Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Jakie oświetlenie do tego rodzaju zdjęć?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Hmm a skad wiecie ,ze to swiatlo blyskowe bralo udzial a nie stale ?
    a co to za różnica?
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Robgr85 nie wiem dlatego pytam ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nie chodzi o rodzaj światła ale o rozstawienie lamp.
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hmm ,wiec nie ma znaczenia czy zastosujemy swiatlo stale czy blyskowe ?

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm ,wiec nie ma znaczenia czy zastosujemy swiatlo stale czy blyskowe ?
    Różnicę zobaczysz przy pierwszym rachunku za prąd ;-)
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tylko w rachunku ? Zamowilem sobie wlasnie oswietlenie stale, ale chyba dokupie jeszcze zarowki blyskowe. ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Robgr85 nie wiem dlatego pytam ;-)
    teoretycznie taki sam efekt można uzyskać niezależnie od typu zastosowanego oświetlenia.

Przy stałym widzisz dodatkowo jak się cienie rozkładają bez robienie próbnych fotek. Ja bym pozostał przy błyskowym.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hmm, zobaczymy ,sprzet przyszedl odpale w weekend i zobaczymy co z tego bedzie ;-)

sadek
    Guest

Domyślnie

Różnicy - stałe, czy błyskowe rzeczywiście nie ma, tylko tak na prawdę trudno jest dostarczyć aż tyle mocy światła stałego, żeby się modelowi oczy nie wytopiły...

Sprawa z profesjonalnymi lampami studyjnymi wygląda tak, że posiadają one żarówkę modelującą i palnik. Moc światła modelującego przeważnie mozna regulować proporcjonalnie do błysku, który się w odpowiednim momencie wyzwoli, a co za tym idzie - dużo łatwiej ustawia się światło, bo widać efekt od razu, na modelu.

Ja w warunkach domowych zorganizowałem sobie "nibystudio", w którym używam parasolek rozpraszających, świetlówek 5500K (jako źródeł światla stałego) oraz dwóch Speedlight'ów (jak w podpisie), odpalanych radiowo.

Problem jest, jak trzeba uzyskać więcej kontrastowego i zarazem kierunkowego światła. Widziałem wczesniej jakiś wątek z propozycją zrobienia plastra miodu na lampę błyskową przy uzyciu słomek do napojów i taśmy klejącej, ale jeszcze tego nie przećwiczyłem.

Takiego zdjęcia, jak w przykładzei nie uda Ci się doświtlić tylko jedną lampą, bo widać tam przynajmniej dwa źródła światła - na modela i na czarne (w każdym bądź razie ciemne) tło, w celu jeg rozjasnienie za modelem. Można czywiście dodać jeszcze jakieś światło kontrowe - tak jak ktoś pisał wcześniej - na plecy i głowę modela.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadek Zobacz posta
    Takiego zdjęcia, jak w przykładzei nie uda Ci się doświtlić tylko jedną lampą, bo widać tam przynajmniej dwa źródła światła - na modela i na czarne (w każdym bądź razie ciemne) tło, w celu jeg rozjasnienie za modelem. Można czywiście dodać jeszcze jakieś światło kontrowe - tak jak ktoś pisał wcześniej - na plecy i głowę modela.
    Wydaje mi się (ale być może że tylko MI się WYDAJE) że jeden softbox z plastrem miodu ustawiony bardzo od góry załatwiłby sprawe - "punktowe" swiatlo zarówno na modela jak i na ciemne (szare) tło + ewentualnie blenda (odbicie na fotelu na pierwszym zdjeciu)...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów