Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 26-02-2008 o 08:36
Panowie pora chyba skonczyć już tą dyskusje-wszystko zostało juz napisane.
Nie ma sensu sie sprzeczać,kolega musi sam przeanalizować jaki obiektyw kupi.
A Ty zdajesz sobie sprawę ile arogancji i agresji jest w tym co byłeś łaskaw wypluć? Daaaawno nie widziałem takiego ataku obelżywości w jednym poście.
Akurat nie do końca podzielam opinię VanMuredera na temat 24-105 co zupełnie nie znaczy, ze tej opinii nie szanuję.
25-105 to typowy spacerzoom o przyzwoitych osiągach. Obiektyw dla niezbyt zamożnego amatora, którego zwyczajnie nie stać na plecak kilkunastu stałek z literką L ale dla profi również przydatny choć z ograniczeniami. VanMurder ma absolutną rację w tym co pisze i o to zupełnie nie ma sensu się spierać. Ten obiektyw ogranicza. Kropka. Koniec. f/4 i optyka w dolnym zakresie klasy L. Ale to wcale nie oznacza, że to jest tak całkiem do bani. Tym się naprawdę daje robić dobre zdjęcia - również w kościele, na plaży, na ulicy, w domu, w ogródku - wszędzie. Nie jest to "szczyt marzeń" wyrafinowanego fotografisty i nie zastąpi 85/1.2, 50/1.2 itp. Nie wiem czemu tak wszystkich oburza słowo kit. To przeca po angliczańsku "zestaw", "komplet". Obiektyw sprzedawany w zestawie z 5D nieco taniej niż osobno. Dedykowany przez producenta jako podstawowy do tego aparatu (tak jak kiedyś Helios do Zenita)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
No mojej teściowej taki zakaz by absolutnie nie powstrzymał - byłem ostatnio na chrzcie z jej udziałem - kobita mineła się z powołaniem powinna zostać paparazzim![]()
VanMurder ma na CB duzo wrogow... tak zdazylem zauwazyc... nie wiem czemu...
oczywiscie do nich nie naleze zeby bylo jasne...
Ostatnio edytowane przez trampek ; 26-02-2008 o 10:51
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
[QUOTE=trampek;434113]
Wiesz co Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM - odpada jeszcze z jednego względu = ponieważ mam 17-35 ze światłem 2.8 , potrzebuje wyższej ogniskowej..niby mam stałkę ale mnie męczy,bo czasem potrzebna jest szybka zmiana ogniskowej,a nie ma drugiego body..
Prawdopodobnie się zapozyczę :-) i kupię 24-70..
Dzięki za rady - Wszystkim !!