Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Czy przesiadka ma sens?

Początki nałogu

Domyślnie

Obiektywnie na to patrząc.

Fakt, że chęć kupowania nowych, lepszych, droższych zabawek jest zbyt obezwładniająca żeby z niej rezygnować.

Fakt, że dawniej ludzie robili świetne zdjęcia Zenitami z podpiętym heliosem

Fakt, że w reportażu, zwłaszcza sportowym, szybkie, ostre szkło jest po prostu nie do przecenienia.

Fakt, że dzisiejsze zdjęcia nie mają już "duszy" (czytaj: szumu i braku ostrości)

Fakt że to offtopic, kończę

A co do tematu. W czasie gdy moi znajomi z uporem maniaka napalają się na każdy nowy model 1D, ja niczym stetryczały dziadek trwam na stanowisku ze swoją 4 megapikselową puszką. Dlatego że zwyczajnie nic mi w niej nie przeszkadza, może poza faktem że jest straszliwie bateriożerna, i że maksymalna wielkość CF'a to 2 GB. Więcej megapikseli? Na formacie 60x40 odbitki wciąż wyglądają ślicznie. Szum? Jakoś mi nie przeszkadza - staram się zrobić zdjęcie dobre, niebanalne, takie w którym szum będzie ostatnią rzeczą na jaką zwrócisz uwagę.

Zalety? Ciężki, metalowy, szybki i o aparycji na tyle "profi", że wciąż mogę nim przykuć uwagę kobiet i brzmieć poważnie i przekonywająco gdy proponuję sesję w negliżu

Dopóki jej nie zajadę na śmierć, dopóki nie przestanie zaspokajać moich rosnących wymagań - wolę dokupić lepsze szkło.

Pozdrawiam

PS. 10D to świetna puszka!

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Na pewno nie ma sensu przesiadka na 400D. Ja bym wiązał jednak całą kwestię z kasą i planami co do korpusu 10D. Jeżeli masz kupca na 10D i kasę na 30D oraz lepsze tele równocześnie to pewnie odczujesz skok jakości. Jezeli brak kasy na te dwie rzeczy to najpierw obiektyw. Miałem tą Sigmę wiele lat i nawet ją lubiłem ale z czasem miałem dość. Kupując nowe tele (no wiesz takie co to nie wypada polecać.. ) sprawisz sobie ogromną frajdę.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Jo-anna
    Guest

Domyślnie

pardon - nie ten wątek :-) ....za dużo zakładek pootwieranych :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale szkoda mi czasu na tlumaczenie Ci tego, bo sto razy fajniejsza jest opcja "Dodaj do ignorowanych". witaj, a raczej zegnaj
    zapomniałem o tym! dzięki
    moja lista też już sie powiększyła
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Tomaszewski Zobacz posta
    Podepnę L-kę i sprawdzę jak AF się spisuje. Moglibyście jeszcze wymienić elementy w których przeważa 30D, poza szybkością? Rozumiem, że 30D ma lepszy AF, większy wybór ISO i co jeszcze?
    Jesli masz 10D i niewiele szkieł (albo i wiele, ktorych chcesz sie pozbyć) zastanów sie dlaczego Canon? Moze lepiej wybrać Nikona / Pentaxa ...
    Canon ma jak zwykle podnoszenie lustra głeboko w menu - do makro i krajobrazow ze statywu niewygodne, nie ma uszczelek (kurz i podatność na deszcz) - w takiej fotografii tez dość wazne. Pentax ma uszczelki, wygodniejszą obsługę, znacznie lepszy obiektyw kitowy, lustro wstępnie się unosi zawsze przy uzyciu autowyzwalacza, wygodniejszy w ręku niż 400d, tańszy niż 30d - choć bardziej szumi na wyzszych czuościach i ma mniejszą rozpietość tonalną - choć i tak jest pod tym względem zapewne lepszy od 10d.

A 30d pod każdym wzgledem przeważa nad 10d. (zdaje się że na dpreview jest porównanie 20d do 10d, 30d vs 20d to niewielkie róznice.)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ... i jeszcze Pentax K10 ma stabilizacje w body i czyszcenie matrycy
    Ostatnio edytowane przez nor ; 28-02-2008 o 15:47 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nor Zobacz posta
    (....)

... i jeszcze Pentax K10 ma stabilizacje w body i czyszcenie matrycy
    A canon ma stabilizację w obiektywach i czyszczenie matrycy w gruszce . Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać - bez sensu są takie licytacje .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A canon ma stabilizację w obiektywach i czyszczenie matrycy w gruszce . Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać - bez sensu są takie licytacje .
    Ostatnio "nie miało sensu" porównywanie 5d do xxd, xxd do xxxd. L'ek do nie L'ek .... Do tego grona niniejszym dołączam też porównywanie (nazywane przez niektórych "licytowaniem") Pentaxa do Canona

Skoro ktoś pyta co wybrac, mozna mu podpowiedzieć inne mozliwości ich zalety i wady. Czy tylko polecanie Canona 5d i tylko najjaśnijszych L'ek "ma sens" ?

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów