dalej nie moje slowa![]()
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Mam prośbę do kolegów fotografujących na ślubach, napiszcie mianowicie jakiej przesłony najczęściej używacie w kościele, główni chodzi mi o wartość max?
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L
Najniższej możliwej (bez przesady) - czyli 1.2 - 2.2 zależnie od głębii jaką chcę uzyskać.
Reszta f/4.0 ale tylko ze względu na ograniczenie sprzętowe. Niedługo wymieniam wszystko na stałki oprócz 17-40. Na stałkach będę trzymał się poniżej 2.0.
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
dopłać i kup ze światłem 2.8
zrobiłem kilka ślubów, więc nie mam jakiegoś dużego doświadczenia,
ale na tych paru ślubach brakowało mi światła troszeczkę (miałem 3.5-5.6).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a czemu nie sigma 18-50 2.8 ? kosztuje 1700 zł - gwarancja na 3 lata, w komplecie osłona przeciwsłoneczna, filtr UV....
do kościoła Ci spokojnie wystarczy jeśli chodzi o ogniskową, zawsze można bliżej podejść. poza tym co z tego, że weźmiesz dłuższy obiektyw jak część zdjęć będziesz miał poruszonych potem.... zwłaszcza jak się zaczyna śluby robić to się łapa trzęsie z NERW :-)
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 27-02-2008 o 00:27 Powód: Automerged Doublepost
Tylko pamiętaj, że to znów testy. I do tego nie wszystko co jest na tej stronie potwierdza się w życiu.
A co do 24-105 to w ogóle do du.... szkło. Bez stałek i to o jasności co najmniej 1.4 nie ma co się brać za robienie zdjęć - to powinno być napisane grubymi literami na głównej stronie
. Wtedy"dowcip", który przygotował jeden gość z forum Nikona na temat nazwy naszego forum rzeczywiście nabierze istotnego znaczenia
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner