Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Czy przesiadka ma sens?

Adam Tomaszewski
    Guest

Domyślnie Czy przesiadka ma sens?

Witam
    Od około roku posiadam canona 10D. Fotografuję głównie krajobrazy(zachody, chmurki itp.), architekturę czasami walne portret a teraz mam sigme 70-300 apo i zacznę chyba walić coś w makro i od czasu do czasu ptaszki. Zastanawiam się czy nie przesiąść się na canona 30D lub 400D. Tylko czy w moim przypadku to ma sens? Nie potrzebuję szybszego aparatu bo do krajobrazu nie jest mi to zbytnio potrzebne. Odkurzacz w 400D tez chyba pic na wodę bo paprochy można odjąć programowo robiąc flata. Może zamiast zmieniać body kupić coś zamiast kita?

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

a czego Ci brakuje w 10D ?

Bo dla mnie jest za wolny i za bardzo szumi. Dlatego bym go zmieniał. Ale ergonomicznie jest to jedna najlepszych puszek canona, poza 1d. Jest ciezka i czuć ją w ręce.

Wiec najpierw zadaj sobie to pytanie.
    pucha i grucha

Adam Tomaszewski
    Guest

Domyślnie

Af mi często głupieje ale nie wiem czy to przypadłość canona czy kit i sigma mają po prostu tak kiepski AF. Może przy zmianie obiektywu będzie lepiej? Przy rawach aparat trochę muli ale da się przeżyć. Szumy jakoś specjalnie mi nie przeszkadzają, uważam że są małe. Większość zdjęć robię i tak ze statywu więc ustawiam iso 100, i długi czas.
    Tutaj przykładowe moje zdjęcie:
    http://www.poa.home.pl/fotografia/ad...edra_most.html
    Szumy jakoś specjalnie chyba nie przeszkadzają?;-)

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Sam sobie odpowiedziałeś na wcześniej zadane pytanie. Jeżeli nic Ci nie przeszkadza i niczego nie brakuje w 10D to po co zmieniać. Co do AF to podepnij próbnie jakieś lepsze szkło (np. L-kę) i sprawdź czy coś to zmieni. Jak będzie lepiej to pomyśl nad nowym obiektywem, a jak nie to może jednak zmienić puszkę.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sigma 70-300 APO Macro to straszne dziadostwo jeśli chodzi o szybkość AF, jego trafność i precyzje. Niestety taka prawda Sam ją mam i cholernie żałuje.
    Kup sobie może jakąś L-kę skoro fotografujesz ptaki.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

większy lcd
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Tomaszewski Zobacz posta
    Podepnę L-kę i sprawdzę jak AF się spisuje

Generalna zasada jest taka, że jak Ci nic w body nie przeszkadza to inwestujesz w szkła. I tym torem radziłbym żebyś się kierował. Kup może jakąś eLke na ptaszyska a zobaczysz różnicę w AF i podpięte 10d nie będzie wyglądało jak zaślepka od obiektywu i da Ci dobrze wyważony zestaw. Producenci niezależni jak sigma czy tamron mają dobre szkła ale niepowtarzalne jakościowo i tu dużo zależy od tego jaki egzemplarz trafisz. Z Canon'em też nie jest idealnie ale eLki trzymają jako taki poziom.

pstrykaj dziesiątką dopóki nie padnie a wtedy naprawa będzie już nieopłacalna zapewne i kupisz sobie nowe body

pozdrawiam
    pucha i grucha

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Do 10D nie można podpiąć obiektywów EF-S a bez C10-22 na cropie nie ma szerokiego kąta czyli krajobrazu i ciasnych wnętrz. Chyba, że pomajstrujesz:
    http://daniel.nordling.nu/foto/EF-S-10D/
    Uprzedzam święte oburzenie miłośników S i T - jest też tam coś co chyba od razu pasuje.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 24-02-2008 o 20:17
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie

nikt nie napisał o pieniądzach - również ty

jeśli nie jest to dla ciebie problem wydać ~2,5kpln na 30d to moge tylko polecić - miałem używałem prawie rok; dla mnie tej puszcze nie brakuje niczego oprócz FF;
    oczywiściew skrajnym przypadku jesli kasa to nie problem to normalnie poleciłbym ci 5d-kit lub z 24-70 (zaleznie od gustu) - ale taki 5d-kit to w Polsce ~8,5kpln..

jeśli jednak kasa to problem i po zastanowieniu się nie chcesz zmieniać body to pomyśl nad lepszym szkłem do landszaftów (lepszym niż kit) - nie musi to być canon; np dobrego tamrona kupisz u jednego z forumowiczów

co do makro sie nie wypowiadam bo ani mnie to kreci ani nie mialem zadnego takiego szkla w rece

wybór nalezy do ciebie
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Pst ujął bardzo trafnie wiele kwestii, na które powinieneś sobie odpowiedzieć.
    Ze swojej strony dodam, że 5D to zupełnie inna plastyka zdjęć a mówię to porównując do 20D, 350D i 30D.
    Co ma 30D a czego nie ma w 10D? Dobrą matrycę, która prawie nie szumi przy ISO 800 a jeśli Twoje zdjęcia są robione na ISO 100 tak jak piszesz to widzę sporo szumu zwłaszcza kiedy jest ciemniej.
    Ma zupełnie inny procesor DIGIC II, szybki AF, możliwość stosowanie EF-S'ów.
    To sporo argumentów aby kupić 30D/40D acha no większy telewizor choć niezbyt rewelacyjny bo ma małą rozdzielczość ale zdecydowanie lepszy niż 10D. Poza tym masz dwa rodzaje histogramów.
    Do makro potrzebujesz dobre szkło, polecam EF 100/2.8 Macro ale możesz wybrać też coś inego np. 50/2.5 Macro lub z mocowaniem EF-S 60.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów