ŚLUBY - a 24-105 IS SM L ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Shadow
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1565

Zamieszczone przez paweleverest Zobacz wpis
    Zapomnij o 24-105 szczególnie jeżeli chcesz się kiedyś przesiadac na pęłna klatke . Miałem to szkło i sprzedałem teraz mam 24-70 2,8 . Szkło jest innej klasy - ostre od pełnej dziury o duzo lepszej kolorystyce i kontraście . Od czasu jak go kupiłem jakoś z niechęcia przypinam inne zoomy on je po prostu deklasuje . A wracając do głównego tematu pytania ze względu na prace w ciemniejszych miejscach nawet gdyby to 4,0 wypadało tak samo dobrze jak 2,8 to i tak bym brał 2,8 bo światła sie nie oszuka.
    Kolego nie wprowadzajcie zamieszania. 24-70 2.8 na pełnej dziurze trochę mydli i nie jest to tajemnicą. Potwierdzają to różne testy np na optyczne.pl. 24-105 przy analogicznie pełnej dziurze na f4 wypada znacznie lepiej.

VanMurder ---> Nie demonizuj. Nie każdy zaraz tworzy jakieś artystyczne wizje ślubu.

jasnezetak ----> Zrób wizję lokalną przed ślubem i pomierz światło. Jeśli naprawdę w kościele jest ciemno to bez lampy ani rusz.

Komentarz

• VanMurder
      Uzależniony
      • 2007
      • 600

Zamieszczone przez Shadow Zobacz wpis
      VanMurder ---> Nie demonizuj. Nie każdy zaraz tworzy jakieś artystyczne wizje ślubu.
      nie pisałem o wizjach człowieku tylko o NIEPORUSZONYCH zdjęciach !!!

jasnezetak ----> Zrób wizję lokalną przed ślubem i pomierz światło. Jeśli naprawdę w kościele jest ciemno to bez lampy ani rusz.
      w kościele zawsze jest ciemno i kropa, a lampa to ostatnia ostateczność
      mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• paweleverest
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1138

Kolego nie wprowadzajcie zamieszania. 24-70 2.8 na pełnej dziurze trochę mydli i nie jest to tajemnicą. Potwierdzają to różne testy np na optyczne.pl. 24-105 przy analogicznie pełnej dziurze na f4 wypada znacznie lepiej.

Kolego nie musiałem czytać testów na optyczne.pl, nie musiałem nawet wstawać od biurka żeby pokazac Ci że się mylisz
        Tutaj masz zdjęcie z przed minuty ( 5D, 24-70 2,8L, f:2,8L t: 1/2500s iso 400 zresztę masz wszystko w exifie, żadnej obróbki w PS JPEG prosto z matrycy) jezeli mówisz że to zdjecie to mydło ( oczywiście rozmawiamy w kategori ostrości ) to sorry ... moze czas na okuliste

Dobra rada nie ufaj do końca testom. Mimo ze są bardzo pomocne to jednak zawsze testującym mogła sie trafić mydlana sztuka. Kiedyś na jednym z portali panowie dowodzili że 70-200 jest tak samo dobre jak 135 2,0 - to było poprostu smieszne ( nie mówię tu o optyczne.pl - ich testy wysoko cenię za racjonalność )

A wracając do głównego tematu to VanMurder ma racje w kościele 2,8 to tez będzie często za ciemno i wtedy ratunkiem sa tylko stałki - no chyba że błyskamy ale to już kwestia gustu i smaku.
        Ostatnio edytowany przez paweleverest; 6856.

Komentarz

• Shadow
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1565

paweleverest ----> Sorry, ale nie potrafię wróżyć z dłoni A tak poważnie to co nam to daje ? Żeby porównać to musimy mieć dwa zdjęcia tego samego tematu zrobione wspomninymi szkłami przy całkiem otwartych przysłonach czyli na 2.8 i 4. Wtedy można o czymś rozmawiać.

Komentarz

• paweleverest
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1138

Shadow - chyba się nie rozumiemy - po co chcesz porównywac jakieś zdjęcia ?? Chodzi chyba tylko o to żeby określic czy z 24-70 jest ostre od pełnej dziury ?? Jak jest ( wg mnie na podstawie pokazanego obrazka -tak) to po co nam porównania z 24-105 czy bedzie ciut ostrzejsze ( w co nie wierze a miałem te szkła przez 2 tygodnie jednocześnie i naprawde nie ma co porównywac )

24-105 to pekny spacer zoom idealny do krajobrazu ( choć nie na pełną klatke bo ma koszmrna winete na 24mm ) ale do kościoła przy fotografi w zastanym świetle polecic go nie można.

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez paweleverest Zobacz wpis
              24-105 to pekny spacer zoom idealny do krajobrazu ( choć nie na pełną klatke bo ma koszmrna winete na 24mm ) ...
              na cropa tez nie, bo za wąski :-)
              czyli w zasadzie do niczego ten słoik ;-)

a wracając do owej winiety, zastanawiam się jak to się Canonowi udało dokonać, że 24-105L (filtr 77mm) ma w zasadzie taką samą winiete jak 24-85 (filtr 67mm),
              Review vignetting (peripheral shading) test results with f-stop contours for the Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM Lens. Compare the results from this lens with other lenses.

przecież przy porównywalnym świetle a dużo większych rozmiarach L powinien winietować znaczniej mniej ?
              Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• bertold
                Coś już napisał
                • 2007
                • 83

Zamieszczone przez VanMurder Zobacz wpis
                generalnie to szkło jest be!

może dla jakiegoś niedzielnego fotografa co to chce pamiątki z wycieczki mieć lub zdjęcia rodzinne zrobić ....

