekty ...

ludziska dlaczego tak bronicie się rękami i nogami, przed stałkami?
    przecież powszechnie wiadomo że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 29-02-2008 o 04:24

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta

pozdrawiam
    Bo ludzie są leniwi i chcą mieć "jedno" do wszystkiego, wspaniałe, uniwersalne ... i potem mamy owe cuda. Coś, co jest rozwiązaniem wszystkiego i niczego. Tworzymy zdjęcia a potem na siłę kreujemy z nim sztukę na f4.0. Tak tez można, tylko po co?
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 29-02-2008 o 05:15
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    VanMurder to nie my się bronimy , to nasze portfele sie bronią. Oczywiście kazdy by chciał swięta trójce: 35L, 85L, 135L tyle, ze na tej samej zasadzie rówinież chcialbym Porsche 911GT. A rzeczywistość jest taka, że zamierzamkupić 24-105 i jeżdże Fordem. Kompromis niestety, kompromis
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    to nie my się bronimy , to nasze portfele sie bronią. Oczywiście kazdy by chciał swięta trójce: 35L, 85L, 135L
    A rzeczywistość jest taka, że zamierzamkupić 24-105
    Kompromis niestety, kompromis
    gdyby chodziło tylko o portfel, to rzeczywistość powinna wyglądać np. tak 28/1.8; 50/1.4 i 85/1.8
    albo 35/2; 50/1.4 i 100/2

ale tu chyba nie chodzi o portfel, tylko o duze, czarne z czerwonym paskiem i magiczną literką L :-D a kompromis polega na na tym, że w pierwszym przypadku mamy f/1.2-2 a w drugim f/4
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    VanMurder to nie my się bronimy , to nasze portfele sie bronią. Oczywiście kazdy by chciał swięta trójce: 35L, 85L, 135L tyle, ze na tej samej zasadzie rówinież chcialbym Porsche 911GT. A rzeczywistość jest taka, że zamierzamkupić 24-105 i jeżdże Fordem. Kompromis niestety, kompromis
    nigdy nie napisałem że trzeba od razu "przytulać" eLki za cenę swojego wspaniałego zoom'a masz 2-3 "tańsze" stałki - myślę że lenistwo i strach przed paprochami na sensorze jest większy a Porsche zawsze można kupić z przebiegiem, lub pożyczyć na weekend

Strona 8 z 29 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów