Canon 350D/20D + 17-40L (plener) + 85/1.8 (portret + słabe światło)Zamieszczone przez Byniek
Canon 350D/20D + 17-40L (plener) + 85/1.8 (portret + słabe światło)Zamieszczone przez Byniek
Pentax K-5 II, Leica M9
Dzie mie tu ni koniami ni cholera wie czym wyjazdy robicie
Tego nie bylo do wyboru
Oni ostatnio tez slabo jako system... Odpowiednik d50 to ja mam juz rok prawie a d70, nawet z s to antyk... A nowosci gdzie? To nie analog... Puszka to nie tylko przewijarka do filmu i mozna starym gratem jechac byle szkla byly dobre... Bedzie widac stara technologie krzemu... Nie ma wypros...
Canon'a z kitem sobie kup... CF'a... Potem jakies tele w miare... Potem tamrona... W miedzyczasie lampe jakas... Mozna z gory na iles do przodu zaplanowac co kiedy i za ile i co mi to da...
...
KUCHATEK, ja będę focił dzieciaka w domu i plenerzetylko, na razie, nie mówię o fotografii przez duże F, tylko o zwykłych przyziemnych, ładnych fotkach. Po prostu QURNA!!!!! mam zarąbisty dylemat który może się skonczyć na analogowej MINOLCIE X-700 + stałka 50-tka
90% ludzi kupujących syfrę nie inwestuje w kolejne obiektywy, E-1 z swoim kitowcem i max formatka A-4 (dla super teścia
) wydaje mi się miodzio po zrobieniu serii zdjęć w porównaniu do 350 (iso 200) Please, wyprowadź mnie z błędu
Przez 5 lat nię będę zmnieniał aparatu!!!
Byniek.... Ja foce glownie klawiature, sciany i biurko... Od czasu do czasu cos na imprezach albo w miescie i cala reszte ktora mi sie przed szklo nawija losowo
Co to ma za znaczenieDobry sprzet i system wybieramy
Moze byc i na 5 lat
Zastosowania i mozliwosci sa podobne wiec nie ma co trajkotac o tym czy to sie do dzieci i rybek nadaje czy nie
Canon zdecydowanie ma lepszy system... Mozesz kupic trzysetke i trzymac 5 lat... Napewno mozna smialo powiedziec ze za 5 lat Canon bedzie lepszy tak samo jak jest dzisiaj... EF nie zniknie tak nagle... Firma nie wyskoczy z nowym standardem z dnia na dzien... Lepiej chyba inwestowac w sprawdzony system... Gora szkiel nowych i przechodzonych od kilku producentow... Kupa puszek nowych i uzywanych... Gigantyczny rynek wtorny...
Olympus? Co bedzie za piec lat? Wogole mieli 5 lat temu cos? Wlasnie na tej podstawie uwazam ze przez najblizsze 5 lat nie ma sensu sie nad tym systemem zastanawiac... Jeszcze nie wiadomo co sie stanie...
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 07-05-2005 o 01:10
...
OK, pierwsza runda KUCHATEK dla CiebieLubię opinię Arkana są ok, krótko i na temat, Pytanie, jeżeli 350/20D to z jakimi obiektywami poza L??? Zastosowania są konkretne. Co do systemów nie lubię wojen systemowych są do d... obnażają tylko braki walczących stron i są główną przyczyną "zbiorowego onanizmu sprzętowego". O sprzęcie decyduje fotograf +aparat + lampa + góra 3-4 obiektywy, tak więc informacja o 100-obiektywach w ofercie nie jest argumentem.
Byniek, czego ty właściwie chcesz? Porównujesz ze sobą 2 skrajnie różne aparaty - od formatu zdjęcia począwszy, a na zastosowaniu skończywszy. Format 4:3 jest formatem studyjnym i doskonale sprawdza się w fotografi portretowej. Do E-1 masz 2 podstawowe szkła 14-50 i 50-200 (oba 2.8-3.5) + lampa i system kompletny. Licząc w cenach USA w ca 3100 USD się zamykasz.
