Strona 25 z 31 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 306

Wątek: ŚLUBY - a 24-105 IS SM L ??

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Pomaga to tak jak automatyczna skrzynia biegów po mieście. Jednak rajdowcy korzystają z manuala. Ciekawe dlaczego.

Osobiście nie znam fotografa ślubnego o zbliżonym podejściu do mojego który używa 24-105.

Cytat Zamieszczone przez Jedrula Zobacz posta
    już mam wrażenie, że ludziki zamiast brać się za focenie pierniczą 3 po 3.
    Mam dokładnie to samo wrażenie. Jeśli ktoś dyskutując o szkłach do fotografii ślubnej jako główny czynnik traktuje ostrość na rogach czy aberracje no to raczej nie jestem w stanie podjąć dyskusji.
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 12-07-2008 o 21:17
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Dopiero zaczyna Awatar Jedrula

Domyślnie

uu - motoryzacja. aleś wdepnął :P rajdowcy korzystają z różnych skrzyń biegów, w zależności od klas i rodzaju rajdu. Klasy najbardziej prestiżowe, w tym oczywiście WRC, to skrzynie SEKWENCYJNE, a wiec bardziej automatyczne niż manualne. Dlaczego? Bo nic na tym globie nie jest w stanie szybciej zmienić biegu od dzisiejszych skrzyń sekwencyjnych. Nawet najszybszy zawodnik.
    Dlatego kolego ripek - argument się mało udał. Jak się czujesz na siłach - zapraszam do dyskusji o motoryzacji, najlepiej jednak gdzie indziej, żeby nas nie posądzono o OT. Uprzedzam jednak - to mój konik.
    FF + 24-105 + 50 1.4

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Dobra wygrałeś .. pozostańmy przy swoim sprzęcie, ja przy swoim 1.2 Ty przy swoim 4.0IS Nikogo nie mam zamiaru przekonywać do niczego...
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 12-07-2008 o 23:08
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

uu - motoryzacja. aleś wdepnął :P rajdowcy korzystają z różnych skrzyń biegów, w zależności od klas i rodzaju rajdu. Klasy najbardziej prestiżowe, w tym oczywiście WRC, to skrzynie SEKWENCYJNE, a wiec bardziej automatyczne niż manualne. Dlaczego? Bo nic na tym globie nie jest w stanie szybciej zmienić biegu od dzisiejszych skrzyń sekwencyjnych. Nawet najszybszy zawodnik.
    Dlatego kolego ripek - argument się mało udał. Jak się czujesz na siłach - zapraszam do dyskusji o motoryzacji, najlepiej jednak gdzie indziej, żeby nas nie posądzono o OT. Uprzedzam jednak - to mój konik.
    Co do tych skrzyn ripek mial na mysli ze zawodowcy uzywaja takich na ktore maja wplyw kiedy bieg zmienic i to jest ich decyzja a nie automatu. takze sekwencyjna czy manualna w tej dyskusja to jedno.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

trampek - skrzynia sekwencyjna to nie nie skrzynia automatyczna, nie zmienia sama biegów. poza tym nie wiem czemu ripek negujesz kwestie przydatności ISa. ja np chciałbym mieć w szkłach IS bo mimo tego, że rzadko by się przydawał, to jednak czasem tak. a że szkieł które lubię nie produkują z ISem to już inna kwestia.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    trampek - skrzynia sekwencyjna to nie nie skrzynia automatyczna, nie zmienia sama biegów. poza tym nie wiem czemu ripek negujesz kwestie przydatności ISa. ja np chciałbym mieć w szkłach IS bo mimo tego, że rzadko by się przydawał, to jednak czasem tak. a że szkieł które lubię nie produkują z ISem to już inna kwestia.
    wlasnie napisalem ze nie sama zienia biegi tylko robi to kierowca tak jak w manualnej. O braku przydatnosci na slubach przynajmniej dla mnie swiadczy fakt ze po co mi IS nawet 5EV na zabawie.. w kosciele moze i potrzebany choc oczywisice lepiej zawsze swiatlo. Choc 85LIS oczywiscie chetnie zobacze
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu

Domyślnie

Ale te skrzynie jakby na to nie patrzeć nie są automatyczne więc porównanie było moim zdaniem trafne.
    Poza tym światło na poziomie 1,4 wyklucza potrzebę IS i nie wydaje mi się żeby 24-105 pozwalało na osiągnięcia takich efektów.
    Wg mnie IS bardziej się sprawdza w długich szkłach, które ważą 1,5 kg i po godzinie pracy rączka może już wysiadać.