O ile się zgodzę, że 24-105 f/4 IS L do kościoła się nie nadaje, o tyle powyższe
                stwierdzenie to jedna z największych głupot jaką w życiu na jakimkolwiek forum
                wyczytałem. A to o czymś świadczy, bo przez jakiś czas fora DPReview regularnie odwiedzałem.
                Gratuluję snobizmu. Jest imponujący.
                Bernard
                http://bertold.zenfolio.com/

Komentarz

• paweleverest
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1138

Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz wpis
                  na cropa tez nie, bo za wąski :-)
                  czyli w zasadzie do niczego ten słoik ;-)

a wracając do owej winiety, zastanawiam się jak to się Canonowi udało dokonać, że 24-105L (filtr 77mm) ma w zasadzie taką samą winiete jak 24-85 (filtr 67mm),
                  Review vignetting (peripheral shading) test results with f-stop contours for the Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM Lens. Compare the results from this lens with other lenses.

przecież przy porównywalnym świetle a dużo większych rozmiarach L powinien winietować znaczniej mniej ?
                  Nie na cropa to idealne uzupełnienie dla 10-22 efs . Co do winety to dla mnie jest to największy żart Canona że sprzedaje to szkło jako kit do 5D .

Komentarz

• pst
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 560

dlaczego od razu żart...
                    do xxxD i xxD sprzedaje kita 18-55
                    a do 5D kita 24-105
                    jaki z tego wniosek? lepszy aparat => lepszy kit ;-)

Komentarz

• Shadow
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1565

Dobra dajmy sobie spokój bo już na kity zeszliśmy Obiektywy klasy L są klasą samą dla siebie i szukanie jakiś koszmarnych winiet, kiepskiej rozdzielczości i innych wad mija się z celem. Kolega prosił o pomoc jak fotografować w kościele nie mając lampy obiektywem 24-105 f4 i czy ewentualnie przejście na 24-70 2.8 coś pomoże.

Moje zdanie - Bez lampy to szkło będzie za ciemne. Wniosek: Kupić/pożyczyć lampę. Przejście na 24-70 2.8 nie wiele zmieni. Wniosek: Kupić/pożyczyć lampę.

Komentarz

• schabu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1352

przejście na 2.8 wiele zmieni. co nie znaczy że lampa to i tak podstawa
                        Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• jasnezetak
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 134

WOW - dziękuje wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi..

Stoję przed naprawdę ciężki wyborem bo jak sami wiecie różnica w cenie to prawie ponad tysiak..Błyskanie lampą nie wchodzi w rachubę , jestem ze szkoły - czy mniej lampy tym lepiej ;-)..

Powiedzmy że zdecydował bym się na 24-70,niestety niektóre posty zmartwiły mnie że mogę trafić na ostrą lub mniej ostrą sztukę , i jak tu być pewnym na jaka trafie kupując coś przez neta ??
                          Może macie polecić jakiś dobry sklep np. w krakowie gdzie mógłbym ten obiektyw sprawdzić na miejscu ?? oczywiście nie w zawrotnej cenie 5 tysięcy bo i takie się trafiają ;-/

No nic - jeszcze raz dziękuje..przyprawiony o ból głowy hehehe..

Komentarz

• trampek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1546

na 30d kup w tej samej 17-55 IS i 85/1,8 (mowie o cenie 24-70).

A powracajac do slow VaMurdera to oczywiscie 2,8 to i tak jest ciemne szklo.

Ostatnio mialem taki kosciol ze 1,2 i 1,4 na iso 1250 brakowalo.... a mieszkamy chyba w tym samym miescie
                            R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Shadow
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1565

Zamieszczone przez jasnezetak Zobacz wpis
                              WOW - dziękuje wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi..
                              Jeszcze jedno. Masz glejt z kurii, że możesz fotografować obrzędy liturgiczne w tym śluby ? Jak trafisz na proboszcza służbistę to możesz mieć problem. Najlepiej spotkać się przed uroczystością z księdzem i kulturalnie porozmawiać. Jest to mile widziane.

Komentarz

• trampek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1546

Jeszcze jedno. Masz glejt z kurii, że możesz fotografować obrzędy liturgiczne w tym śluby ? Jak trafisz na proboszcza służbistę to możesz mieć problem. Najlepiej spotkać się przed uroczystością z księdzem i kulturalnie porozmawiać. Jest to mile widziane.
                                To nie do konca prawda. Sam jestem zapisany na kurs ale moze sie odbyc dopiero w listopadzie (tak zostalem poinformowany) tak ze nie zdaze nawet w tym sezonie. Caly poprzedni robilem bez i nie bylo problemow. Oczywiscie zawsze lepiej miec - chodz dziala tylko na kurie taka paszportyzacja jak w feudalnej Rosji
                                R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

Pracuję...
                                X