Za tą kasę masz 20D + 17-40/4L + 50/1.4 +70-200/4L +420ex. Co tu porównywać i nad czym się zastanawiać? Pytasz "Panowie, powiedzcie co mam kupić - Golfa rocznik 2004 czy Passata 2005? Niby kosztują tyle samo, ale ten Golf jest taki ładny!" Horror![]()
Pentax K-5 II, Leica M9
koniecznie zoom, czy może być stałka? Waga gra rolę czy nie?Zamieszczone przez Byniek
Pentax K-5 II, Leica M9
Co do szkiel to tak troche z tego co czytam to topowo wiele nie ma do wyboruTaka lista najczesciej polecanych...
Szeroko:
Kit (tani, tani, dobry)...
Sigma 18-125 (bo ma fajny zakres)...
Jesli chcesz drogi i dobry to Canon 17-40 f4 (bo dobry i elka i wiadomo)...
Jesli bardzo szeroko to 10-22 albo Peleng 8mmSigma i reszta cos tam maja, ale do tego zakresu jakos nie dotarlem jeszcze
Srednio:
Tamron 28-75 2.8 (bo wszyscy polecaja)... Jesli nie Tamron to w gore jakosciowo Sigma 24-70 2.8 (solidniejsza i ponoc nie ustepuje elce) oraz Canon L z parametrami jak sigma plus darmowa loteria "bedzie dobry czy nie bedzie"
Tele:
Canon 100-300 USM (bo szybki) albo Sigma 70-200 APO Macro Super II (bo ma makro i 70mm w dol i dobra jest)
Canon 70-200 f4 bo jest qltowy i raptem chyba raz slyszalem niezadowolonego na to szklo
Lampa:
EX'y... 420, 550, 580...
Sigma taka jak moja albo DG ST (taniej jak Canon, klasowo jak 420'stka i 550'tka)...
A ta nieszczesna piecdziesiatka u mnie sie po domu wala wiec nie polecam osobiscie... Kupilem bo polecali i nie uzywam... Poprostu nie ten zakres... A nawet jak juz robie cos tym zakresem to preferuje dojechac zumem jak zmieniac szkla... Na jej miejsce planuje kupic Sigme albo Tamrona z zakresu "srednio"...
Mozna celowac i na inne szkla... Od cholery tegoDlatego ten system... Mozna wybierac dowoli...
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 07-05-2005 o 01:31
...
Sorry Arkan, nie dysponuję Twoim doświadczeniem i wiedzą, jestem tylko skromnym człowieczkiem chcącym zachować chwilę z swoim dzieciakiem w jak najlepszej jakości, operującym słowem "fotografia" przez małe "f" w swoim wydaniu i któremu na nieszczęście podobały się fotki z E-1 na tle 350D. Rozumiem doskonale wyzszość 20D w zestawieniu z kultowymi L-kami ponieważ od 0,5 roku śledzę powyższe forum. Tylko ta wyższość wymaga akceptacji użytkownika. Pytanie o 2 całkowicie odmienne koncepcje jest moją rozterką w wyborze pomiędzy Golfem a passatem. Tylko problem jest wtedy kiedy lubię jeździć golfem i szukam potwierdzenia że passat będzie również ok, jak nie lepszy. Forum "poczatkujący" służy doradztwu i pomocy ludziom "zagubionym" w różnych koncepcjach, niekoniecznie powiązanych z logicznymi i racjonalnymi decyzjami. Jeżeli mi powiesz "stary będzie ok jak wybierzesz taki zestaw" będę wdzięczny, jeżeli mówisz "czego ty właściwie chcesz??" to jestem kolenym gościem zawracającym D... zawodowcom na tym forum. Ale czy o to chodzi???
Tu potwierdzam, mialem tysiace wizji. Zdecydowalem , ze kit to w sumie zaden wydatek, a z czasem sam dojde do tego jakkich szkiel potrzebuje.W tej materii tyle zdan ilu forumowiczowZamieszczone przez KuchateK
. Makro musze miec i bez zadnych mieszkow sonarow i innych konstrukcji.Jak sie zaglebisz w forum - bedzisz mial wlasne zdanie.Tak samo w kwestii Tamrona :smile:
skromny dorobek...www.pbase.com/alv32