Dalej nie jestem przekonany, że 24-105 to dobre szkło do ślubów.
    Mordo Ty moja !

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

uu - motoryzacja. aleś wdepnął :P rajdowcy korzystają z różnych skrzyń biegów, w zależności od klas i rodzaju rajdu. Klasy najbardziej prestiżowe, w tym oczywiście WRC, to skrzynie SEKWENCYJNE, a wiec bardziej automatyczne niż manualne. Dlaczego? Bo nic na tym globie nie jest w stanie szybciej zmienić biegu od dzisiejszych skrzyń sekwencyjnych.
    Trochę jeździłem w rajdach to się orientuję. Rajdowa skrzynia sekwencyjna nie ma za wiele wspólnego z automatem , to skrzynia ręczna, tyle że znacznie szybsza, trzeba dodać, że najlepsze są skrzynie kłowe (takie są właśnie w autach WRC). A w rajdach nie używa się automatów z jednego prostego powodu - komputer nigdy nie zastąpi mózgu a ten najlepiej wie kiedy w danej sytuacji zredukować bieg aby nie stracić ułamka sekundy.
    A wracając do tematu, to mam podobne zdanie co do IS. Ma pomagać i pomaga. Ciekaw jestem też co by powiedzieli właściciele 24-70 gdyby canon wypuścił wersję tego szła z IS, czy dalej by tak psioczyli? Nie ulega wątpliwości, że do ślubów lepszy jest 24-70, co nie znaczy, że 24-105 nie ma szans. Jak to kiedyś ktoś mądrze napisał: 24-70 jest lepszy przy f2.8 a 24-105 przy 105mm .

P.S. Ostatnio wszyscy piszą, ze najszybsze skrzynie to dwusprzęgłowe DSG VW .
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 17-07-2008 o 23:31
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Coś już napisał Awatar rodeoo
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Drodzy Canonierzy
    Pewnie takie fora mają na celu wymiany poglądów i etc. ,ale nie lepiej poczytać sobie testy i zobaczyć ile mamy w kieszeni i zakupić to szkło na które nas obecnie stać
    Oba szkła prezentują bardzo wysoki poziom
    Sądzę że tak jak moi przedmówcy już mówili-" nic nie zastąpi kilku działek światła" ale i nie uratuje nas nawet super hiper szkło jeśli nie będziemy mieli pomysłu na kadr
    Także plecaki i torby na ramię i w drogę
    Z Pozdrowieniami
    Rodeoo
    Ostatnio edytowane przez rodeoo ; 20-07-2008 o 16:29

Coś już napisał Awatar Skorpion
    Miasto
    SC

Domyślnie

Kilka słow ode mnie. Wczoraj "na ostatnią chwilę" załapałem się na fotografowanie ślubu siostry znajomego (nie mieli fotografa i baardzo prosili argumentując że wolą mieć jakiekolwiek fotki niż żadne - to ich kontrargumentacja do tego, że mówiłem że mam ciemne szkło (24-105)). Moje wnioski są takie: kościół do najjaśniejszych nie należał ale ciemnica też to nie była. Głównie ISO 800 i ISO 1600. Lampa ani razu nie użyta. Na pełnej dziurze 105mm jest trochę do du**, jak się go przymknie to jest ok, ale strasznie długie czasy wtedy wychodzą i ciężko zrobić nieporuszone zdjęcie. Generalnie fotki dość ostre ale... tam gdzie był ruch nie został on zamrożony. Sorry ale nawet IS mi nie pomógł, to co w kadrze nieruchome to pozostało ostre ale osoba która "drgnęła" jest lekko rozmyta. Gdybym miał się bawić w śluby na stałe to po tym doświadczeniu kupiłbym szybsze szkło, gdyby jeszcze było z IS to super - nie zaszkodzi go mieć. Niestety przy f4.0 IS nie zawsze pomoże.
    EOS semi-pro + L + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF Reader

Strona 25 z 31 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów